Püf Noktası

Peynir Neden Küflenir? Buzdolabında Peynir Saklamanın Altın Kuralları

Buzdolapları, gıdalarımızı uzun süre taze ve sağlıklı tutma konusunda en önemli ev eşyalarından biridir. Sebze, meyve, kahvaltılıklar ve yemeklik malzemelerin taze kalması için soğutma sistemlerinden faydalanırız. Ancak bazen buzdolabında bile sakladığımız gıdaların bozulduğuna tanık olabiliriz. Bu bozulmalar özellikle süt ve süt ürünlerinde, en yaygın olarak da peynirlerde meydana gelir.

Peynir neden küflenir?

Probiyotik özelliklere sağlık gıdalar olan süt ve süt ürünleri, sağlıklı yapıları ile hayatımızın olmazsa olmaz parçaları diyebileceğimiz türden gıdalar. Küflendikleri zaman ise bakteriler ile tepkimeye giren bu gıdalar sağlığımız için artık o kadar da faydalı olmayan bir yapı kazanmaya başlarlar. Bazı peynir türleri özellikle küf kazandırılarak satılsa da, bu küfler sağlıklı küfler olup mutfaklarda oluşan gıda küflenmeler bu gruba ait değildirler. Peynir küflenmesi ise peynirin içinde bulunan organik maddelerin uygun olamayan koşullarda saklanması nedeni ile ortaya çıkar. Çoğunluğu sütün mayalanmasından üretilen süt ürünleri, bu maya nedeniyle serin ortamlarda bekletilmesi gereken gıdalar. Sütün kendi yapısının da sıcak ortamda uzun süre dayanamamasından kaynaklı olan bu neden, mayanın sıcak ortamlarda bekletilmesi halinde yapısında oluşan zararlı bakteriler de eklendiği zaman çok daha kötü bir hal alıyor. Peynirlerin küflenmemesi için ise serin ve güneş ışığından uzak ortamlarda muhafaza edilmesi gerekmekte.

Buzdolabındaki peynir neden küflenir?
Buzdolabındaki peynir neden küflenir?

Buzdolabındaki peynir neden küflenir?

Buzdolapları peynir gibi gıdaları saklamak için en ideal alanlardır. Fakat belirli bir süreden sonra bu saklama yöntemi bile peynirleri saklamak için yeterli olmayabiliyor. Ortalama saklama süresi 100 gün olan peynirlerin daha uzun süre bekletilmesi ise mantar türü olan küflerin bu gıda üzerinde yoğunlaşarak oluşmasına ve dolayısı ile küflenerek çürümesine neden oluyor. Zaman aşımı dışında bir başka neden olarak, buzdolapları içerisindeki ısı dengesinin sürekli olarak değişkenlik göstermesi de söylenebilir. Peynir saklamak için en ideal sıcaklık olarak +3 ile +8 derece arasında bir sıcaklık gerekmekte. Bu sıcaklığın altında ya da üstünde uygulanan saklama işlemleri ise farklı sonuçlar doğmasına neden oluyor. aynı şekilde saklanan peynirin alacağı nem de küflenmesine neden oluyor. Dolayısı ile buzdolabının sürekli açık kalması ya da çok şekilde aç-kapa işlemine maruz kalması da içerisindeki besinlerin küflenmesine, bozulmasına yol açıyor. Ayrıca sofralara çıkarılan peynirlerin oda sıcaklığına maruz kaldıktan sonra artanlarını diğer peynirler ile birlikte saklamak da oda sıcaklığında oluşan mantarın dolaptaki tüm peynirlere ulaşmasına ve bu nedenle küf oluşmasına sebebiyet verir.

Peynir saklamanın püf noktaları

Peynirleri saklamadan önce bilinmesi gereken en önemli şey, peynir üzerinde oluşan küflerin nemli ortamda çok daha hızlı yayıldığıdır. Bu nedenle en çok dikkat etmeniz gereken nokta, peynirlerin havasız şekilde paketlenmiş olarak saklanması olmalıdır. Ayrıca satın aldığınız peyniri hızlı bir biçimde dolaba yerleştirerek bu sıcaklık aralığında daha uzun beklemesini sağlamak da işe yarayacaktır. Peynirlerin paketini bir kez açtıktan sonra ise, nemi çekmesi ve peynirin kuru kalmasını sağlaması için peyniri kağıt havluya sararak ardından streç film ile hava almayacak şekilde streçleyip saklayabilirsiniz.

Peynir saklamak için tercih edebileceğiniz ve kullanım ömrünü uzatan başka bir yöntem ise salamura suyu hazırlamaktır. Salamura suyunu peynirin tepesine çıkacak kadar ekleyerek saklamada kullanırsanız, peynirde küf oluşumunu engellemenin yanı sıra peynirlerinizin daha olgun hale gelmesini de sağlarsınız. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise, her zaman porsiyon kadar peynir hazırlamak olmalıdır. Oda sıcaklığındaki peynirlerde mantar oluşacağından tekrar dolaba alınmaması en sağlıklısı olacaktır.

Küflenen peynirlere ne yapılabilir?

Peynirleriniz küflendiyse bu peynirleri atmak en sağlıklısı olacaktır. Küflü kısmı atarak geri kalanını tüketmek çok da sağlıklı bir alternatif olmamak ile birlikte, salamura tuzu tekniğini kullananlar bu küflü kısımları attıktan sonra kalan peynirde oluşmaya başlayan mantarı salamura tuzu ile peynire maya niteliğinde kullanarak olgunlaştırmaları mümkün.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Püf Noktası

Hızlı yağ yakmak için hangi kurallara uymalıyız? Hızlı kilo vermek için 4 ipucu

Hızlanan dünyada en can sıkıcı nokta kilo alımıdır. Çoğu insan koşturmacadan kaynaklı olarak hızlı yemek yiyip yediğinin de nasıl bir
Püf Noktası

Bitlerden nasıl kurtulunur? Bit ve sirke için garantili bitkisel çözüm

Saç köklerinde, bilhassa ense kökünde ve kulak arkalarında yoğunlaşan ve saçlarda kaşıntıya neden olan canlılara bit adı verilir. Bit nasıl