Sağlık

Dizanteri nedir, dizanteri belirtileri nelerdir?

İnsan vücudu hastalıklara karşı sinyal verir. Eğer vücudumuzun verdiği sinyalleri doğru anlayabilir ve uygun tedavilere başlayabilirsek her hastalığın tedavi edilme sürecini kısaltabilir ve sağlığımızdan ödün vermemiş oluruz. Ancak her hastalığa karşı vücudumuzun verdiği sinyaller farklı olduğu için bu durumu anlamak adına hastalıklara karşı verilen bu sinyalleri çözmemiz gerekiyor. Vücudumuzun hastalıklara karşı verdiği sinyaller olan hastalıkların belirtilerini öğrenerek tedavi sürecini kısaltmak isteyenler için dizanteri hastalığını ve dizanteri hastalığının belirtilerini araştırdık.

Dizanteri nedir?

Dizanteri hastalığı temelde bağırsak sisteminde görülen iltihaplanmaya verilen isimdir. Dizanteri, şiddetli ishal ile birlikte gelen ve bulaşma riski taşıyan bir hastalıktır. Shigella basili ya da bakteri yoluyla enfeksiyon nedenleri ile bulaşan şekli en yaygın bulaşma şeklidir. Dizanteri hastalarında kanlı ve kramplı şekilde şiddetli ishal görülür. Yeterli hidrasyonun oluşmadığı zamanlarda ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Belirti ve semptomları normal şartlar altında hafif seyretmektedir. Birkaç gün içerisinde geçerek kaybolan bir hastalık olan dizanteri için çoğu zaman tıbbi yardıma gerek bile kalmadığı görülmektedir. Ancak yüksek dehidrasyon durumunda yardım gereklidir. Dizanteri daha çok gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha ciddi bir hastalık olarak kabul edilir.

Dizanteri neden olur?

Dizanteri hastalığı çoğu zaman bir parazit ya da bakterinin bulaşması le ortaya çıkar. Vücuda girdikten sonra enfeksiyon kapmaya yol açan parazit ve bakteriden kaynaklı şekilde gelişen en yaygın dizanteri shigella basili nedeniyle oluşur. Kişiler arasında bulaşıcılığı olan dizanteri aynı zamanda shigella basili taşıyan varlıklardan bulaşarak insanlara dizanteri hastalığını ortaya çıkarabilir. İltihaplanma ile birlikte şiddetli ishal şeklinde görülür ve vücut çokça su kaybetmeye başlar. Dizanteri hastalığı farklı türde bakteri ve parazitlerin vücuda bulaşması ile ortaya çıkmaktadır. Bağırsaklara yerleşen parazit ya da bakteriler bu bölgede bağırsak florasına zarar vermeye başlar ve enfeksiyon bulaştırır. Enfeksiyon ile birlikte iltihaplanma görülmeye başlanır ve dizanteri hastalığı oluşur.

Dizanteri belirtileri nelerdir?

Dizanteri bir bağırsak hastalığı olduğu gibi bunun dışında bağırsaklarda şiddetli ishale neden olabilecek farklı hastalıklar da bulunmaktadır. Bu nedenle dizanteri ve diğer bağırsak yolu hastalıklarının karıştırılmaması adına dizanteri hastalığının semptomları yani belirtilerinin bilinmesi gerekiyor. Dizanteri hastalığından mustarip kişilerde görülen belirtiler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

  • Şiddet ishal
  • Mide krampı
  • hafif mide ağrısı
  • İshal ile birlikte kanama
  • Aşırı su kaybına bağlı su tüketme isteği

Dizanteri nasıl teşhis edilir?

Dizanteri hastalığının teşhis edilebilmesi ve tedavi edilebilmesi için öncelikle uzman muayenesinden geçmeniz gerekiyor. bu süreçte doktorunuz size hastalığın ön tanısı için sorular soracaktır. Daha sonra tıbbi geçmiş adına da sorulan sorular hastaya yönlendirilecektir. Son olarak tam bir teşhis adına doktor fiziki muayene gerçekleştirecektir. Daha çok tropik bölgelerde  olan ya da böyle bir bölgeden yeni gelen kişilerde kullanılan bir başka tanı yöntemi ise dışkı örneği almaktır. Bun ek olarak hastadan endoskopi yöntemi ile örnek alınabilir. Bu yöntem daha ok kanamalı ve şiddetli geçen dizanteri sürecinde uygulanmaktadır. Ultrason taraması ve endoskopi le alına sonuç dizanteri ya da başka bir ciddi hastalık durumunu ortaya koyacaktır.

Dizanteri nasıl tedavi edilir?

Dizanteri hastalığının teşhis edilmesinden sonra tedavi süreci başlayacaktır. Dizanteriye karşı ilk olarak alınması gereken tedbir bol sıvı tüketimidir. Bunun yanında, dizanterinin türlerine göre dizanteri tedavisinde farklı yollar izlenebilir. Farklı bakteri ya da parazit türlerinden kaynaklanan dizanteri hastalıklarında uygulanan genel tedavi sıvı tüketimidir. Kanama ya da kusma belirtilerinin görüldüğü her bireyde bu tedavi uygulanmaktadır. Eğer birey su içemeyecek bir haldeyse, bu durumda serum ile damardan vücudun sıvı takviyesi tamamlanmaya çalışılır. Hastalığın şiddetine göre ilerleme süreci gözlemlenir ve buna göre ek tedbirler alınmaya devam edilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Tırnaktaki beyaz leke hangi vitamin eksikliğine işarettir?

En az 3 insandan bir tanesinin tırnaklarında beyaz lekeler görülüyor. Bu lekelerin nedeni ise süreli olarak merak edilen bir konu
Sağlık

Horlamaya nasıl son verebiliriz? Horlamaya karşı doğal ve bitkisel çözüm

Horlama yüzünden boşanmayın, çözümü var! Türkiye’de 20 milyondan fazla insanın sorunu olan horlamanın çok basit tedavi yöntemleri de var. Üstelik