100 gram tereyağı kaç kaşık?
Tereyağından asla vazgeçemeyenler için 100 gram tereyağı kaç kaşık? Sorusu çok önemlidir. Tereyağı, diğer yağlara göre daha sağlıklıdır fakat kalorilidir. Yani herkes tereyağı tüketmemelidir. Özellikle kolesterol, diyabet ya da kalp rahatsızlığı olanlar tereyağı tüketirken çok dikkatli olmalıdırlar. 100 gram tereyağı kaç kaşık? Sorusunun cevabı ise, kaşığa göre değişir. Yemek, tatlı ve çay kaşıklarına göre kaç kaşık olduğu değişiklik gösterir.
100 Gram Tereyağı Kaç Kaşıktır?
Yemek tariflerinde, diyet ya da beslenme listelerinde 100 gram tereyağı gibi bir ifade kullanılabilir. 100 gram tereyağı, 7 yemek kaşığıdır. Aynı zamanda, 10 tatlı kaşığı ve 20 çay kaşığına denk gelir. Yani yemek yaparken ölçü kullanacaksanız, 7 yemek kaşığı, 10 tatlı kaşığı ya da 20 çay kaşığı tereyağı kullanmalısınız.
Tereyağı Kullanım Alanları
Tereyağının mutfakta kullanım alanı oldukça geniştir. Tereyağının kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Poğaça, kurabiye, kek, börek, pasta gibi hamur işlerinin yapımı
- Tencerede ve fırında pişirilen yemeklerin genelinde
- Beşamel, Cafe de Paris gibi çeşitli sosların yapımı
- Pasta kreması ya da krema tarifleri
- Kahvaltılık yemekler ve yumurtalı tarifler
- Pilav yapımı
- Çorba çeşitleri
Görüldüğü üzere tereyağının kullanıldığı yerler oldukça fazladır. Bir mutfakta tereyağı olmazsa olmazdır. Çorbalarda sıvı yağ yerine tereyağı kullanmanız daha sağlıklıdır. Ayrıca pilavınızın daha lezzetli olması için mutlaka tereyağı kullanmalısınız.
Hamur işlerinde margarin hamurunuzun tadını daha ağır yapabilir ama tereyağı hamurunuzun ağızda dağılmasını sağlar. Yemekleriniz ve tatlılarınız için hazırladığınız soslar, kremalar ya da pasta dolguları gibi malzemeler için tereyağı olmazsa olmazdır. Sağlıklı yemekler için yeterli miktarda tereyağı kullanmalısınız.
100 Gram Tereyağı Kaç Kaloridir?
100 gram tereyağı 716 kaloridir. 1 yemek kaşığı tereyağı 113, 1 tatlı kaşığı tereyağı 56,5 kaloridir. Beslenmenize dikkat ediyorsanız bu rakamlara dikkat etmelisiniz. Diyetisyeninizin verdiği listeye göre tereyağı kullanmalısınız. Duruma göre içeriği daha yalın tereyağlarını tercih edebilirsiniz.
Tereyağının İçeriğinde Neler Vardır?
Tereyağının esas malzemesi süt yağıdır. Tereyağının %80’inini süt yağı oluşturur. Ayrıca, süt şekeri, su, çeşitli mineraller, kolesterin, protein, asitler ve suda çözünmüş vitaminler de tereyağının içerisinde bulunur. Aynı zamanda aroma verici maddeler de mevcuttur. Tereyağı, mandırada bulabileceğiniz bir üründür. Marketlerde de bulabilirsiniz ancak tereyağının en kalitelisini mandıralardan satın alabilirsiniz.
Evde Tereyağı Yapımı
Marketlerdeki ya da mandıralardaki tereyağlarının içeriğine güvenmiyorsanız, kendi tereyağınızı yapabilirsiniz. Sanıldığı kadar zor değildir ve çok az malzeme gerekir. Sadece 1 su bardağı soğuk su ve süt kaymağıyla tereyağı yapabilirsiniz. Tereyağı yapmak için şu adımları izlemelisiniz;
- Süt kaymaklarını her zaman dondurucunuzda hazır bulundurun.
- Tereyağı yapacağınız zaman kaymakları dondurucudan çıkarıp çözülmesi için bekletin.
- Süt kaymakları çözüldükten sonra hepsini robota koyun.
- Kaymakların üzerine 1 bardak soğuk su ilave edin.
- Robotu 3-4 dakika boyunca çalıştırın.
- Bu sürede kaymaklarınız yağa dönüşmeli. Dönüşmediyse, kaymaklar yağ olana kadar robotunuzu çalıştırın.
- Yağa dönüşen kaymak, tereyağıdır. Tereyağınızı alın ve süzgeç üzerinde yıkayıp suyunun süzülmesini bekleyin.
- Süzme işlemi çok önemlidir. Süzerken tereyağınızda kalan süt çıkacaktır.
- Süzdükten sonra tereyağını elinize alıp sıkın.
Tereyağı yapmak işte bu kadar kolay. Süt kaymağı miktarına ise, ne kadar tereyağı elde etmek istediğinize göre karar vermelisiniz. Siz de kendi tereyağınızı hazırlayabilirsiniz. Hem kendiniz yapmanız daha doğaldır. Tuz oranını ise kendi damak zevkinize göre ayarlamalısınız.
Kahvaltılarda Tereyağı Kullanımı
Kahvaltıda tereyağını çok farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Tereyağından bıçakla birkaç parça kesip bir tabağa koyup yumuşatabilirsiniz. Böylece tereyağını rahatlıkla ekmeğinize sürebilirsiniz. Üzerine reçel, bal ya da marmelat tarzı bir şeyler sürebilirsiniz. Bir diğer alternatif ise, tereyağını tavada tamamen eritmektir. Tereyağını bu şekilde hazırlarsanız, ekmeğinizi banarak tüketebilirsiniz.
Kahvaltıların vazgeçilmezi sahanda yumurtayı tereyağlı yapabilirsiniz. Sıvı yağ ya da margarin yerine tereyağını kızdırıp yumurtaları üzerine kırabilirsiniz. Sahanda yumurta, tereyağı ile bir başka lezzetli olacaktır. Bunun yanı sıra, ekmek kızartıp üzerinde tereyağı eriterek de tüketebilirsiniz. Meşhur yöresel lezzet olan mıhlama için de tereyağı olmazsa olmaz bir malzemedir.
Tereyağı İle Enfes Pilavlar Yapın
Pirinç pilavı tarifinde tereyağı en önemli malzemedir. Pirinç pilavı için şu malzemelere ihtiyacınız vardır;
- Pirinç
- Sıcak su
- Tereyağı
- Sıvı yağ
- Tuz
Başlangıçta pirinçlerinizi süzgece koyun bol bol yıkayın ve süzülmesini bekleyin. Süzülünce bir kaba alın ve pirinçlerin üzerine çıkacak şekilde ılık su ekleyin. Pirinçlerinizi karıştırın ve ılık su içerisinde 20 dakika kadar bekletin. Sonra bol suyla yıkayın ve süzün. Pirincin nişastasının tamamen çıkması lazım. Yıkadığınız su temiz ve berrak olana kadar pirinçlerinizi yıkayın. Yıkama ve süzme kısmı çok önemlidir.
Bir tencerede 3 yemek kaşığı tereyağını eritin. Tel şehriye kullanmak istiyorsanız, erittiğiniz tereyağında tel şehriyelerinizi kavurun. Rengi dönene kadar kavurmanız yeterlidir. Daha sonra pirinci ekleyin ve 5 dakika kadar da pirinçleri kavurun. Pirinçlerin kavrulduğunu ise, kaşıktan tane tane döküldüğü zaman anlayabilirsiniz.
Pirinçleri kavurma işlemini de tamamladıktan sonra 2,5 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Üzerine göz kararı tuz ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pilavınızın pişmesi için bekleyin. Pilav üzerindeki suyu çekene kadar pişirin. Pilav suyunu çekince üzerinde küçük küçük noktalar oluşacaktır. Piştiğini buradan anlayabilirsiniz.
Suyunu çekince altını kısın. Kısık ateşte de bir süre pişirin. Tam olarak pişmesi için suyunu tamamen çekmesi gerekir. Suyunu iyice çekince ocaktan alın ve pilavın üzerine kağıt havlu sererek tencerenin kapağını kapatın. Bu şekilde pilavınızı yaklaşık 15 dakika bekletin. Pilavınız iyice dinlenmiş olacak. Son olarak bir kaşıkla karıştırıp servis edebilirsiniz.
Tereyağının Faydaları
Tereyağı her ne kadar kalorili de olsa, faydaları da vardır. Tereyağının faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece vücut kolay kolay hasta olmaz.
- Besin değeri oldukça yüksek olduğundan dolayı, vücudun ihtiyacı olan besinin çoğunu karşılar.
- Vücutta sağlıklı hücrelerin devamlı yenilenmesini sağlar.
- Göz sağlığı için çok faydalıdır. Oluşabilecek herhangi bir göz hastalığını engeller.
- İltihapların geçmesini sağlar.
- Bol miktarda kalsiyum içeren tereyağı, kemik sağlığı için mükemmel bir üründür.
- Yüksek kolesterolün düşmesini sağlar.
Bunlar tereyağının vücuda olan faydalarıdır. Yeteri miktarda ve düzenli tereyağı tüketirseniz, güçlü ve tertemiz bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Tereyağının Zararları
Tereyağının faydaları kadar zararları da vardır. Tereyağının çok fazla tüketilmesi sonucunda şu zararlar meydana gelebilir;
- Karaciğer yağlanması yapar.
- Kolesterolü yükseltir.
- Kan şekeri olumsuz bir şekilde yükselir.
- Damarların tıkanmasına sebep olabilir.
- Kilo yapar.
- Kalp ve damar hastalıklarına yol açar.
Bunlar da tereyağının zararlarıdır. Mevcut bir hastalığı olanlar zaten dikkat etmelidir. Bunun yanı sıra, gençler de gençliğine güvenmemelidir. Genç yaşta sağlıksız beslenmenin bedelini ileride ödeyebilirler. Tereyağı dengeli tüketildiğinde çok faydalı ancak düzensiz tüketildiğinde oldukça zararlı olan bir besindir. Dikkat edilmelidir.
Günde Kaç Kaşık Tereyağı Tüketilmelidir?
Her besin için ideal günlük bir miktar vardır. Tereyağında ise ideal günlük miktar 1 yemek kaşığıdır. 1 yemek kaşığı herkes için en idealidir. Bu miktar kahvaltıda ve yemeklerde kullanılabilir. 1 yemek kaşığından fazlası, vücudunuza zarar verebilir.
Tereyağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Piyasada her alanda sahtecilik olduğu gibi, tereyağında da sahtecilik vardır. Öncelikle tereyağının rengiyle sahte olup olmadığını anlayamazsınız. Tereyağının sarı ya da beyaza yakın bir renk olması, hayvanın sütüyle alakalı bir şeydir. Tereyağı sarı da olabilir beyaz da olabilir.
Tereyağından emin olmak için bir parça alıp sıcak suya koyun. Tereyağı gerçekse, tek parça kalır ve küçülerek erir. Ancak tek parça değil de parçalara ayrılıp öyle eriyorsa sahtedir. Bazı sahtekarlar margarini tereyağı fiyatına satar dikkatli olmalısınız.
Tereyağını oda sıcaklığına çıkarıp beklettiğinizde yumuşuyorsa gerçektir. Oda sıcaklığında su gibi eriyorsa, gerçek tereyağı değildir. Gerçek tereyağına buzdolabından çıkarılıp bıçak batırıldığında sadece bıçak batırılan yerler parçalanır. Tereyağı katkılı ya da sahteyse yağın tamamı çatlar.
En önemlisi ise, tereyağını tavada erittiğinizde ortaya çıkan sonuçtur. Gerçek bir tereyağı tavada eritilince göz göz olur ve köpürür. Eğer satın aldığınız tereyağı, erirken göz göz olup köpürmüyorsa o yağ kesinlikle sahtedir.
Tereyağı alırken bunlara dikkat etmelisiniz. Popüler markalardan şaşmamalısınız. Sırf daha ucuzunu almak için sağlığınızdan olmayın. Pahalı tereyağları da sahte olabilir fakat siz her zaman en bilinen markalara yönelin. Böylece sahte tereyağı alma riskiniz daha düşük olacaktır. Sağlığınız için yeterli miktarda ve orijinal tereyağı tüketin.