Yaşam

Muz ishal yapar mı?

Yediğimiz yemekler ve içtiğimiz içecekler vücudumuzda bazen yan etkilere neden olabilir. Daha çok sıvı ağırlıklı beslenen ve içerisinde çok fazla lif bulunan gıdaları tüketen bireylerde görülen bir yan etki olan ishal, bazı meyvelerin yenilmesi ile birlikte aniden başlayabiliyor. sağlıklı yapıları ile meyveler bağırsaklarımızı çalıştırıp bizleri rahatlatırken, bu meyveleri porsiyonun fazla tüketmek de abartı bir davranış olarak sayılıyor ve ishal gibi sorunlara yol açıyor. İshal yapan meyveler arasında muzun olup olmadığını sizler için araştırdık.

İshal neden olur?

İshal, bağırsak florasının kontrolsüz şekilde hızlı çalışmasıdır. Bağırsaklarda bağırsak florasının çalışmasını düzenleyen yararlı bakteriler çok fazla arttığı zaman ya da çok lifli ve sulu gıdalar ağırlıklı olarak tüketildiği zaman, bağırsak florası gıdaları çok hızlı ve çok fazla parçalamaya başlar. Bu aşırı parçalanma ile birlikte de vücutta ishal görülür. İshal her ne kadar bağırsak florasının hızlı çalışmasından kaynaklanıyor olsa da, bir sağlık sorunudur. Bağırsak florası dengeli ve düzenli bir şekilde çalışmadığı için bağırsaklarda ağrıya ve hem sıvıya yakın dışkıya hem de sürekli tuvalete çıkma sorununa yol açar.

Muz ishal yapar mı?

Muz yüksek potasyum kaynağı olan meyveler arasındadır. İçerdiği potasyum ise vücutta ishal sorununun engellenmesinde görev almaktadır. Lif bakımından da zengin olsa da içeriği lifler bağırsak florasını düzenleye yapıdadır ve bu sayede muz ishal yapan değil, aksine vücutta ishal sorunu baş gösterdiği zaman ishali kesmeye yarayan bir meyvedir. Muzun herhangi bir şekilde tüketimi ishal sorununun önlenmesine yardımcıdır.

Muz kabız yapar mı?

Muz ishalin geçmesinde etkili bir meyve olduğu için, vücutta bağırsaklarda çalışma düzeni sağlar ve fazlalık suyu çeker. Ancak porsiyon dışında tüketilmesi halinde muz ishalin önüne geçmekle kalmaz, kabızlık sorununun ortaya çıkmasında da rol oynar. Bu nedenle muz gibi yüksek potasyum içeren meyvelerin düzenli porsiyonlar halinde tüketilmesi gerekmektedir. Muzu günde 1 adet ile sınırlamak en sağlıklısı olacaktır.

İshal yapan besinler nelerdir?

Muz ishale neden olmasa da, ishal sorununu tetikleyen bazı besinler var. bu meyvelerin aşırı tüketimi vücutta ishal sorununa yol açıyor. Çoğu zaman kabızlık sorunu karşısında kullanılabilecek doğal tedaviler olarak görülseler de, kabız olmayan bireylerin porsiyondan fazla tüketmesi halinde ishal ile karşı karşıya kalmasına neden olabilecek olan besinler şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Kayısı

Kayısı içerisinde bolca besin lifi barındırmaktadır. İçerdiği bu sağlıklı lifler sayesinde kayısını düzenli tüketimi kabızlık sorununun önüne geçme imkanı tanıyor. Ancak kayısının porsiyonundan fazla olarak tüketilmesi ise bağırsaklarda çalışma düzenin bozarak ishale neden oluyor. Kayısı hem kuru hem de taze hali ile bu etkiyi sağlayan besinler arasında yer alıyor.

Kiraz ve kiraz sapı

Kiraz ve kiraz sapı her ikisi de ishali tetikleyen besinlerdirler. Kirazın içerisindeki yüksek su miktarı ve sağlıklı besin lifleri kabızlık sorunu ortaya çıktığı zaman bu sorunun geçirilmesinde rol oynar. Öte yandan kiraz sapı çayının sürekli tüketilmesi ve kirazın normalin üstünde yenilmesi gibi durumlar ise kabız olmayan bireylerde ishal sorununa neden olacaktır.

İncir

Bilinen en faydalı kabız geçirici besinlerden bir diğeri ise incirdir. Çoğu meyve ve sebzeden daha çok lif bulunduran incir, hem kurutulmuş hali ile hem de taze hali ile tüketilmesi sonrasında kabızlık sorununu geçirebilir. Ancak kabız olmayan bireylerde incirin tüketimine dikkat etmek gerekmektedir. Bağırsak florasını hızlandıran incir ishal sorununa neden olabilmektedir.

Sarımsak ve soğan

Hem sarımsak hem de soğan .yüksek lif içerikli besilerdirler. Özellikle çiğ halde tüketilmeleri sonrasında ishal sorununa davetiye çıkarabilirler. Kabız bireylerin çiğ halde tüketmesi ile bağırsak hareketlerini düzenleyen soğan ve sarımsak, düzenli olarak tüketildikleri zaman ishal yapma özelliği taşıyorlar. Sarımsak ve soğanın faydalarından tamamen yararlanmak için çiğ halde tüketmek daha faydalı olacaktır.

Süt ve süt ürünleri

Süt ve süt ürünlerini otak olarak içerdiği bir bileşen olan laktoz, vücutta sindirilmesi en zor olan maddelerden biridir. Sindirilmesindeki zorluk nedeni ile bağırsaklardan hızlıca atılmaya çalışılan laktozu sindirmek adına bağırsaklar daha hızlı çalışmaya başlarlar. Bu durum da ishal oluşumunu tetikliyor. Sürekli olarak tüketilen süt ve süt ürünleri ishal yapıyor. Kabızlık sorunu yaşayan bireyler için süt v süt ürünleri doğru tedavi olacaktır.

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

Yay burcu hangi ay ve yay burcunun özellikleri nelerdir?

Kişilik gelişimimizde önemli bir yeri olan burçlarımız, aynı zamanda enerjilerimizi de etkisi altına almaktadır. Yaşadıklarımızı ve yaşayacaklarımızı etkileyen enerji değişimlerimize
Yaşam

Spotify ne kadar internet yiyor?

Dünyanın en yaygın müzik dinleme uygulaması olan Spotify, kullanıcılarına günün her saatinde müzik dinlemeyi mümkün kılarken, pek çok şarkı ve