Biyografi

Atatürk neden sağ elini kalbinin üstüne koyuyordu?

Ülkemizin kurulmasındaki en etkili isim olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bugüne kadar gelmiş çok sayıda fotoğrafı bulunmakta. Bir çok fotoğraf arasından birkaçı özellikle dikkatleri üzerine çekiyor. Bu fotoğrafların ortak özelliği ise, Atatürk’ün sağ elini kalbinin üzerine koyması. Mustafa Kemal Atatürk’ün elini göğüs hizasında tutmasının nedeni pek çok insan tarafından merak konusu. İşte, Atatürk’ün bu pozunun nedeni.

Atatürk birçok farklı ortamdaki birçok farklı fotoğrafta neden hep aynı pozu veriyordu? Bu çokça merak edilse de net olarak cevap verilememiş bir konudur. Üzerine farklı varsayımlar yapıldığından, bu varsayımlardan en mantıklı bulduğumuzu anlatacağız.

Atatürk neden sağ elini kalbinin üzerine koyuyordu?

Atatürk’ün bu pozlarının sebebi, çok öncesine dayanıyor. Aslında bir görgü kuralı niteliği taşıyan bu pozu, geçmişte de pek çok lider vermiştir. İlk olarak Yunan filozofu Aeschines’in verdiğine rastlanan bu pozu, Napolyon da vermiştir. Karl Marx ve Joseph Stalin’in verdiği bu pozların ortak özelliği ellerini kalplerine koymalarıdır. Pek çok liderin ve önemli şahsiyetin bu ortak pozunun nedeni acaba ne? Önemli görevdeki bir kişinin eli dışarıda konuşması görgü kurallarına uymayan bir davranış olarak kabul ediliyordu. Bu düşüncenin temeli başta da bahsedildiği gibi oldukça eskilere gidiyor. Yıllar boyu pek çok önemli kişi bu pozla resmedilirken, bu durum adeta bir üst düzey akıma dönüşüyor ve bir noktada, artık her erkek bu pozu vermeye başlıyor. Herkesin kullanmaya başladığı bir poz elbette zaman geçtikçe değersizleşiyor ancak Napolyon Bonapart bir gün tekrar bu pozun gündeme gelmesini sağlıyor. Napolyon’un bu pozu verme sebebi, Fransa dışına da ne kadar önemli ve güçlü bir lider olduğunu duyurmaktı. Çünkü pek çok ülkenin ressamları tarafından küçük görülüp o şekilde resmediliyordu. Böylelikle, Napolyon’un tekrar canlandırdığı bu poz, çoğu lider tarafından verilmeye başlanıyor. Tahminlere göre, Mustafa Kemal Atatürk de dönemin zorlu şartları altında herkese ne kadar güçlü olduğu duyurmak istiyordu. Ayrıca pek çok lider bu pozu verse de Ulu Önder, pozun en çok yakıştığı isim.

“Medeni olmayan milletler, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdur.”

“Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!”

“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.”

“Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmuş bir milletiz.”

“Cehalet yenilmesi gereken en büyük düşmandır.”

“Türk gençliği amaca, bizim yüksek ülkümüze, durmadan, yorulmadan yürüyecektir.”

“Bir milletin kültür düzeyi üç safhada; devlet, düşünce ve ekonomideki çalışma ve başarılarının özüyle ölçülür.”

“Beni olağanüstü bir kişi olarak yorumlamayınız. Doğuşumdaki tek olağanüstülük Türk olarak dünyaya gelmemdir.”

“Din gibi temiz bir duygu, politika gibi kirli oyunlar alet edilemez. Din ait olduğu yerde, temiz vicdan sahnesinde yaşanmalıdır.”

“Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir.”

“Medeniyet öyle bir ışıktır ki, ona kayıtsız olanları yakar, mahveder.”

“Bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır.”

“Biz Türkler, tarih boyunca hürriyet ve istiklal timsali olmuş bir milletiz.”

“Devrimin amacını kavramış olanlar sürekli olarak onu koruma gücüne sahip olacaklardır.”

“Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.”

Atatürk’ün en sevdiği şarkılar

  • Kimseye Etmem Şikayet
  • Selanik Türküsü
  • Fikrimin İnce Gülü
  • Vardar Ovası
  • İzmir’in Kavakları
  • Havada Bulut Yok
  • Dayler Dayler
  • Cana Rakibi Handan Edersin
  • Mani Oluyor

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Biyografi Yaşam

Sıla Gençoğlu kimdir, şarkıları nelerdir?

Sevilen ve en çok dinlenilen şarkılarıyla aranılan seslerden bir tanesi olan Sıla Gençoğlu’nun kim olduğu son dönemlerde merak edilen başlıklar
Biyografi Yaşam

Nuri Bilge Ceylan kimdir?

  • Eylül 27, 2022
Nuri Bilge Ceylan, 26 Ocak 1959 tarihinde Yenice’de doğan Türk film yönetmeni, senarist ve fotoğraf sanatçısıdır. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği