Bekçi maaşı ne kadar, bekçiler ne iş yapar, bekçi olmak için ne gerekir?
Milenyum devrine girilmeden önce ülkemizin her yanında var olan bir iş kolu olan bekçilik, daha sonrasında ortadan kalkmıştı. Bekçiler dizilerden ve filmlerden hatırlandığı kadarı ile, daha çok 80’li yılların sonuna kadar görülmüş olan bir işti. Günümüzde ise bekçilik mesleği tekrar yürürlüğe girdi. Bekçilik mesleğinin tekrar bir iş kolu olarak onaylanması sonrasında pek çok kişi nasıl bekçi olunabileceğini, bekçi maaşlarının ne kadar olduğunu ve de bekçilerin ne iş yaptığını araştırıyor. Bekçiliğin iş tanımını ve bekçi maaşlarını sizler için araştırdık.
Bekçi nedir?
Bekçi, gece saatlerinde yerel güvenliği sağlayan kişilerin yaptığı meslektir. Özel durumlar ve yetkiler dışında bekçiler gece saat 22:00 ile sabah 06:00 saatleri arasında yerel halkın ve bölgenin güvenliğini sağlamak adına devriye gezerler. Silah taşıma ve üst araması yapmak yetkilerine sahiptirler ve resmi üniformaları vardır.
Bekçiler ne iş yapar?
Bekçiler açık alanlar, park ve bahçeler, otobüs durakları, peronlar, cadde ve sokaklar gibi alanların güvenliğini sağlamak ile görevli kişilerdirler. Bekçiler genel olarak jandarma ve polislerin yardımcısı pozisyonunda görev alırlar. Genel kolluk kuvvetleri olan polis ve jandarmaların müdahale imkanı bulunmayan acil durumlarda ve orunlu hallerde görev alan kişilerdirler.
Bekçi görev ve sorumlulukları nelerdir?
İş tanımı genel olarak güvenlik sağama olan bekçilerin genel bir görev ve sorumluluk zinciri bulunmaktadır. Bekçilerin genel görev ve sorumlulukları şu şekilde karşımıza çıkar:
- Satışı illegal madde ve ürünlerin satışını gerçekleştiren bireyleri tespit etmek ve yakalamak
- Yasa dışı bahis oyunları oynayan ve oynatan kişilerin tespit edilmesi ve yakalanması çalışmalarını yürütmek
- Halkın huzurunu bozan ve çevreyi rahatsız eden şahısları tespit etmek, gerekli görüldüğü durumlarda alıkoyarak polislerin müdahale ve tutuklama işlemi gerçekleştirmesini sağlamak.
Bekçi olmak için ne gerekir?
Bekçi olmak isteyen bireylerin sahip olması gereken bazı nitelik ve nicelikler bulunuyor. Bekçi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri olan bekçi olmak için nelerin gerektiği hakkında bilinmesi gerekenler ve bekçi olmak için gereklilikler şu şekilde:
- En az lise derecesinde diploma sahibi olmak.
- En az 167 cm uzunluğunda olmak.
- Askerlik hizmetini tamamlamış olmak.
- Beden kitle indeksi hesaplandığında çıkan sonucun 18 ile 27 arasında olması.
- En az 18 yaşında girmiş ve en fazla 31 yaşından gün almış olmak.
- Yüz kızartıcı suçlara bulaşmamış olmak ve hukuki olarak bir engeli bulunmaması.
- Memuriyete aykırı davranış ve özelliklerde olmamak.
- Silah taşımak için gerekli psikolojik değerlendirmelerden geçmek.
Bekçi olmak isteyenler ne yapmalı?
Bekçi olmak isteyen bireyler bekçilik sınavlarını geçmek zorundadır. Yazılı ve sözlü mülakatlar ile fiziksel yetenek sınavlarını başarılı şekilde tamamlayan bireyler bekçi olmaya hak kazanıyor Bekçi olarak görev almak isteyenlerin ilk yapması gereken bekçilik için açılan devlet sınavlarına katılarak yazılı sınavlardan asgari puanın üzerinde puan almak. Ardından bu bireyler sözlü mülakat sınavları ile fiziksel yetenek sınavlarını da başarılı şekilde tamamlayarak bekçi sıfatı kazanırlar.
Bekçi maaşı ne kadar?
Bekçi olmak isteyen bireylerin bekçilik mesleği ile ilgili en çok merak ettiği durum ise bekçilerin en kadar maaş aldığı. Bekçiler devlet bünyesinde görev alan memurlardırlar. Bu nedenle de memur maaşı alırlar. Yani bekçi maaşı asgari maaş düzeyinden yüksektir. Görev aldıkları bölgelere ve kıdemlerine göre değişiklik gösteren bekçi maaşları ortalama olarak ise 6 bin 960 Türk Lirası seviyesindedir.
Kadınlar bekçi olabilir mi?
Bekçilik tehlike arz eden meslek gruplarından olduğu ve geç saatlerde iş yapan meslek gruplarında yer aldıkları için kadınlar için bekçilik mesleği henüz açılmış bir iş kolu değildir. Bekçilik mesleği şu an için erkelerin alındığı ve görevlendirildiği bir meslek kolu olarak bilinmeye devam ediyor.