Yemek Tarifi

10 Dakikada Hazırlanan Pratik ve Nefis Sütlü Nuriye Tarifi!

Baklava, toplumumuzda çok sevilen, bayramların ve özel günlerin vazgeçilmez tatlılarından biridir. Ancak baklavanın yapımının oldukça zahmetli olduğu bilinir. İşte tam da bu noktada, baklava kadar lezzetli fakat çok daha hafif ve pratik bir tatlı olan Sütlü Nuriye devreye giriyor. Hemen her tatlıcıda bulabileceğimiz bu enfes tatlı, hafifliği ve sütlü şerbetiyle damaklarda iz bırakır. Evde baklava gibi tatlıları yapmak zor olsa da, Sütlü Nuriye’yi hazırlamak oldukça kolaydır. Şimdi sizlerle, yapımı yalnızca 10 dakika süren, nefis mi nefis ve pratik Sütlü Nuriye tarifini paylaşacağız.

Sütlü Nuriye Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 44 adet baklavalık yufka
  • 2 su bardağı iri çekilmiş fındık

Yufkaların Arasına Sürmek İçin:

  • Tereyağı

Şerbeti İçin:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 3 su bardağı süt

Sütlü Nuriye’nin Hazırlanışı

Sütlü Nuriye tatlısının hazırlanışına geçmeden önce, tatlımızın lezzetini belirleyen en önemli unsurlardan biri olan şerbeti hazırlamakla başlıyoruz.

  1. Şerbet Hazırlığı: Tencereye 3 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı suyu ekleyin. Karışımı güzelce karıştırın ve kaynaması için ocağa koyun. Şerbet 5 dakika kadar kaynadıktan sonra içerisine 3 su bardağı sütü ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra şerbeti bir kenarda soğumaya bırakın. Bu aşama, tatlının hafif ve sütlü olmasını sağlayan en kritik adımdır.
  2. Tepsiyi Hazırlayın: Fırın tepsisini tezgaha alın ve tabanını tereyağı ile yağlayın. Bu işlem, tatlının tabanının yanmadan pişmesini ve daha lezzetli olmasını sağlar.
  3. Yufkaları Dizme: Baklavalık yufkaların yarısını tepsiye, her katın arasına tereyağı sürerek üst üste dizin. Yufkaların her katına tereyağı sürmek, tatlıya çıtırlık kazandıracaktır.
  4. Fındık Ekleme: Rondodan geçirdiğiniz 2 su bardağı iri çekilmiş fındığı, üst üste dizdiğiniz yufkaların üzerine eşit şekilde serpin. Fındık, tatlıya hem lezzet hem de kıvam katacaktır.
  5. Yufkaların Kalanını Dizme: Geriye kalan yufkaları da fındıkların üzerine, yine her katın arasına tereyağı sürerek dikkatlice tepsiye dizin. Tüm yufkaların eksiksiz bir şekilde dizildiğinden emin olun. Bu adımda tatlının düzgün şekil almasını sağlamak için yufkaların kenar kısımlarında kalan fazlalıkları kesip çıkarabilirsiniz.
  6. Dilimleme ve Fırına Verme: Tatlıyı fırına koymadan önce, kare şekiller oluşturacak şekilde eşit dilimleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından alınca tatlının ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin.
  7. Şerbetleme: Soğuyan şerbeti, ılık tatlının üzerine dikkatlice gezdirin. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tatlının sıcak şerbetin ise soğuk olmasıdır. Böylelikle tatlı şerbeti tam anlamıyla çeker ve kıvamı mükemmel olur.
  8. Süsleme ve Servis: Tatlı şerbetini çektikten sonra, üzerine dilediğiniz şekilde süslemeler yapabilirsiniz. Antep fıstığı ya da fındık ile süsleyerek daha da lezzetli hale getirebilirsiniz.

Artık Sütlü Nuriye’niz servise hazır! Hafif ve sütlü tadıyla misafirlerinizi kendine hayran bırakacak bu enfes tatlıyı yapması da bir o kadar pratik. Şimdiden afiyet olsun!

Sütlü Nuriye Hakkında İpuçları

  • Yufkaların arasına sürdüğünüz tereyağı, tatlının çıtırlığını artırır. Bu nedenle yağı bol kullanmaktan çekinmeyin.
  • Şerbeti hazırlarken sütü ekledikten sonra çok fazla kaynatmayın. Aksi takdirde süt kesilebilir ve tatlının kıvamı bozulabilir.

Sütlü Nuriye’nin Farkı Nedir?

Sütlü Nuriye, klasik baklavadan farklı olarak su yerine süt kullanılarak yapılan şerbetiyle daha hafif bir tat sunar. İçeriğinde ceviz yerine fındık kullanılması ve daha ince yufkalarla hazırlanması da tatlının farkını ortaya koyar. Bu özellikleri sayesinde, baklava gibi ağır olmayan fakat aynı lezzet seviyesini sunan bir tatlıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yemek Tarifi

Sakız nasıl yapılır? Sadece iki malzemeyle evde sakız yapımı

Sakız ya da diğer adıyla çiklet, kısa şeritli aromalı bir üründür. Sakızın Tarihçesi Sakıza dair en eski izler, eski Yunanlılar
Yemek Tarifi

Evde sütlaç yapmanın püf noktaları. Sütlaç kilo aldırır mı?

Ülkemizin neredeyse tüm restoranlarında çok fazla yapılan sütlaç, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yerini almaktadır. Sütlaçın tarihi 15 ve 16.