Yaşam

Yaş ilerlediğinde göz küçülür mü?

Yaş ilerlediğinde pek çok konuda insan vücudunda belli ölçülerde değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklerin başında deri problemleri gelse de iç organlarda bu durumdan nasibini alır. Yerine getirmesi gereken görevlerinin ya süresi uzar ya da maksimum düzeyde geri dönüş alınamaz. Beş duyu organlarımızdan biri olan gözlerimiz içinde belli noktalarda bunu söylemek doğru olacaktır. İlerleyen yaş faktörü ne yazık ki gözün işlevini tam manasıyla gerçekleşmesinin önüne geçer. Peki yaş faktörü dolayısıyla bu durumların yaşanması, göz de küçülmenin de olmasını sağlar mı? İşte yaş ilerlediğinde gözde meydana gelen değişimler silsilesi…

Yaş ilerledikçe gözde ne gibi değişimler olur?

Doğduğumuz andan itibaren ilerleyen yıllarda aldığımız yaşlar vücudumuz belli başlı değişimlerin olmasına neden olmaktadır. Bu değişimler belli noktalarda düşünce ve ruhsal yönde olurken belli noktalarda da fiziksel yönden olmaktadır. Genellikle cilt problemlerinde oluşan bu değişimlerin bir kısmı da göz ve göz çevrelerinde olmaktadır. Yaşın ilerlemesi dolayısıyla, gözde meydana gelen değişimleri ise şu şekilde sınıflandırabiliriz.

Yaşlanma ve Göz Küçülmesi

Yaşlandıkça gözlerde çeşitli değişiklikler meydana gelir. Göz küresinin boyutunda azalma da bu değişikliklerden biridir. Gözlerimiz yaşlandıkça, göz kaslarımız zayıflayabilir ve göz küresi esnekliğini kaybedebilir. Bu nedenle, göz küresi boyutu azalabilir.

Ancak, bu değişim genellikle küçük olur ve çoğu insan tarafından fark edilmez. Göz küresinin boyutundaki azalma, genellikle yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kabul edilir ve tedavi edilmesi gerekmez.

Yakını görmenin azalma durumu

Yaş ilerleme durumu yaşandıkça gözde belli noktalarda bazı değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimlerden bilinen ve hemen hemen herkesin başına gelen durumlardan bir tanesi olan yakını görmekte zorluk çekme durumu, gözümüzde bulunan merceğin esnekliğinin azalmasıyla başlamaktadır. Bu azalma vesilesiyle yakını görme problemleriyle karşı karşıya kalınır. Bu duruma tıp dünyasında, presbiyopi adı verilmektedir. Yaş faktörü dolayısıyla meydana gelen merceğin esnekliğinin azalması durumu, tekrardan kazanılması mümkün olmayan durumlar arasında yerini alır. Bu problemi yaşayan insanlar için en çok önerilen çözüm ve tedavi yöntemlerinden bir tanesi, yakın gözlüğü kullanmaktır.

Gözyaşlarında oluşan azalma durumu

Yaş faktörünün ilerlemesi dolayısıyla gözde meydana gelen değişimlerden bir tanesi de göz içerisindeki, göz yaşının azalma durumudur. İlerleyen yaş faktörü dolayısıyla, Konjonktiva ve gözyaşı bezlerinde büyük ölçüde azalmalar meydana gelir. Gözün kuru olsa dahi, göz içerisinde oluşan batma ve yanma problemleri dolayısıyla çok daha fazla göz yaşı akmaktadır. Bu duruma bağlı olarak gözde meydana gelen yanma ve batma durumları, göz içerisindeki kuruluktan meydana gelmektedir.

Göz Küçülmesi ve Diğer Göz Problemleri

Göz küçülmesi, genellikle bir göz problemi olarak düşünülmez. Ancak, bazı durumlarda, göz küçülmesi, diğer göz problemlerinin bir belirtisi olabilir.

Örneğin, göz küçülmesi, bazı türdeki glokomun bir belirtisi olabilir. Glokom, göz tansiyonunun yükselmesiyle ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Glokom genellikle herhangi bir belirti vermez, ancak erken teşhis edilirse tedavi edilebilir. Göz küçülmesi, glokomun erken teşhisinde yardımcı olabilir.

Ayrıca, bazı durumlarda, göz küçülmesi, göz kaslarının zayıflamasına bağlı olabilir. Bu durum, gözde çift görme veya gözdeki objelerin bulanık görünmesine neden olabilir. Bu durumda, göz doktoru tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi verebilir.

Göz kapaklarında gevşeme durumu yaşanabilir

Vücudumuzda bulunan en hassas ve en ince doku göz kapaklarımızdadır. İlerleyen yaş faktörü dolayısıyla, göz kapaklarında gevşeme durumunun yaşanması en sık rastlanan durumlar arasında yerini almaktadır. Göz kapaklarında meydana gelen gevşeme durumu dolayısıyla, göz kabakları içeri ya da dışarıya doğru dönme durumları yaşanabilir. İçeri dönen göz kapaklarında genellikle kirpiklerin cilde batması dolayısıyla tahriş probleminin yaşanması mümkün olan durumlar arasında yer almaktadır.

İlerleyen yaş faktörü göz bebeğinin küçülmesini etkiler

İlerleyen yaş faktörü dolayısıyla gözde meydana gelen değişimlerden bir tanesi de göz bebeğin küçülme durumudur. İlerleyen yaş dolayısıyla, göz bebekleri küçülerek karanlık ortamlarda çok daha geç genişlerken, yüksek ışıkta da çok daha geç küçülür. Bu durum belli bir yaş sonrasında hemen hemen herkeste görülen etkilerden bir tanesidir.

Göz önünde uçuşan renk ve şekillerde artışlar meydana gelir

Yaşlanmaya bağlı olarak gözün içerisinde bulunan ve gözün yaklaşık olarak % 80’ ini oluşturan vitreus boşluğundaki vitreusun su kaybı sonucunda beliren siyah noktalar giderek artar. Yaşanılan bu nokta ve şekiller sağlıksal olarak herhangi bir olumsuz problemin ortaya çıkmasına neden olmamakla birlikte yaşlanmayla bağlı olarak pek çok kişide meydana gelen durumlar arasında yer almaktadır.

İlerleyen yaş faktörü dolayısıyla göz de bu hastalıklar meydana gelebilmektedir;

  • Katarakt
  • Glokom
  • Retina Ven Dal Tıkanıklıkları
  • Retina Ven Kök Tıkanıklıkları
  • Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu
  • Makula Deliği
  • Arka Vitreus Dekolmanı
  • Retina Dekolmanı

Sonuç

Yaşlanma sürecinde göz küresinin boyutunda azalma meydana gelebilir. Ancak, bu değişim genellikle çok küçüktür ve çoğu insan tarafından fark edilmez. Göz küçülmesi, genellikle bir göz problemi olarak düşünülmez, ancak bazı durumlarda diğer göz problemlerinin bir belirtisi olabilir.

Yaşlanma sürecinde göz sağlığını korumak için düzenli göz muayeneleri yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve belirtiler ortaya çıktığında hemen doktora gitmek önemlidir. Bu önlemler, göz sağlığını korumak ve yaşlandıkça oluşabilecek problemleri erken teşhis etmek için önemlidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Süs köpeği cinsleri nelerdir?

Sevimli hareketleri ve sevgi dolu halleriyle hayatı çok daha tatlı kılan köpek dostlarımız, pek çok durumda bize mutluluk ve güzel
Rüya Tabiri Yaşam

Rüyada çekirdek çitlemek ne anlama gelir?

Sefa ve eğlence içerisinde yaşanacağı anlamına gelen rüyada çekirdek çitlemek, bunun tam aksi durumlarına da işaret edebilir. Her şey beklemediğiniz