Beslenme

Ketojenik diyeti nedir?

Kilo vermek isteyen kişiler, sürekli olarak farklı diyet çeşitlerini araştırmaktadır. En ünlü diyet çeşitlerinen biri olan ketojenik diyet ise sürekli olarak uygulanmak istenen diyet çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. ketojenik diyette ana amaç, karbonhidrat ve protein bakımından minimum beslenmektir. Bu diyette genellikle sağlıklı yağların ağırlıklı olduğu besinler tüketilmektedir. Bu şekilde vücudunuza alacağınız karbonhidrat miktarını neredeyse sıfıra indiriyorsunuz ve sağlıklı yağlar ile beslenerek metabolizma hızını arttırıyorsunuz. Bu yazımızda sizlere, ketojenik diyetin ne olduğundan ve ketojenik diyetin nasıl uygulanabileceğinden bahsettik.

Ketojenik diyet nedir?

Halk arasında “keto diyet” olarak tanımlanan ketojenik diyet, karbonhidrat ve protein tüketiminin minimum düzeye indirildiği beslenme çeşididir. Bu beslenme çeşidinde temel enerji kaynağı olarak yağlardan faydalanılmaktadır. Bu yüzden de bu diyet uygulamasının uzun süre yapılması, oldukça zor olmaktadır. Ekmek ve hamur işlerinin tüketim bu diyette yasak. Hatta un ile üretilmiş olan her yemek bu diyette yasaktır. Bu yüzden de bu diyeti düzgün bir şekilde uygulayabilmek için insanların güçlü bir iradeye sahip olması gerekiyor. Sağlıklı yağların dengeli bir biçimde alınması sayesinde ketojenik diyet uygulayan kişinin metabolizması oldukça hızlı çalışacaktır. Hızlı çalışan metabolizma sayesinde de kişi çok daha kolay bir şekilde kilo verebilecektir.

Ketojenik diyet kilo verme dışında aynı zamanda birçok farklı hastalığa iyi gelsin diye uygulanmaktadır. genellikle uzmanlar epilepsi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavi sürecinde ketojenik diyet uygulanmasını tavsiye eder. Çünkü sağlıklı yağların bol miktarda tüketildiği bu diyet uygulaması sırasında, aynı zamanda Omega yağ asitleri grubundan da fazlaca tüketmiş oluyoruz. Omega yağ asitleri de beyin sağlığı açısından oldukça önemlidir. BU diyetin uygulanması sayesinde epileptik çocuklara epilepsi nöbetleri geçirme sıklığı büyük miktarda azalmaktadır.

Ketojenik diyet nasıl uygulanır?

Ketojenik diyet uygulamak için öncelikle kendinizi irade olarak hazırlamanız gerekiyor. Çünkü bu diyeti uyguladığınız sırada unlu mamullerin tamamından vazgeçmeniz gerekiyor. Bu diyette günlük olarak yüzde 75 yağ, yüzde 20 protein ve yüzde 5 kadar karbonhidrat tüketeceksiniz. Bu yüzden de alacağınız karbonhidratlar meyve gibi sağlıklı besinlerden gelmeli. Fakat protein oranını arttırabilirsiniz. Burada ise yağ oranını düşürmeniz gerekiyor. Her ne kadar karbonhidratlı besinlerden kaçmanız gerekiyorsa da yüzde 5 oranında karbonhidrat almanız gerekiyor. Vücuda sıfır karbonhidrat almak, günlük enerji ihtiyacınızı karşılayamamanıza neden olabilir. Bu yüzden de ketojenik diyet sırasında sağlıklı meyvelere önem. göstermeniz gerekiyor. Ancak dikkatli olmalısınız. Çünkü bu diyetin ana amacı kilo vermek değildir. genellikle beyin sağlığı açısından faydalı olan bu diyet türü epilepsi, parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisi sırasında tercih edilmektedir. Bu yüzden de sırf kilo vermek için böyle bir diyet programına girmek yerine farklı diyet çeşitlerini seçebilirsiniz.

Ketojenik diyet sırasında hangi besinler tüketilmeli?

Ketojenik diyet sırasında tüketmeniz gereken bazı besin grupları yer almaktadır. Eğer bu diyeti doğru bir şekilde uygulamak istiyorsanız, kendinize hiç esneme payı sunmayın. Ancak ketojenik diyeti maksimum 2 hafta süresince uygulayın. Daha uzun süreler boyunca bu diyeti uygulamak, bazı sağlık sorunlarının baş göstermesine neden olabilir. Bu yüzden de ketojenik diyeti kısa süreli boyunca uygulamanız gerekiyor. İstediğiniz kilolara ulaştıktan sonra ise sağlıklı bir beslenme rutinine girerek mevcut kilonuzu kolaylıkla koruyabilirsiniz.

Ketojenik diyet sırasında tüketmeniz gereken bazı besin grupları yer almaktadır. Ancak ilk dikkat etmeniz detay, kesinlikle unlu mamülleri tüketmemeniz. Çünkü bu tür besinledeki rafine karbonhidrat oranı çok yüksek. Ancak ketojenik diyet sırasında alacağımız karbonhidratları sağlıklı meyvelerden almamız gerekiyor. Ketojenik diyet sırasında tüketmemiz gereken besinlerden en önemlileri, et ürünleridir. Bu şekilde ketojenik diyet sırasındaki protein ihtiyacınızı karşılayabileceksiniz. Ayrıca et ürünlerinin içlerindeki hayvansal yağlar da diyet sırasında almamız gereken besin kaynaklarındandır. Bunlara ek olarak ketojenik diyet esnasında balık tüketimi oldukça önemli. Çünkü ketojenik diyet sırasında Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini katiyen almanız gerekiyor. Bu besin kaynaklarını da en iyi bir şekilde balıklar karşılıyor. Izgara şeklinde tüketilmesi de önerimizdir. Karbonhidratı da sağlıklı meyve ve düşük karbonhidratlı sebzelerden karşılayabilirsiniz. Bütün bunlar ile brilikte sızma zeytinyağı ve süt ürünleri de ketojenik diyet esnasında kesinlikle tüketilmelidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Glüten neden zararlıdır ve hangi besinlerde bulunur? Dr. Ayşegül Çoruhlu anlattı

Glüten, buğday, arpa, çavdar gibi besin gruplarında bulunan bir proteindir. Bu protein, tahıl grubunun çoğu üyesinde bulunur ve vücuda zarar
Beslenme

Kekik çayının faydaları. Kekik çayı nasıl demlenir?

Dünya genelinde 2019 yılında çıkan ve yaklaşık olarak 2 yıla yakın süren covit-19 nedeniyle insanlar sağlıklı yaşamaya ve sağlıklı besinler