Beslenme

Salep nedir ve neyden elde edilir? Salebin faydaları ve zararları

Kış ayları bazı zamanlar çok şiddetli ve soğuk geçtiğinden pek çok insanın hastalanmasına neden olmaktadır. İnsanlar hasta olduklarında genellikle hiçbir şey içmek ve ya yemek istememektedirler. Ancak öyle bir içecek var ki bunu duyan içmeden duramıyor. Bu içecek hiç kuşkusuz kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan saleptir. Salep özellikle kış aylarında çok fazla tüketilen bir içecektir. Üstelik faydaları da oldukça fazla olan salep insan sağlığına da oldukça faydalıdır. Son zamanların en popüler içeceklerinden birisi olan salep pek çok insanın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Üstelik bilimsel olarak ispatlanan faydaları insanların daha da ilgisini çekmiş durumdadır. Son dönemlerde oldukça popüler olan salep kış aylarının dışında da çok fazla tüketilmektedir. Ancak kış ayları geldiğinde insanların çok büyük bir kısmı salebi tercih etmektedir.

Salep ilk olarak 8. Yüzyılda Orta Doğu ülkelerinde ortaya çıkmış ve tüketilmiş bir üründür. Ancak salep ilk çıktığında hemen içecek olarak tüketilmemiştir. Genellikle ticari değeri olduğundan alınıp satılmış ve alternatif tıpta çok fazla kullanılmıştır. Salebin değeri yüzyıllar öncesinden bilinmekteydi. Öyle ki tıp alanında tüm dünyayı etkileyen İbni Sina’nın bile kitaplarında yer almıştır. İbni Sina salep için “iştah açıcı, zihin açıcı” diyerek salebin ne kadar değerli bir ürün olduğunu göstermektedir.

Salep nedir, neyden yapılır?

Salep aslında düşünüldüğü gibi tahmin edilmesi zor bir ürün değildir. Salep orkidelerin köklerinden meydana gelen mucizevi bir içecektir. Toz haline getirilen orkide kökleri salep olarak özellikle kış aylarında tüketilmektedir. Üstelik sağlık açısından da pek çok özelliği içerisinde barındırmaktadır.

Salebin anavatanı neresidir?

Salebin anavatanına baktığımızda genellikle Orta Doğu ülkelerini görmekteyiz. Ancak günümüzde salep dünyanın pek çok farklı noktasında yetişmekte ve çok fazla tüketilmektedir. Asya kıtasından Avusturalya kıtasına kadar pek çok farklı yerde yetişmektedir. İlk zamanlar özellikle 8. Yüzyılda ticarette çok fazla kullanılan salep genellikle tıp alanında çok fazla kullanılmıştır. İlk zamanlarda içecek olarak tüketilmemiştir. Zamanla orkide kökleri toz haline getirilerek içeceğe dönüştürülmüştür.

Salep
Salep

Salep Türkiye’de yetişir mi?

Salep dünyanın pek çok farklı noktasında yetiştiği gibi ülkemiz sınırları içerisinde de çok fazla yetişmektedir. Özellikle Ege bölgesinde ve Akdeniz bölgesinde çok fazla yetişmektedir. Muğla, Isparta, Antalya ve Burdur gibi pek çok ilimizde yetiştirilmektedir. Ülkemizde özellikle burdur ilimizin Bucak ilçesinde salep üretimi oldukça fazladır. Öyle ki ülkemizde tüketilen ve dağıtılan salebin yaklaşık olarak yüzde 70 ile 80’ini tek başına Burdur/Bucak karşılamaktadır.

Salep özellikle kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan bir içecektir. Vücudun sağlığını da koruyan salep son dönemlerde en çok tüketilen içeceklerin başında gelmeye başlamıştır. Nitekim yapılan araştırmalarda da bu gerçeği görmekteyiz. Son dönemlerde yoğun ilgi ve isteğin de artması salebi eskisinde de değerli bir konuma yükseltmiştir. Salebin değeri günümüzden yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Özellikle 8. Yüzyılda Türk devletlerinde ve ardından da Osmanlı imparatorluğunda salep çok fazla tüketilmiştir. Salep hem ticari değeri olan hem de insan sağlığına faydası olan bir içecektir. Özellikle insan sağlığına olan faydaları İbni Sina gibi çok büyük âlimlerin kitaplarında bile yer almaktadır.

Günümüzde de tüketimi oldukça fazla olan salep son yılların en çok tüketilen içeceklerinden birisi olmuştur. Nitekim yapılan araştırmalarda da bu gerçeği görmekteyiz. Ayrıca çok fazla bilimsel araştırmaya konu olan salebin birden fazla faydası tespit edilmiştir. İçerisinde pek çok faydayı barındıran salep insan sağlığı için çok fazla önem arz etmektedir. Kısaca salebin faydalarına bakacak olursak;

Salebin mucizevi faydaları nelerdir?

  • Öksürük ve bronşiti gidermektedir.
  • Sindirimi kolaylaştırmaktadır.
  • Kabızlık ve şişkinliği önlemektedir.
  • Beyin gelişimini de oldukça destekleyen salep daha güçlü bir hafızanın oluşmasını sağlamaktadır.
  • Adet düzensizliğini gidermektedir.
  • Cinsel gücü arttırmaktadır.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri tek başına karşılamaktadır.
  • Yağ yakmayı desteklemektedir.
  • Göğüs hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Basur hastalığı başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelmektedir.
  • Üst solunum yollarını yumuşatır.
  • Boğazı rahatlatmakta ve yumuşatmaktadır.
  • Vücudun sıcaklığını dengede tutmaktadır.
  • Kalp sağlığına çok iyi gelmekte ve kalbi her türlü probleme karşı korumaktadır.
  • Vücudun direncini ve günü arttırmaktadır. Böylelikle kolay hastalanmayı önlemektedir.
  • Gerginliği, sinirlilik halini söküp atmaktadır.
  • Vücudun daha sakin, huzurlu ve yumuşak olmasını sağlamaktadır.
  • Pek çok hastalığın vücuda bulaşmasının önüne geçmektedir.

Salebin bilimsel olarak ispatlanmış daha pek çok özelliği ve faydası bulunmaktadır. Ancak genellikle faydalarına baktığımızda bunları söyleyebiliriz. Salep özellikle soğuk geçen kış aylarının vazgeçilmez içeceği olduğu için kışın hastalanmayı önlemektedir. Aynı zamanda vücudun direncini arttırmakta ve güçlü durmasını sağlamaktadır. Bunun yanında da bronşit, nezle ve soğuk algınlığı gibi pek çok sağlıksal problemin çözülmesini sağlamaktadır. Salep fiziksel olduğu kadar ruhsal olarakta insan sağlığına çok iyi gelmektedir. Özellikle sinirlilik halini agresifliği almakta ve vücudun rahatlamasını sağlamaktadır. Böylelikle ruhsal olarakta insanı desteklemektedir.

Salep kışın çok fazla içildiğinden çok şiddetli olan öksürüklerin de önüne set çekmektedir. Öksürüklerin ve bronşitin tamamen ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda sindirimi de düzenleyen salep kabızlığa ve şişkinliğe de çok iyi gelmektedir. Salep üzerinde yapılan pek çok araştırma sonucunda beyin gelişimine de çok katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Daha güçlü bir hafızanın olmasını sağlamaktadır. Bu durum özellikle akademik başarıları beraberinde getireceğinden okul çağındaki çocukların düzeni salep içmesi çok fazla önem arz etmektedir.  Salep regl sancılarının da hafiflemesini sağlamakta ve cinsel gücü de arttırmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok alanda kullanılan salep vücudun pek çok ihtiyacını da tek başına karşılamaktadır.

Vücudun şeker ihtiyacını salep şeker kullanmamıza gerek kalmadan tek başın karşılamaktadır. Bu yönüyle çok sağlıklı olduğunu göstermektedir. Salep bunun dışında yağ yakmayı da desteklediğinden kilo vermek isteyenlerinde çok sevdiği bir içecektir. Göğüs hastalıklarına da çok iyi gelen salep üst solunum yollarını yumuşatmaktadır. Özellikle şiddetli öksürükleri kestiğinden boğazın rahatlamasını ve yumuşamasını sağlamaktadır. Ayrıca vücut sıcaklığının dengede kalması için de salep çok etkili bir yöntemdir. Kalp dostu olan salep, kalp hastalıklarının çoğunu engellemektedir. Kalpte meydana gelmesi muhtemel olan problemlerin önüne set çekerek kalp sağlığını korumakta ve kalp krizi riskini de olabildiğince aşağılara çekmektedir.

Salebin zararları nelerdir?

Vücudun direnini çok fazla arttıran salep pek çok hastalığa geçit vermediğinden özellikle kış aylarında hastalık kapma riskini oldukça düşürmektedir. Pek çok özelliği ile son dönemlerin en çok içilen ve popüler bir hale gelen içeceği olan salep çok aşırı tüketilmemelidir. Salebin çok fazla tüketilmesi hiç istenmeyen bir takım sağlıksal problemlere yol açabilmektedir. Salep çok aşırı tüketildiğinde kansızlık gibi pek çok sorunun oluşmasına neden olabilmektedir. Yapılan pek çok araştırmada salebin her gün olmamak kaydıyla 1 fincan kadar içilmesinde bir sakıncanın olmadığı tespit edilmiştir. Ancak çok aşırı tüketildiğinde vücutta pek çok değişime sebebiyet verebilmektedir. Özellikle çarpıntı gibi durumların yaşanmaması için salebi aşırı tüketmemekte fayda vardır. Düzenli aralıklarla salep tüketmek sağlık açısından hiçbir problem teşkil etmediğinden aralıklarla salep içmek en doğrusu olacaktır.

0 Yorum

  1. Avatar

    esra

    Kasım 30, 2022

    çok faydalı olmuş devamı gelsin lütfennn….

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Migreni olan bunları yemesin. Migreni azdıran besinler hangileri?

Uzmanlar, migreni olan bunları yemesin. Migreni azdıran besinler adlı bir çalışma yapmışlardır. Bu çalışma sonrasında migreni tetikleyen besinlerin neler oldukları
Beslenme Yaşam

Frenk üzümünün mucizevi faydaları. Frenk üzümü ne işe yarar?

Sağlıklı beslenmek ve uzun yaşamak insanoğlunun binlerce yıldır aradığı iki sordur. Aslında bu iki sorunun cevabı bulunmaktadır. Üstelik çok zor