Sağlık

Boğaz kaşıntısına ne iyi gelir? Boğaz kaşıntısına kesin çözüm

Rahatsız edici boğaz kaşıntısı, boğazdaki bir hastalık veya vücudun susuz kalması nedeniyle boğazın tahriş olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bakteriyel enfeksiyonların yaşandığı varsayılarak antitoksin tedavisi uygulanır.

Boğaz Kaşıntısı Nedir?

Boğaz kaşıntısı, boğazda oluşan bir hastalık veya vücudun kuruması sonucu boğazın tahriş olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Tipik olarak, boğazda vücut sıvısı (burun boşluklarında veya akciğerlerde iletilen yapışkan bir sıvı) üreten hücreler vardır ve bu hücrelerin yarattığı vücut sıvısı sayesinde boğaz sürekli ıslak tutulur.

Vücut sıvılarının oluşturduğu bu nemli iklim nedeniyle, yiyecek ve içecekler vücuda daha sorunsuz bir şekilde alınabilir. Bununla birlikte, vücut sıvısının yaptığı bu sırılsıklam iklimin kaybolması nedeniyle hastalarda oluşan boğazda kuruluk, boğazda tahrişe ve boğaz ağrısına neden olabilir. Bu çok sayıda sorunun yanı sıra, bazı hastalarda yutkunma sorunları ve burun salımı gibi karışıklıklar meydana gelebilir.

İnsan boğazında kalın bir vücut sıvısı tabakası vardır. Bu tabakanın düzenli olarak nemli kalması gerekirken, birçok neden vücut sıvısı tabakasının nemini azaltarak boğazda kuruluğa neden olur. Olumsuz duyarlı tepkiler, hastalıklar ve günlük sıvının yetersiz alımına neden olan bu boğaz kuruluğu nedeniyle hastalarda boğaz gıdıklanır ve mevcut durum boğazda karıncalanmaya neden olur.

Hastaların acil polikliniğe başvurmasındaki normal amaçlar arasında yer alan boğazda karıncalanma ve boğaz ağrısı belirtileri, hastalık veya hassasiyetler sonucu ortaya çıkmadığı takdirde etkili bir şekilde yatıştırılabilir. Doktorlar, bu gibi durumlarda ilaçları denetlemek yerine hastaların çok sıvı tüketmeleri gerektiğini düzenli olarak ifade ederler.

Boğaz Kaşıntısı Belirtileri Nelerdir?

Boğaz kaşıntısının bilinen birçok nedeni vardır. Bu nedenler geniş bir organ yelpazesinden kaynaklansa da, hastalarda rahatsız edici boğazın yan etkileri normal olarak karşılaştırılabilir.

Boğaz kaşıntısının en bilinen belirtileri şunlardır;

  • Boğaz Ağrısı: Boğaz ağrısı ve boğaz tahrişi sıklıkla birlikte görülebilen yan etkilerin bir kısmıdır. Daha sonra hastalarda sıklıkla görülebilen farenjit veya bademcik iltihabı gibi karşı konulamaz durumların iyileşmesi, boğaz ağrısı ile birlikte düzenli olarak boğaz ağrısı görülür.
  • Boğazda Yanma: Boğazda yanma, boğazda karıncalanmada görülen belirtilerden biridir. Boğaz tüketimi, hastalarda farenjite rağmen bademcik iltihabı, akciğer hastalıkları veya reflü görülen durumlar nedeniyle olur. Boğaz tüketiminde hastalar, vücuda yiyecek ve içecek getirirken veya boğazda karıncalanma nedeniyle kaşınma yaparken yan etkiler yaşarlar.
  • Yutma Sorunu: Boğaz ağrısının en çok bilinen yan etkilerinden biri yutkunma güçlüğüdür. Boğazın soğuk ikliminin azalması ve hastada yutkunma zorluğu sırasında kuruluğun ilerlemesi nedeniyle, yenen veya depolanan yiyecek çeşitleri, örneğin boğazda sıkışma hissi veya boğazda düzensizlik gibi durumlar yaratabilir. Bu çok sayıda durum nedeniyle hastalar yemek yemekte tereddüt eder ve yutkunma güçlükleri nedeniyle hastada örneğin açlık kaybı ve kilo verme gibi belirtiler görülmeye başlar.
  • Yutarken Boğaza Takılma Hissi: İnsan vücudundaki her şey, her bakımdan belirli bir çerçeveye göre özelleştirilmiştir. Bu aynı şekilde yutkunma sırasında da görülür. Yutkunma sırasında insan boğazındaki kas yapıları uyum sağlar ve bir bağ yapısına teşekkür ederek nefes borusunun ağzını kapatarak vücuda alınan gıdanın nefes borusunu kullanarak akciğerlere değil boğaz yoluyla mideye gitmesini sağlar. Her halükarda hastalarda görülen tiroid organ enfeksiyonları, farenjit, kas büyümeleri, reflü, bademcik iltihabı gibi durumlarda yutkunma sırasında boğazda sıkışma hissi olabilir.
  • Farkedilebilir Kitle: Hassas bir boğaz ile gidebilecek farklı yan etkiler arasında somut bir kitle vardır. İnsan boğazı, vücut ve dünya arasında bir iskeledir ve daha sonra, karşı konulmaz uzmanların çoğu boğazından geçer. Boğazda, bu karşı konulmaz uzmanların vücuda girmesini engelleyen çok sayıda lenf merkezi vardır. Karşılaşılan herhangi bir kontaminasyon nedeniyle hastalarda bu lenf merkezleri genişler ve hasta boğazında belirgin bir kitle hisseder.
  • Büyümüş Bademcikler: İnsan boğazında bol miktarda lenf merkezi bulunur. Bademcik adı verilen yapılar, insan boğaz yapısının içinde yer alan lenf merkezleridir. Boğaz bölgesinde oluşan her türlü karşı konulmaz durumda lenf düğümleri ve bu sayede bademcikler büyür.
  • Bademciklerde Tabaka Oluşumu: Boğazdaki lenf bezlerinin olmazsa olmazı olan bademciklerde herhangi bir bakteri kontaminasyonunun düzelmesi nedeniyle bademciklerde lekelenme ve tabaka düzeni fark edilebilir.

Eğer bu belirtilerden bir kaçını taşıyorsanız bu hastalığa sahip olabilirsiniz ve bir uzmana girmeniz tavsiye edilir.

Boğaz Kaşıntısı Tedavisi

Boğaz ağrısını tedavi etmek için öncelikle boğaz ağrısının nedeni bulunmalıdır. Sebebin bakteriyel bir hastalıktan kaynaklandığını varsayarsak, enfeksiyona karşı tedavi gibi klinik tedavilerle çok iyi üstesinden gelinebilir. Boğaz ağrısı belirtilerinin ciddiyetini hafifletmek için doktor tarafından önemli görüldüğünde hastaya gargara, duş, ağrı kesici gibi farklı ilaçlar uygulanabilir. Bunun dışında doktor hastaya güçlü bir tedavi uygulayabilir. Tedavi tarafında, hastanın mineral ve besinleri tam olarak alabilen besin kaynakları olan sıvıları, yanıcı organik ürünleri bol bol tüketmesi, boğaz tahrişinin sigara, içki gibi farklı nedenlerinden kaçınması gerekir.

Boğaz Kaşıntısı Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Tahriş olmuş bir boğaz çeşitli nedenlerle olabilir. Bu nedenlerin bir kısmı hastalar için gerçek tıbbi durumlara neden olabilir ve erken analiz edilip tedavi edilmediği varsayılarak hastaların yaşam beklentilerini kısaltabilirken, bazıları çok fazla sıvı içmek ve yıkıcı olmaktan kaçınmak gibi terapi stratejileri uygulanarak zahmetsizce önlenebilecek durumlardır. Boğaz ağrısının nedeninin hasta tarafından reflü gibi hastalıklar nedeniyle yaşandığı varsayılırsa, tedavi edilmezse, boğazdaki kontaminasyonların artması gibi, boğaza zarar vererek özofagus malign büyümesi oluşabilir, hastanın vücudunu bozar ayrıca sürekli hastalıklarla savaşır ve hastaların bağışıklık sistemini zayıflatır.

Boğaz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Bu stratejiler biraz benzersizdir, ancak işe yaradığını görebilirsiniz. Boğazınız gıdıklandığında kulağınızın arkasını kaşıyın. Bu, kulağınızdaki sinirleri başlatarak boğazınızda bir reflekse neden olur. Sadece dikkatli olun ve aşırı sert kaşımayın. Tıkalı bir buruna sahip olmak da boğazınızı gıdıklayabilir. Bunun için burnunuzu temizlemeye çalışın. Bir kez daha dolana kadar boğazınızda hafifleme göreceksiniz. Bir bardak ılık su için.

Bir bardak ılık suda balı karıştırarak içiniz. Elma sirkesi ile doldurulmuş bir bardak suya bir çay kaşığı elma suyu sirkesi ekleyin ve için. Mide sorunlarınız olduğunu varsayarak bunu yapmamaya çalışın. Aynı şekilde elma sirkesini az miktarda suyla zayıflatarak günde üç kez durulayabilirsiniz. Bir bardak köpüren suya bir çay kaşığı meyan kökü tozu koyun. Her gün 2-3 kez süzün ve için. Meyan kökü bakterilere karşıdır ve kurumaya düşmandır.

Çemen otu tohumları aynı şekilde mikroorganizmaları ve mikroskobik organizmaları dağıtmada da güçlüdür. Boğaz kuruluğu ve karıncalanma nedenlerini ortadan kaldırmak için kullanabilirsiniz. Bunun için tabağa biraz çemen otu koyun ve üzerine biraz su ekleyin ve karıştırın. Çemen otunu sarı olana kadar ısıtın.

Daha sonra sararır, fırını kapatın ve karışmasını sağlayın. Durulamak için bu karışımı kullanın. Günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Tüm narenciye organik ürünlerinden alın. Meyve suyunu ezin ve bir karışım yapın. Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi bulabildiğiniz her şeyi ezin. Bu kombinasyondan bir bardak hazırlayın ve üzerine ılık su ekleyin. Sıcak, besleyici C ve asitli içeceklerin bu kombinasyonu, boğazınızı mikroorganizmalardan ve enfeksiyonlardan temizlemeye yardımcı olacaktır.

Sarımsakları yeni veya yemeklik olarak veya yağını alarak kullanın. Kokusu nedeniyle kullanımı zordur, ancak sağlam bir iyileşme nedenidir. Bilinen antimikrobiyal etkisi ile hızlı bir şekilde iyileşmenizi sağlar. Bir ikram veya yemek kaşığı için kara biber ve balı birleştirin ve yiyin. Bu, boğaz ağrısı ve hassasiyet için iyi bir yumuşatıcıdır. Limonu ezin ve bu suyla durulayın. Limonu doğrudan yiyin. Konuşur gibi ses çıkaracak ve yardım edecek.

Video: Op.Dr. Ferruh Yılmaz – Boğaz Kaşıntıları ve Alerji – Dora Hospital

Boğaz Kaşıntısında Hangi Doktora Gidilir?

Çok sayıda bölüm hassas bir boğaz tedavisi ile ilgilenebilir. Hastalar genellikle İç Hastalıkları Anabilim Dalı’na veya Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı’na başvurabilirler. Boğaz hassasiyetine rağmen ciddi boğaz ağrısı, ateş, boğaz ağrısı, mide bulantısı, öğürme gibi belirtiler yaşayan hastalar da Acil Servise başvurabilir.

Bu bölümdeki doktorlar, hastanın ayrıntılı değerlendirmelerini ve değerlendirmelerini yaparak tedaviyi gerçekleştirir. Hastalar, örneğin ateş, boğaz ağrısı, mide bulantısı ve kusma, hırıltılı solunum, burun akıntısı, yutkunmada güçlük ve yutkunma sırasında boğazda sıkışma hissi gibi belirtilerle birlikte inatçı bir boğaz ağrısı olduğunu varsayan bir uzmana danışmalıdır.

Boğaz kaşıntısına kesin çözüm. Mutlaka deneyin!

Boğaz kaşıntısı özellikle alerjik reaksiyona sahip olan kişilerde sıklıkla görülen, normal insanlarda da mevsim geçişlerinde hastalanmalarının ilk belirtisi olarak ortaya çıkan oldukça rahatsız edici bir durumdur. Yemek yemek, su içmek gibi en temel ihtiyaçlarda bile büyük bir zorlanmanın yaşanmasına neden olan boğaz kaşıntısını evde doğal yöntemler ile geçirmek de oldukça kolaydır. Doğal bileşenlerden hazırlanan sağlıklı kürlerle boğaz kaşıntısı problemini kısa sürede çözümleyebilir ve yaşam kalitenizi tekrardan üst düzeyde yaşayabilirsiniz. İşte boğaz kaşıntınıza iyi gelecek o formüller!

Boğaz kaşıntısına neden olur?

Boğaz kaşıntısı, grip soğuk algınlığı başta olmak üzere mevsim geçişlerinde sıklıkla karşılaşılan bir durum olurken alerjik reaksiyona sahip kişilerde sıklıkla yaşanılan kronik bir durumdur. Boğaz kaşıntısının kısa süre içerisinde tedavi edilememesi kişinin yaşam standardını büyük ölçüde düşürürken aynı zamanda boğaz ağrısına dönüşebilmektedir. Çoğu durumda yaşanılan boğaz kaşıntısı durumu kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olurken, alerjik reaksiyonlar dolayısıyla da kaşınma durumunun yaşanmasına neden olmaktadır. Hayvan tüyleri, toz, soğuk algınlığı nedenler dolayısıyla boğaz da kaşınma olması en sık görülen durumlar arasında yer almaktadır.

Boğaz kaşıntısına ne iyi gelir?

Boğaz kaşıntısı pek çok sebep dolayısıyla yaşanabilirken, tek bir tedavi yöntemiyle tedavi etmek elbette mümkün değildir. Evde hazırlayabileceğiniz yöntemler boğazın rahatlamasına yardımcı olurken kişinin boğaz kaşıntısının geçmesini sağlamaktadır. Boğaz kaşıntısını evde tedavi etmek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;

Boğaz kaşıntısına en iyi çözüm bal

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan bal aynı zamanda büyük bir üst solunum yolu dostudur. Öksürük ve boğaz ağrısı dolayısıyla oluşabilecek kaşıntıları evde kolay yolla tedavi etmek için bu yöntemi uygulamanız çok daha sağlıklı olacaktır. Boğaz kaşıntısını evde bal ile tedavi etmek için ilk üç saatte bir bal tüketimi yapabileceğiniz gibi, sıcak suyun içerisine ekleyerek de boğaz kaşıntısının önüne geçebilirsiniz. Boğaz ağrısını bal ile tedavi etmek için balın içerisine ezilmiş sarımsak eklemeniz ağrının ve kaşıntının büyük ölçüde geçmesine yardımcı olacaktır.

Boğaz kaşıntısını tuzlu gargara ile yok edin

Boğaz kaşıntısını ortadan kaldırmak için belki de sıklıkla kullanılan yöntemlerden bir tanesi tuzlu gargara uygulamasıdır. Tuzun içerisinde bulunan bileşenler, boğazda bulunan bakterilerin ölmesine yardımcı olurken boğazın rahatlamasını da sağlamaktadır. Boğaz kaşıntısını tuzlu su ile ortadan kaldırmak istiyorsanız şu adımları deneyebilirsiniz;

  • Çay bardağına bir miktar ılık su alın
  • Ilık suyun içerisine yarım tatlı kaşığı tuz ilave edin ve güzelce karıştırın.
  • Ardından hazırladığınız bu karışımı boğazınızın kaşındığı dönemlerde uygulayın.
  • Düzenli olarak 3 saatte bir uygulamanız da boğaz ağrınızın ve kaşıntınızın geçmesine yardımcı olacaktır.

Sakinleştirici etkisi boğaz kaşıntısına da iyi gelen papatya çayı

Pek çok hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olan papatya çayı, kişinin sakinleşmesine ve dingin olmasına yardımcı olurken aynı zamanda mevcut olan boğaz kaşıntının geçmesine de yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kış aylarında düzenli olarak tüketilen papatya çayı, kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken hastalıklara karşı da kişinin vücudunu korumaktadır. Boğaz kaşıntısı durumu yaşadığınız durumlarda, bağışıklık güçlendirici papatya çayını uygulamayı deneyebilirsiniz. Papatya çayı, soğuk algınlığı dolayısıyla oluşan boğaz kaşıntıların geçmesine yardımcı olurken aynı zamanda alerjik reaksiyon dolayısıyla oluşan boğaz kaşıntısına da iyi gelir. Boğaz kaşıntısını papatya ile tedavi etmek için, papatya çayını demleyin ardından boğaz kaşıntınız geçene dek düzenli olarak tüketmeye devam edin.

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Yüksek tansiyona ne iyi gelir?

Yüksek tansiyon, tıp dilinde hipertansiyon olarak ifade edilen ve yaşayan kişiyi son derece olumsuz etkileyen ciddi bir hastalıktır. Aşırı tuz
Püf Noktası Sağlık

İlaçsız baş ağrılarını giderme yolları nelerdir? 4 adımda baş ağrılarına veda

Baş ağrısı gün içerisinde yoğun iş temposundan, stresten ve buna bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık