Beslenme

Kuru incirin faydaları nelerdir? Duyunca ‘her gün’ tüketmek isteyeceksiniz

Kuru incir, pek çok yemekte ve tatlıda sıklıkla kullanılan ve çok sevilen bir meyvedir. Çok uzun yıllardır mutfağımızda kullanılan kuru incir, hem çok lezzetli hem de oldukça faydalı bir besindir. Her derde deva mucize bir yiyecek olan kuru incir, gerektiği ölçüde tüketildiğinde vücuda pek çok fayda sağlar. Kuru incirin kilo yaptığına dair bazı inançlar da bulunduğundan yerken biraz düşündürse de tadına varınca lezzetinden vazgeçebilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Kuru incirin bu inanılmaz faydalarını öğrenince her gün tüketmek isteyeceksiniz. İşte, kuru incirin faydaları.

Kuru incirin faydaları nelerdir?

Kuru incir lezzetinin yanı sıra çok büyük faydalara sahip bir besindir. Kuru incir içerisinde bulunan birçok vitamin sayesinde insan sağlığını düzenleyen ve koruyan bir yapıya sahiptir. Kuru incirin faydalarından bazıları ise şöyledir:

Kabızlığa ve sindirim problemlerine çözüm

Kabızlık gibi yaygın ve önemli bir sorun için en iyi çözüm kuru incir tüketmektir. Lifli besinler tüketmek, kabızlığın en kolay çözümü olduğu için lif içeren besinler sık sık kullanılmalıdır. Lif açısından zengin bir besin olarak da kuru incir bu derde direkt olarak deva olacaktır.

Tansiyona ilaç

Kuru incir, doğal ve zengin bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, tansiyonu ve kan basıncını dengeleyici bir besindir. Potasyum içeren kuru incir, tüketen kişileri tansiyondan korur. Bu özelliği nedeniyle tansiyon hastaları doktor kontrolünde günde 1 adet kuru incir tüketebilirler.

Kalp ve damar hastalıklarına mükemmel bir çözüm

İçerdiği yoğun potasyum nedeniyle kuru incir mükemmel bir tansiyon ilacı olmakla beraber, dengeli tansiyon sayesinde oluşabilecek muhtemel kalp ve damar hastalıklarını önleyici bir etki eder.

Cildi güzelleştiren doğal bir ilaç

Yaşlanmanın etkilerini azaltan ve cildi oldukça güzelleştiren kuru incir, sağlıklı bir cilt görünümü için oldukça gerekli bir besindir. İçeriğindeki zengin vitaminler sayesinde cildi daha canlı bir görünüme kavuşturur.

Kuru incir
Kuru incir

Günde kaç tane kuru incir yenmeli?

Kuru incir, ara öğünde de kahvaltıda da günde 2 taneyi geçmeyecek şekilde tüketilebilir. 2 taneden fazlası tüketildiğinde hem kilo problemleri hem de başka sağlık sorunları yaşanabilir.

Kuru incirin tüketimi, günlük olarak 2-3 adet ile sınırlandırılmalıdır. Aşırı tüketim, yüksek kalori içeriği sebebiyle kilo artışına neden olabilir. Ancak, kuru incirin sağlığa faydaları göz önüne alındığında, düzenli olarak tüketilmesi önerilir.

Kuru İncir Nasıl Kurutulur?

Kuru incir, taze incirlerin kurutulmasıyla elde edilir. Bunun için öncelikle taze incirler seçilmelidir. Meyveler iyice yıkanır ve sap kısımları kesilir. Daha sonra dilimlenerek kurutulacak hale getirilirler.

Kurutmak için incir dilimleri güneşte veya fırında kurutulabilir. Güneşte kurutmak için öncelikle bir alana yayılır ve ara sıra çevrilir. Kurutma işlemi en az birkaç gün sürer. Fırında kurutmak için öncelikle fırın 60-70 dereceye ısıtılır. Daha sonra incir dilimleri, fırın tepsisine yayılır ve fırına konulur. Fırın kapısı aralık bırakılarak yaklaşık 8-10 saat boyunca kurutulurlar.

Kuru incir kilo aldırır mı?

Kuru incir, içerdiği yoğun şeker dolayısıyla dikkatli tüketilmesi gereken bir meyvedir. İçerdiği lifler nedeniyle oldukça doyurucu ve sindirimi kolay bir besin olan kuru incir, yeteri kadar tüketilirse kilo yapmayacaktır.

Kuru incir dolması tarifi

Kuru incir dolması için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo kuru incir
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • 100 gram pirinç
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 su bardağı

Kuru incir dolması hazırlanışı

Kuru incir dolmasını hazırlamak için ilk olarak soğanları yemeklik şekilde doğrayın. Uygun bir tencerede sıvı yağı ve zeytinyağını kısık ateşte kızdırın. Doğradığınız soğanları da tencereye ilave edin ve güzelce kavurun. Yeterince kavrulan soğanların üzerine çam fıstığı da ekleyin ve iyice kavrulmasını sağlayın. Daha sonra pirinci bir güzel yıkayın ve suyunu süzün. Kavrulan soğan ve fıstığa pirinçleri de ekleyin ve kavurmaya devam edin. Baharatları da pirince ekleyin. Son aşamada ise yemeğin suyunu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. İç harcı pirinçler şişip güzelce pişene kadar pişirin. Sonrasında kuru incirlerin üzerini birazcık geçecek gibi sıcak su ilave edip incirler yumuşadığında suyunu süzün. İncirlerin attaki kısmını bıçak ile açın ve çay kaşığı ile birlikte içlerini hazırladığınız iç harç ile doldurun. Harç soğuyunca dolmayı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Sonuç

Kuru incir, lezzeti ve sağlığa faydaları sebebiyle popüler bir besindir. Kuru incirin nasıl kurutulacağına dair bilgi sahibi olmak, taze incirlerin olmadığı dönemlerde de bu faydalı meyveyi tüketebilmenizi sağlayacaktır. Ancak, tüketimi konusunda dikkatli olunmalı ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Hangi besinler gaz sancısına iyi gelir? Gaz sancısının nedenleri

Gaz, besinlerin bağırsaklarımıza ulaştığı sırada fermente edilmesi sırasında  oluşur. Gaz  yapan besinler genellikle ya gazlı içecekler ya da posa yönünden
Beslenme

Her alanda kullandığımız limonun besin değerleri ve kalorisi nedir?

Limon, turunçgillerden Güney Asya’ya özgü bir çiçekli bitkidir. Limon dünya çapında hem mutfakta hem de mutfak dışı amaçlarla, temizlikte kullanılır.