Sağlık

Vücutta kızarıklık ve kaşıntı neden olur? Vücuttaki kaşıntılar, kızarıklıklardan nasıl kurtuluruz?

Vücutta küçük ve kırmızı renkli kabarıklar olarak tabir edilen kaşıntılar ve kızarıkların pek çok nedeni vardır. Bu kızarık ve kaşıntılar alerjenik olabilmekte, bulaşıcı hastalıkların belirtisi olabilmekte veya kronik bir cilt hastalığının belirtisi olabilir.

Vücut Kaşıntısına Neden Olan Kızarıklıklar

Bağışıklık sisteminin histamin salgılayarak kaşıntı ve kızarıklıklara tepkime göstermektedir. Kaşıntı ve kızarıklık bahsedildiği gibi pek çok nedene karşı gelişebilir. Vücutta lokal olarak görülebileceği gibi vücudun bütünün de de görülebilir. Kısa bir zaman diliminde kendiliğinden geçen kaşıntı ve kızarıklar olabildiği gibi tedavi gerektiren kaşıntı ve kızarıklıklarda vücutta görülür.

Tüm Kaşıntılar ve Kızarıklıklarda Alınması Gereken Önlemler

Vücudun dış derisinde gözle görülen kaşıntı ve kızarıklıklar hem kişiyi hem de karşısındakini rahatsız eder. Altta yatan sebep ne olur ise olsun tüm kaşıntılar da alınması gereken önlemler

  • Vücut nemini dengede tutmak
  • Kalitesi ve markası bilinmeyen kozmetiklerden uzak kalmak
  • Temizlik ve hijyen ürünlerinde yoğun bulunan kimyasallardan mutfak ve tekstil ürünlerini iyice arındırmak, saf su durulamak gerekir.
  • Sentetik üretim olmayan doğal ürünlerden oluşan kıyafetler tercih etmek
  • Güneş ışınların zararlı etkilerinden korunmak

Genel korunma yöntemleri içerisinde yer alır.

Kaşıntı Belirtili Hastalıklar Nelerdir?

Kaşıntı ve kızarıklıkların hayat kalitesini düşürdüğü dikkate alınırsa ve uzun süreli kızarıklık ve kaşıntı durumlarında uzman desteği almak gerekir. Uzman desteği ile kaşıntıya yol açan hastalıklar ortaya çıkarılarak ona göre tedavi süreci ile bu rahatsız edici durumdan kurtulmak mümkün olur.

  • Deri hastalıkları kaşıntı ve kızarıklık ile kendini gösterir. (mantar, ekzama, sedef vs)
  • Böbrek hastalıkları kaşıntı ve kızarıklık yapar.
  • Haşere zehirleri de kaşıntı ve kızarıklık yapar
  • Tedavi görülen hastalık ilaçları da kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir
  • Her hastalığın ana nedeni sayılan stresin yol açtığı kızarıklık ve kaşıntılar da mevcut.
  • Kan hastalıklarında da sıklıkla kaşıntı ve kızarıklığa rastlanmaktadır.
  • Enfeksiyonların yol açtığı göz hastalıkları nelerdir.
  • Siroz hastalığı belirtileri arasında kaşıntı yapılan gözlemler ile kesinleşmiş belirtiler arasında yer alır.

Bu nedenler dışında kızarıklık ve kaşıntılara neden olan bağırsak parazitlerini , vücut ve saç bitlerini de belirtmek gerekir.

Kaşıntının Neden Olduğu Etkeni Belirlemekte Uygulanan Yöntemler

Bir sağlık sorunu olarak görülen ve kaşıntı sebebi ile uzman desteği alanlara uygulanacak testler sonucu kaşıntının ana nedeni bulunur ve tedavi süreci ile kaşıntı ortadan kalkar. Bu tanı aşamalarını

  • Detaylı kan testi
  • İdrar testi
  • Trioid testi
  • Böbrek ve karaciğer röntgeni
  • Röntgen

olarak sıralayabiliriz. Bu aşamaları tek yada toplu olarak yaptırmak uzmanın yönlendirmesine göre olur.

Kızarıklık
Kızarıklık

Kaşıntı ve Kızarıklık İçin Önerilen İlaçlar

Hastalık tanısı konulduktan sonra uzmanın verdiği ilaçlar genellikle ağız yolu ile alınan yada cilt yüzeyine sürülen losyon ve kremler olur. Bu ilaçların uykuya neden olacağı içerikleri göz önünde bulundurularak ilacın alınma süreci uyku saati öncesine denk getirilerek belirlenir. Işık tedavi yöntemi ile de kızarık ve kaşıntı tedavisi yapılmaktadır.

Vücutta En Sık Rastlanılan Kaşıntı Ve Kızarıklık Bölgeleri

Vücudun dış yüzeyi olan deride kaşıntı ve kızarıklık en çok bilinen bölge olsa da kol ve bacaklar, kafa, göz, ayak,cinsel bölgeler, yüzde de kaşıntı ve kızarıklıklar görülür.

Gece Kaşıntıları

Kızarıkla başlayıp kaşıntıya dönüşen kabarcıklar bazende kaşıntının bıraktığı izlere neden olan kızarıklar özellikle geceleri daha bir rahatsız edici hal alır. Uyku problemi yaşanmasına neden olan bu kızarıklık ve kaşıntılara tıp dilinde nocturnal pruritus denir. Gece kaşıntının artma sebebi vücudun sıvı seviyesinde düşüş ve vücut ısısının değişimine bağlanır.

Yaş Guruplarına Göre Vücut Kaşıntı ve Kızarıklıkları

Kaşıntı ve kızarıklar vücut bağışıklık sistemindeki dengesizlikler ile ortaya çıkan bir oluşum olarak değerlendirildiği için genetiksel bir bulgusu bulunmamaktadır. Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen kızarıklık ve kaşıntıların ana sebepleri arasında alerjenik reaksiyonlara yol açan besin, güneş, bulaşıcı hastalıklar, salgın hastalıklar ve havada yer alan mikrop partiküllerinin yol açtığı enfeksiyonlara bağlı oluşmaktadır. Ayrıca bol C vitamini alınması da kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilmekte ve ilaçların yan etkisine bağlı olarak ta bebek ve çocukların vücutlarında lokal yada tamamında kaşıntı ve kızarıklık görülebilir.

Yetişkinlerde görülen vücut kaşıntı ve kızarıklıkları ise bağışıklık sisteminin çökmesi ve strese bağlı gelişen hastalıklardan kaynaklı olur. Vücudun yaş alması ile nem ve kalojen etkisini kaybetmesi vücutta kızarıklık ve kaşıntıların nedenleri arasında yer alır. Yetişkinlerde alerjenik reaksiyona bağlı kızarıklık ve kaşıntı çok görülmez. İlaçlara bağlı kaşıntı ve kızarıklıkların oranı yetişkinlerde yüksektir.

Cinsiyet farklılığında ise hangi cinsin kaşıntı ve kızarıklığa daha maruz kaldığı yönünde yapılan araştırmalara göre, oranların yakın olması açısından değerlendirilmemektedir. Kaşıntı ve kızarıklık hayatı zorlaştırmakta ise muhakkak uzman desteği almak gerekir.

İzleyin: Kaşıntı Nasıl Geçer? | Dr. Feridun Kunak

NOT: Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen geçmeyen kaşıntı ve kızarıklarınız için doktorunuza başvurunuz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Zerdeçal maskesi ile sivilce, egzama ve sedeften nasıl kurtulabilirsiniz?

Son yılların popüler bitkisi zerdeçalın (etken madde kurkumin) bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi cilt üzerinde de inanılmaz etkisi var. Yoğurt ve
Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm