Sağlık

Kulak arkasında yağ bezesi neden oluşur, kulak arkasında oluşan yağ bezesi nasıl geçer?

Kulak Ağrısı

İnsan vücudu bazı zamanlarda sağlık sinyalleri vermeye başlar. Vücudumuzun verdiği bu sinyaleler, bir şeylerin yolunda olmadığını ve önlem almamız gerektiğini göstermektedir. Bazı zamanlar ciddi hastalıklara yol açan durumları göstermek için vücudumuzun ortaya çıkardığı yan etkiler olabileceği gibi bazen ise yalnızca bazı durumlarda ya etki olarak karşımıza çıkan ve ciddiyeti olmayan durumlar da olabilir. Anlık ya da sürekli halde karşımıza çıkan etkilerden olan kulak arkasında çıkan yağ bezesinin de nedenleri merak edilenler arasında. Kulak arkasında yağ bezesini oluşumunu sizler için araştırdık.

Kulak arkasında yağ bezesi neden oluşur?

Vücudumuzun bazı kesimlerinde bir anda ortaya çıkan ve geçmek bilmeyen yağ bezeleri bazı anlarda hiç çıkmaması gereke yerlerde çıkabilir. Genelde sırt, yüz ve kollarda görülen yağ bezelerinin kulak arkasında çıkması da pek alışkın olmadığımız durumlar arasında olduğundan, neden çıktığını merak edebiliriz. Kulak arkasında oluşan yağ bezeleri lipom olarak adlandırılırlar ve yavaş büyüyen yapıları vardır. Genel olarak iyi huylu olsalar da bazı istisnai durumlarda belirli hastalıklara bağlı şekilde gelişirler. Kulak arkasında oluşan yağ bezeleri ağrı ya da sızı yapmadıkları takdirde zararsız olarak adlandırılırlar. Çoğu zaman vücuttan atılması gereken yağların atılamaması ya da bölgenin iltihaplanması gibi durumlarda ortaya çıkan bu yağ bezeleri küçük cerrahi operasyonlar ile alınırlar.

Kulak arkasında yağ bezesi oluşumu nedenleri

Kulak arkasında oluşan yağ bezelerinin oluşum nedenlerine göre farklı türleri vardır. Çoğu zaman iyi huylu olan bu bezeler bazen ise hastalıkların habercisi olarak karşımıza çıkarlar. Kulak arkasında oluşan yağ bezelerinin oluşum nedenleri şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Enfeksiyonlar

Kulak arkasında oluşan yağ bezelerine neden olan durumların başında kulak çevresinde ya da içinde oluşan enfeksiyonlar gelmektedir. Mantar, bakteri ve mikrop nedenli oluşan enfeksiyonlar ile baş edebilmek adına vücudumuz antikorlar üretir. Bu durum ise lenf düğmelerinde şişmeye yol açar. Lenf düğmelerinin şişmesi sonucunda bir yan etki olarak kulak çevresinde ve arkasında beze oluşumu görülür. Bu durum saç diplerinde ya da kulak içerisinde oluşmuş olan enfeksiyonların göstergesidir.

Yaralanma

Fiziksel travmalar olan yaralanmalar da kulak arkasında ve çevresinde beze oluşumuna yol açabilir. Genellikle boyun kısmında meydana gelen yaralanmalar sonucunda vücut kendini iyileştirmek için antikorlar üreteceğinden bu durumda kulak arasında yağ bezesi oluşumu meydana gelir. Bu durum yine enfeksiyonlar ile ilgili olup, vücudun enfeksiyon kapmama adına çalıştığını göstermektedir.

Deri hastalıkları

Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonrasında görülebilecek olan deri veremi gibi cilt hastalıklarına karşı vücudumuzun mücadele ettiği zamanlarda bir savunma mekanizması olarak ortaya koyduğu antikorlar kulak arkasında yağ bezesi oluşumuna yol açabilir. Aynı zamanda haşimato gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında da yap bezesi oluşumu görülür. bu gibi durumlarda bireyin bağışıklık sistemin güçlendirecek yardımcı gıdalara yönelmesi yardımcı olacaktır.

Kanser

Kulak arkasında yağ bezesi oluşumunun en riskli kabul edildiği durum kanser olma ihtimalidir. Özellikle kan kanseri hastalığının bir habercisi olan bu bezelerin oluşumunun meydana gelmesi halinde uzman doktor yardımı almak önemlidir. Vücutta tümör oluşumu başladığı zaman vücudun alarm vermek amacı ile ortaya çıkardığı yağ bezeleri lenfoma isimli kanser hücrelerine karşı mücadele etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu süreçte erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Kulak arkasında oluşan yağ bezesi nasıl geçer?

Kulak arkasında oluşan yağ bezeleri eğer iyi huylu bezeler ise bu durumda herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendi başlarına geçebilen ihtimalleri vardır. Ancak her ihtimale karşı uzman doktora danışılması gerekmektedir. Kulak arkasında oluşan yağ bezelerinin geçirilmesi için evde uygulanacak bir yöntem olmadığı gibi, öncelikle bu bezeye uzan doktor tarafından biyopsi uygulanması gerekmektedir. Bu biyopsi sonucunda yağ bezesinin iyi ya da kötü huylu olmasının kesinleştirilmesi sonrasında uygun bir tedavi uzman doktor tarafından belirlenir. Genellikle yağ bezeleri daha ciddi bir hastalığı belirtisi olmadığı zaman küçük cerrahi operasyonlar ile alınmaktadırlar.

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise