Sağlık

Vücuttaki kırmızı noktalar neden olur?

Çoğu kez önemsenmese de vücutta kırmızı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Zira bu kırmızı noktalar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Genellikle yüz, sırt, bacak, dirsek ve koltuk altlarında belirirler. Bazen bu noktalar bir iki hafta gibi kısa süre içinde geçer. Bazen de kalıcı olabilir.

Kırmızı noktaları geçici ya da kalıcı olmaları kişinin rahatsızlığına göre değişir. Dolayısıyla bu kırmızı noktalar mutlaka önemsenmelidir. Fark edildikleri anda bir uzman doktora başvurulmalıdır. Kırmızı noktaların sebebi araştırılarak tedavi edilmelidir. Bahsedildiği gibi bu noktalar önemli rahatsızlıklar nedeniyle de meydana gelebileceği için mutlaka muayene ve gerekli testler yaptırılmalıdır.

Melazma Rahatsızlığı

Melazma, bir tür cilt hastalığına verilen isimdir. Bu rahatsızlık genel olarak yüz bölgesinde ortaya çıkar. Bu deri hastalığında kırmızı küçük noktaların yanı sıra kahverengi lekelerde meydana gelir.

Melazma rahatsızlığı hormonsal bir takım değişiklikler sonucunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık halk arasında hamilelik maskesi adıyla da anılır. Hamilelik sürecinde bazı hormonsal değişimler olur. Bu değişimler yüzde kırmızı noktalar şeklinde belirti verir.Sıklıkla yanaklar, burun ve dudak üstünde görülür. Melazma derinin pigmentasyon düzensizliğinden kaynaklanır. Güneş gören bölgelerde daha sık görülür.

Öncelikle doktor muayenesi gerektirir. Ön değerlendirme oldukça önemlidir. Bir takım cilt analizleri yapılır. Tedavi hasta takibiyle devam eder. Sistematik ilaç kullanımları, tropikal ilaç kullanımı, fraksiyonel C02, kimyasal peelingler, dermabrazyon gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Zona

Varicella-zoster virüsünün neden olduğu bir rahatsızlıktır. Zonadan etkilenen bölgelerde kırmızı küçük noktalar olur. Aynı zamanda kızarıklık ve kaşıntı meydana gelir. Bazen de ağrı hissedilebilir. Zona döküntülü bir deri hastalığıdır. Genellikle 7-10 gün boyunca tüm belirtileriyle devam eder.

Daha önce suçiçeği geçirmiş olan kişiler zona hastalığına yakalanabilir. Ancak her suçiçeği geçiren zona olmaz. Bu rahatsızlık virüsü suçiçeği ile birlikte sinir sistemine yerleşir. Bu virüs yıllarca uykuda kalabilir ve daha sonra ortaya çıkabilir. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte rahatsızlığın ilerleyişini durdurmak ve yaşanan belirtileri azaltmak mümkün. Varisella zoster virüsüne karşı asiklovir isimli antiviral ilaçlar tercih edilir. Bu ilaçlar son derece etkilidir. etkili

Enfeksiyon

Enfeksiyonlar vücutta çeşitli belirtiler gösterirler. Bu belirtiler arasında küçük kırmızı noktalar da vardır. Elbette vücudun her hangi bir bölgesindeki kırmızı noktaların enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığının anlaşılması için hasta muayene edilir ve hasta bazı testlere tabi tutulur. Genel olarak bazı enfeksiyonlar kırmızı noktalar halinde kendilerini gösterirler. Bu enfeksiyonlardan bazıları;

  • Mantar enfeksiyonları
  • Roseola (6.hastalık, Human Herpes virüsünün sebebiyet verdiği bir hastalıktır)
  • Menenjit (Beyin ve omuriliği saran zarın enfeksiyonu)
  • Viral hastalıklar (Kızamıkçık, kızamık, suçiçeği)
  • Streptococcus bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar

Bu gibi enfeksiyonlar sayılabilir. Hangi enfeksiyonun buna neden olduğu araştırılır. Enfeksiyonun türü tespit edildikten sonra bu enfeksiyona göre ilaç tedavisi yapılır. Enfeksiyonun tedavi edilmesiyle birlikte kırmızı noktalar da geçer.

Hava Sıcaklığı

Kırmızı noktalar mevsimsel olarak gelişebilir. Sıcak hava cilt hastalıklarını önemli ölçüde tetikler.

Isınan havayla birlikte vücudun çeşitli bölgelerine dağılabilirler. Sıcağın artmasıyla birlikte terleme artar. Ter, tıkalı olan ter bezleri içinde birikir ve derinin içine kaçar. Bu da kaşıntı, yanma ile birlikte seyreden kırmızı noktalara neden olur.Bu sebebe bağlı olarak meydana gelen kırmızı noktalar geçicidir. Yani hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte yavaş yavaş silikleşerek kaybolurlar.

İsilik

En sık görülen durumlardan bir tanesi isiliktir. İsilik, ter bezlerinin deriye açtığı deliklerin aşırı derecede terlemeye bağlı olarak tıkanması sonucunda meydana gelir. Cilt yüzeyinde yer alan gözenekler kapanır. Aynı zamanda ter bezi kanalları tıkanır. Deri üzerinde iğne ucu kadar kırmızı noktalar oluşur. Bu noktalara isilik adı verilir. Küçük kırmızı noktalar kızarıklığa neden olur. Bazen hafif bazen şiddetli kaşıntılar takip eder. Bazen de ağrı şikayetleri eklenebilir.

İsilikler çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilir. İsilik dış nedenlerle ortaya çıkar. En belirgin nedeni aşırı sıcak havadır. Isınan havayla birlikte vücut kendini soğutma amacıyla terler. Bunun dışında aşırı nemli ortamlarda da isilikler meydana gelebilir. İsilikler cilt serinlediği zaman kendiliğinden geçerler. İsilik olan bölgelerin sıklıkla yıkanması da isiliğin geçmesini kolaylaştırır. İsiliğin geçmesi için bazı kremler de mevcut. Steroid ya da kamine içeren bazı özel kremler sayesinde isilikten tamamen kurtulmak mümkün.

Böcek Isırmaları

Kırmızı noktaların belirgin sebeplerinden biri de böcek ısırmalarıdır. Bazı böcekler zehirlidir. Bu tür böceklerin ısırmaları sonucu o bölgede kırmızı noktalar oluşur. Böceğin zehri bıraktığı yer belli bir süre kırmızı olarak kalır. Vücut böceğin zehrine karşı bir reaksiyon gösterir. Bu reaksiyonun sonucunda vücutta kızarıklıklar ortaya çıkar. Bunlar da belli sürelerde geçerler. Özellikle sivrisinek ısırıklarında bu durum yaşanır. Bunun dışında tahtakurusu, kene ısırması, pire ve bit ısırıklarında küçük küçük kırmızı noktalar yaygınlaşır. Bu tür durumlarda bu bölgelerin yıkanması yani suyla temas etmesi etkili olur. Kısa zaman içinde bu noktalar ortadan kaybolur.

Alerjik Nedenler

Birçok insan alerji yaşar ve çoğu insan bazı alerjik durumlarını farkında değildir. Alerjiler pek çok farklı nedenle meydana gelir. Bunun yanı sıra birçok alerji çeşidi vardır. Meşe, sumak, alerjik purpura, yemek alerjileri, zehirli sarmaşık, alerjik kontakt dermatit bunlardan sadece birkaçı. Aynı zamanda çevredeki alerjenler de cilt üzerinde ciddi etkilere sebep olur. Tüm bu alerjiler vücutta kırmızı noktaların oluşmasına yol açar. Yani vücut alerjiye karşı reaksiyon gösterir.

Egzama

En can sıkıcı deri hastalıklarından biridir. Her yaştan insanda görülebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre en sık çocuklarda meydana gelen bir deri hastalığıdır. Egzama olan bölgede kırmızı noktalar oluşur. Bu alan geniştir. Yani kırmızı noktalar geniş bir alanda görülür. Bu nedene bağlı olarak ortaya çıkan kırmızı noktalar giderek çoğalabilir ve daha geniş bir alana yayılabilirler. Egzama tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığıdır. Çeşitli kremlerle tedavi edilir.

Kırmızı nokta
Kırmızı nokta

Ciddi Nedenler

Küçük kırmızı noktalar bazen önemsiz ya da tedavisi kolay durumlardan kaynaklanırken bazen çok ciddi hastalıkların habercisi olabilirler. Lösemi bu ciddi nedenlerden ilkidir. Lösemi rahatsızlığının belirtileri arasında kırmızı noktalar yer alır. Diğer önemli ciddi neden ise menenjittir.

Bunların dışında ciddi alerjik reaksiyonlar (anaflaksi) ve trombositopeni (trombosit sayısında düşüklük) gibi rahatsızlıklar olabilir. Küçük kırmızı noktaların neden kaynaklandığının tespit edilmesi için öncelikle uzman doktor muayenesi gerekir. Daha sonra kişiye bazı testler uygulanır. Bu noktaların altında yatan neden tespit edilir. Uzman doktor teşhisinden sonra bu kırmızı bu noktaların sebebi olan rahatsızlığın tedavisi yapılır. Tedavi tamamlandığında kırmızı noktalar da ortadan kaybolur.

Vücuttaki Küçük Kırmızı Noktalar Nasıl Geçer?

Vücuttaki kırmızı noktalar ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa kişi rahatsızlığına göre tedavi görür. Dolayısıyla tedavi sona erdiğinde kırmız noktalar da tamamen geçer. Eğer kırmızı noktalar sağlığı tehdit etmeyecek bir nedenden kaynaklanıyorsa basit önlemlerle bu durumun önüne geçilebilir.

  • Kıyafetlerin kumaş türlerine dikkat edilmelidir. Mümkün olduğu kadar pamuklu kıyafetler giyilmelidir.
  • Tercih edilen kıyafetler vücudu saran ve sıkan türden olmamalıdır. Bunun yerine daha bol ve cildi üzmeyecek tarzda kıyafetler giyinilmelidir.
  • Banyo için kullanılan vücut jellerine, sabun ve şampuanlara dikkat edilmesi gerekir. Tamamen doğal olan ürünler seçilmelidir. Zira bazı ürünler cildi tahriş etmekle birlikte ciltte bir takım alerjik reaksiyonlara neden olur. Doğal olan ürünler cilt üzerinde hiçbir tahrişe neden olmaz. Cilde yarar sağlar.
  • Yaz aylarında çok fazla güneşe maruz kalınmamalıdır. Eğer güneşe çıkılacaksa markasından emin olunan güvenilir ve tescilli güneş koruyucu kremler tercih edilmelidir. Bu kremler koruyucu olabilirler.
  • Küçük kırmızı noktalar genel olarak yaz mevsiminde meydana gelir. Havalar ısınmaya başladıkça cilt kurumaya ve kızarıklıklar armaya başlar. Bu nedenle bu mevsimde bol bol duş alınmalıdır. Bu noktalar suyla temas ettikçe silikleşerek kaybolurlar.
  • Beslenmeye özen gösterilmelidir. Bazı yiyecek ve içecekler alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Bu nedenle yiyecek ve içecekler tüketildiğinde kişi kendini gözlenmelidir. Bu noktalara hangi besinin neden olduğu bilinmelidir. Böylece bunların tüketiminden kaçınılabilir.
  • Kırmızı noktaların bulunduğu bölgelere kese yapılmamalı, sert bezle ovuşturulmamalıdır.
  • Cilt gözeneklerinin açık kalması ve temizlenmesi için vücudun temizliği düzenli olarak sağlanmalıdır.
  • Yeterli su tüketimi yapılmalıdır. Bununla beraber gün içinde yeterli miktarda sebze ve meyve tüketimi yapılmalıdır. Böylece vücut gerekli vitamin ve minerali alır.

Bu gibi hususlara dikkat edilirse küçük kırmızı noktaların oluşumu önemli ölçüde engellenir. Var olan noktalarda da azalmalar olur.

Makale bilgilendirme amaçlıdır. Sağlık sorunlarınız için doktorunuza danışınız.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

İncir sirkesinin faydaları nelerdir, nerede kullanılır?

Faydaları saymakla bitmeyen ve temizlikten yemeklere her yerde kullanımı bulunan sirke, pek çok farklı formda karşımıza çıkıyor. Elma sirkesi üzüm
Sağlık

Dilde oluşan sarılık neyi işaret eder?

Dişlerimizi fırçalarken ya da ağzımızı açıp aynaya baktığımızda, dilimizin üzerinde sarı bir tabakanın bulunduğunu görüyoruz. Bu tabakanın neden oluştuğu ise