Beslenme

Her gün bir avuç ceviz kolesterol düşmanı. Cevizin faydaları nelerdir?

Halk arasında en faydalı kuruyemişler arasında yer alan ceviz, beyin fonksiyonların çalışmasına yardımcı olan bileşenleri içeriğinde bulundurmaktadır. İçeriğinde pek çok lif ve vitamin bulunan ceviz, tadı ile de en çok tercih edilen ve en çok tüketilen yağlı kuruyemişler arasında yer almaktadır. Yağlı kuruyemiş gurubuna dahil olan ceviz, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan tüm bileşenleri içerisinde bulundurmaktadır. Düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde bağışıklık sisteminin dirençli olmasından, cildin parlak olmasına, kolesterolün dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Peki günde bir avuç ceviz tüketildiğinde vücut içerisinde ne gibi değişiklikler olmaktadır?

Cevizin faydaları nelerdir?

  • İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde büyük bir antioksidan kaynağı olan ceviz aynı zamanda E vitaminince de zengindir. Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli ve yeterli miktarda ceviz tüketilmesi kişinin kolesterol seviyesinin dengeli olmasını sağlarken kötü kolesterolün tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır.
  • Omega- 3 bağlamında zengin olan ceviz, diğer kuruyemişlere oranla çok daha zengin içeriklere sahiptir.
  • Kalp hastalığı, diyabet, alzheimer, kanser gibi hastalıkların tedavisinde etkili bir rol oynadığı yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olan ceviz, var olan bağırsak problemlerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Ceviz içerisinde yer alan polifenoller; meme, prostat ve kolorektal gibi kanserlerin tedavi edilmesinde yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda düzenli ve yeterli miktarda cevizin tüketilmesi kişinin kansere yakalanma riskinin de ortadan kalmasına yardımcı olmaktadır.
  • İştah kontrolü açısından oldukça iyi bir konumda olan ceviz, kişinin iştahının belli ölçüde keserek gereksiz kalori almasının önüne geçerek, sağlıklı bir şekilde kişiyi kilo verme sürecine hazırlamaktadır.

  • Yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi durumları yaşayan kişileri ceviz yemesi bu değerlerinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda yüksek tansiyona sahip kişilerin ceviz tüketmesi, tansiyonun dengelendiğini yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
  • Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasına yardımcı olan ceviz, beyin işlevlerini sağlıklı ve yeterli bir şekilde çalıştırmak için kesinlikle tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle büyüme evresindeki çocukların beyinsel gelişimleri için ve hamile annelerin anne karnında ki bebekleri için tüketmeleri beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde oluşmasına yardımcı olmaktadır.

Cevizin kolesterol açısından yararları nelerdir?

Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen ceviz, kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır. Pek çok hastalık dolayısıyla tetikleyici bir güç olabileceği düşünülen yüksek kolesterolün düşmesine ve kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesine yardımcı olmaktadır. Bu özelliği sayesinde düzenli ve yeterli miktarda ceviz tüketmek kişinin kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olurken, kötü kolesterol seviyesinin düşmesine de yardımcı olmaktadır.

Cevizin besin değerleri nelerdir?

100 gram cevizde;

  • 65 g yağ,
  • 2 mg sodyum,
  • 441 mg potasyum,
  • 14 g karbonhidrat,
  • 15 g protein,
  • 2,9 mg demir,
  • 38 mg kalsiyum, vardır ve 654 kaloridir.
  • Ayrıca içerdiği yağlar ise; A, D, C, B12, B6’dır.

Ceviz satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

Ceviz satın alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar yer almaktadır.  Bu hususların başında renk, koku ve tat kontrolü yapılmalıdır. Bu üç kontrolün yapılmasının ardından, paket içerisinde satılan kuruyemişlerin içerisinde herhangi bir katkı maddesinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Cevizin tüm faydalarından yararlanmak için, kabuklu alıp evde taze taze kırıp tüketmek oldukça önemlidir. Bilhassa öğütülmüş ceviz tüketirken kesinlikle cevizinizi kendi evinizde toz haline getirmeniz önemdir. Aksi durumlarda dışarıda alınan toz cevizlerin içerisine bazı hilelerin yapıldığı gözlenmektedir. Aynı zamanda cevizi evde muhafaza ederken, serin ve kuru yerde muhafaza etmeniz önemlidir. Eğer kırılmış cevizi muhafaza ediyorsanız kesinlikle hava almayan bir cam kavanozun içerisinde muhafaza etmeniz önemlidir. Aksi durumda ceviz ortamın kokusunu içine alarak tadın değişmesine neden olmaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Avokado besin değeri: Günde ne kadar tüketmeliyiz?

Anavatanı Meksika olan bu bitki defnegiller familyasına aittir. Küre biçiminde olan meyve yeşil renktedir. İç rengi krem veya sarı renkte
Beslenme

Her gün neden en az bir yumurta yemeliyiz?

Sağlıklı beslenen pek çok insanın en çok tükettiği besinler arasında yer alan ve protein açısından oldukça zengin olan yumurtanın insan