Beslenme

Tavuk ciğeri besin değeri ne kadar? Tavuk ciğerinin faydaları

Büyük bir taraflaşmaya neden olan bir başka konu ise tavuk ciğeri. Her fırsatta yemek isteyenler bir yana, kokusuna tahammül edemem diyenler ise diğer yöne ayrılıyor. Damak zevkleri çokça değişkenlik gösterirken ele alacağımız konu pek de değişken olmayan bir kısım. Tavuk ciğerinin besin değerleri nelerdir, sağlıklı mıdır yoksa zararlı mı?

Kanatlı sektörünün son yıllarda bu denli gelişmesindeki en önemli etkenler yemi ete dönüştürme verimliliğinin artırılması ve yetişme süresinin kısalmasıdır.

Tavuk ciğeri besin değeri

Tavuk ciğeri protein, niasin fosfor ve potasyum da dahil olmak üzere birçok açıdan besleyici yapıya sahip bir gıdadır. Kansızlığı gidermesi, cilt sağlığını koruması ve tiroid bozukluğunun bazı türlerini önlemesi tavuk ciğerinin en önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Tavuk ciğeri yüksek miktarda protein ve folat içermesi sebebiyle doğurganlığı arttırma ve doğum kusurlarını giderme özelliği taşır. Ne var ki içerdiği yüksek A  vitamini değeri sebebiyle hamile kadınlara bebeğin gelişimini etkileyebileceğinden tavsiye edilmemesi gerektiğini söyleyen uzmanlar da mevcut. Öte yandan tavuk ciğeri yine aynı A vitamini barındırması ile göz sağlığı için de en önemli kaynaklar arasında yer alıyor. 100 gram tavuk ciğerinde bulunan besin değerleri ise şu şekilde:

  • Enerji: 150 kcal
  • Yağ: 5,85 gr
  • Karbonhidrat: 0,63 gr
  • Protein: 22,11 gr
  • Diyet Lifi: 0 gr
  • Potasyum: 250 mg
  • Demir: 10 mg
  • Kolestrol: 535 mg

100 gram tavuk ciğerindeki kolestrol değeri insan vücudunun günlük ihtiyaç duyduğu miktardan yaklaşık olarak iki kat daha fazladır. Bu sebeple kolestrolü yüksek kişiler için doktor izni olması gerekmektedir. Ve aşırı tüketiminin de kolestrolün yükselmesine sebep olacağını da belirtmek gerek. Yine de yüksek kolestrol değerine rağmen tavuk ciğeri, kontrollü bir şekilde tüketilebildiği sürece besin değerleri açısından zenginliği sayesinde sağlıklı beslenme programında yer alabilir.

Tavuk etinin ekonomimizdeki ve beslenmemizdeki yeri her geçen gün artmaktadır. Ancak bileşimi ve işleme basamakları gereği hızlı bozulma ve gıda kaynaklı hastalıklara sebep olma durumu söz konusudur. Bozulmaya uygunluğu nedeniyle raf ömrü oldukça düşüktür. Piliçlerde raf ömrüne enzimatik aktivitenin katkısı olmakla beraber, asıl etken bakteriyel gelişmedir.

Tavuk ciğeri ve vitaminler

Yoğun kas yapısı ve lif sıklığı ile tavuk ciğeri tavuğun en önemli organlarındandır. İçerisinde bulunan b12 ve folik asit gibi değerler sayesinde balık tüketmek istemeyen ya da tüketemeyen bireyler için sağlıklı bir alternatif.  Aynı zamanda C ve A vitaminleri açısından da oldukça zengin olan tavuk ciğeri özellikle A vitamini bakımından fazlasıyla zengin. 28 gram tavuk etinde ortalama insan vücudunun günlük A vitamini ihtiyacının %130’u bulunuyor. Bu zengin içeriği sayesinde de bir çok hastalığın tedavisi için önemli bir konumda olması gayet doğal hale gelmekte.

Tavuk
Tavuk

Tavuk ciğerinin besin değeri, protein, demir, çinko ve B vitamini gibi birçok önemli besin maddesi içerir. 100 gram tavuk ciğeri, yaklaşık olarak ortalama 20 gram protein, 9 miligram demir ve 1.6 miligram çinko içerir. Tavuk ciğerinin faydaları arasında, yüksek protein içeriği nedeniyle kas yapımına yardımcı olması, demir içeriği sayesinde kan üretimine destek sağlaması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi sayılabilir. Ayrıca, tavuk ciğeri, B vitamini kompleksinden birçok farklı vitamin içerir ve bu vitaminlerin sağlıklı sinir sistemi, cilt ve sindirim sistemi fonksiyonlarına katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Ancak tavuk ciğeri yüksek kolesterol içeriği nedeniyle, tüketirken dikkatli olunması önerilir.

Tavuk ciğeri nelere iyi gelir?

Tavuk ciğerinin en önemli faydalarından biri karaciğerde meydana gelebilecek herhangi bir hastalığı önleme özelliği barındırması. Bunun yanı sıra sağladığın antioksidan ile virüs, bakteri gibi zararlı dış etkenlere karşı vücuda koruma sağlar ve vücudu toksinlerden arındırmaya yarar. Kanser önleyici özelliği de bulunan tavuk ciğeri anemi hastalıklarına karşı da direnç sağlayarak bağışıklık sisteminin  güçlenmesine katkıda bulunur. Tiroid fonksiyon bozukluklarının bazı türlerinin engellenmesinde rol oynar. Göz sağlığı açısından da kıymetli olan tavuk ciğeri katarakt riskini azaltır, görmeyi keskinleştirir ve makula dejenerasyonunun etkisini azaltır. İçerdiği B12 miktarı Alzheimer ile savaşmaya yardımcı olur. Aynı zamanda tavuk ciğeri beyin gelişimi ve zekayı güçlendirme konusunda da başvurulabilecek bir gıdadır. Algılama, hatırlama ve kavrama yeteneklerini güçlendirir. Kan değerleri düşük olan bireylere bu değerlerin yükseltilmesi için tavsiye edilir.

Kanatlı eti yüksek besleyici değere sahip kompozisyonuna ilave olarak, uygulanan kesim işlemi, pH değeri, redoks potansiyeli ve muhafaza sıcaklığına bağlı olarak patojen ve bozulmaya neden olan birçok mikroorganizmanın kontaminasyonu ve gelişmesi için uygun bir ortam oluşturmaktadır

Tavuk ciğeri doğru pişirme ve tüketimi

Her şeyin fazlası gibi ciğerin de fazlası tabii ki zararlı bu yüzden tüketimi aşırıya kaçırmadan yapmak en sağlıklısı olacaktır. Ayrıca tavuk ciğerini kızartmak yerine haşlayarak tüketirseniz değerlerini koruyacak ve alacağınız kalori miktarı da düşecektir. Genellikle öğle ya da akşam yemeklerinde tüketilmesi daha uygun olan ciğerin yanına besleyici ve hafif gıdalar tercih ederseniz, son derece verimli bir öğün elde etmiş olursunuz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Antioksidan nedir? Antioksidanlar açısından zengin besinler

Hastalıklar maalesef hayatımızda her zaman var olan durumlardır. Hastalıkları en aza indirmek için sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve düzenli bir
Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.