Sağlık

Dudak yanması neden olur, dudak yanmasını ne geçirir?

Vücudumuzdaki bazı sorunların belirtisi olarak dudak yanması oluşuyor. Bu dudak yanmasının nedenleri ise insanlar tarafından sürekli olarak araştırılmaktadır. Dudak yanması, çevresel veyahut fizyolojik nedenlerden dolayı oluşabilir. Vücudumuzun en hassas bölgelerinden biri olan dudaklar, özelikle çevre tarafından sürekli olarak etkilenmektedir. Ancak fizyolojik sorunlar nedeni ile oluşabilen dudak yanması oluşması durumunda ise bir doktora başvurmalı ve doktorunuzdan aldığınız ilaçlar ile dudak yanması sorunun ortadan kaldırabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere dudak yanması hissinin nasıl oluştuğundan ve dudak yanması hissinin nasıl ortadan kaldırılabileceğinden bahsettik.

Dudak yanması neden olur?

Dudak yanması sorunun oluşabilmesi için birçok farklı sebep vardır. Bu sebepler fizyolojik ya da çevresel etmenler olabilmektedir. Dudaklarımız, cildin diğer bölgelerine göre çok daha hassas olabilmektedir. Artı olarak çok daha fazl sinir ucunun bulunması, dudaklarımızın hassaslığını çok fazla arttırmaktadır. Dudak yanmasının en belirgin nedeni ise dudaklardaki kurululardır. Dudaklardaki kurulukların oluşması, dudağın en dış kısmının çatlamasına ve yaralanmasına neden oluyor. Bu yüzden de dudak yanması sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Burun tıkanıklığı nedeni ile ağızdan nefes almak da dudakların kurumasına neden olabiliyor. Ayrıca B2 eksikliği de dudak kuruluğuna neden oluyor. Bu yüzden de birbiri ardından gelişen olaylar nedeni ile dudaklarda yanma hissi oluşabilir.

Bazı insanlar dudak kuruluğu yaşamamak için dudaklarını sürekli olarak dilleri aracılığı ile ıslatmaktadır. Ancak bu durumda da dudaklarda yanma hissi oluşabilir. Çünkü tükürük de asidik bir yapıya sahiptir. Asidik yapıya sahip olan tükürük, oldukça hassas olan dudaklarımızda yanma hissinin oluşmasında etkili olabilmektedir. Ancak bir kez ıslatmak le bu sorun oluşmaz. Genel olarak sürekli bu eylemi yapan kişilerde dudak yanması hissi oluşabiliyor. Dudakta yanma hissinin oluşmasının bir diğer nedeni ise kişinin düzenli olarak kullanmış olduğu ilaçların yan etkisi olabilir. Eğer kullandığınız ilaçlar nedeni ile bu şekilde bir yan etki ile uğraşıyorsanız, öncelikle doktorunuz ile görüşmeli ve kullandığınız ilacın türü ya da dozu ile alakalı yeni bir işlem yapılmasını isteyebilirsiniz.

Sürekli olarak alkol tüketen kişilerde de dudak yanması hissi oluşabiliyor. Çünkü alkol, böbreklerde su tutulmasına ve böbreklerin işleyişinin bozulmasına neden olabiliyor. Böbreklerin işleyişinin bozulmasının ardından da dudaklarımıza yanma hissi oluşabilmektedir. Bütün bunlara ek olarak dudaklarda oluşan yanma hissi, alerjik bir reaksiyon da olabilmektedir. Eğer alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, sizde bu soruna neden olan eylemi yapmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Ayrıca çok fazla acılı besin tüketmek de kişinin dudaklarında yanma hissiyatının oluşmasında etkili olabiliyor. Hatta aşırı acı tüketmek, dudaklarda yanma hissi ile birlikte dudakların uyuşmasına da neden olabiliyor. Bu yüzden de yediğiniz besinlerdeki acı miktarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Dudaklarda yanma hissinin oluşmasının bir diğer önemli nedeni ise demir eksikliğidir. Demir eksikliği olan kişiler, ara ara dudaklarında yanma hissi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etmektedir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin saysını belirler. eğer demir eksikliğiniz varsa, doku ve organlarınıza giden oksijen miktarı azalacaktır. Bu yüzden de dudak dokularına yeteri kadar oksijen gitmeyecek ve dudaklarda yanma hissi baş gösterecektir. Bütün bunlara ek olarak kullanılan kalitesiz makyaj malzemeleri nedeni ile de dudak yanması gibi bazı dudak sorunları ortaya çıkabilir. Bu yüzden de kullanacağınız makyaj malzemelerine ve özellikle kullandığınız ruja dikkat etmelisiniz.

Dudaklardaki yanma hissi nasıl geçer?

Dudaklarda yanma hissi yaşamamak için kişinin dudağını sürekli olarak nemli tutması gerekiyor. Bunun için dudak nemlendiricileri tercih edebilirsiniz. Çünkü dil ile dudakları nemlendirmek, tükürüğün yapısı nedeni ile dudaklarda yanma hissinin oluşmasına neden olabilir. Dudaklarda yanma hissinin yaşanması ardından, öncelikle neden dudaklarda yanma oluştuğunu teşhis etmeniz gerekiyor. Bunun için uzman doktorlar tarafından muayene edilmeli ve gerekli tetkikleri yaptırtmanız gerekiyor. Daha sonra ise doktorunuzun vermiş olduğu tavsiyeleri dinlemeli ya da gerekli durumlarda doktorunuzun vermiş olduğu vitamin ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmalısınız.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise