Ekonomi

2023 yılında altın fiyatları ne kadar olur?

2023 yılı analizlerimize altın ve gram altın fiyat analizi ile devam ediyoruz. Piyasalarda çok önemli gelişmeler var ve bu gelişmeler altın fiyatların seyri açısından hayati öneme sahip.

Şu anda altın fiyatları için bir dönüm noktasındayız ve analizimizde bu önemli faktörleri belirteceğiz. Dünya ekonomileri ile   birlikte ülkemizdede zor bir dönem  başlıyor. Son iki yılda ne alsanız yükseliyordu ancak önümüzdeki yılda ne alsak  düşebilir. Şunu hatırlatalım, finansal  piyasalarda dönüşler hep herkesin  aynı şeyi düşündüğü zaman olur. Fiyatlar en yukarıdayken herkes   dahada artacağını düşünür ve satın  alır. Sonra fiyatlar baş aşağı düşer.

Yılbaşına doğru dolar 20 tl’yi deneyebilir

Yılbaşına doğru dolarda bir 20 denemesi görebiliriz ve ardından yoğun satışlar başlayabilir. Gelişmeleri yakından  takip edeceğiz ve bunları sizinle  paylaşacağız ancak bu sıra temkinli  olmakta yarar olabilir. Altın yatırımlarını daha çok uzun vadeli olarak düşünmek gerekli.  Dünya piyasalarında meydana gelen finansal dalgalanmalar son 10 yılda  boyutunu müthiş derecede artırdı  ve profesyonel trader değilseniz,  kısa süreli bu dalgalanmaların size kardan  ziyade zarar yaratma potansiyeli çok daha fazla.

Amerikan Merkez Bankası’nın 2021 yılı ortasında aniden çark etmesi ile,  ONS altın fiyatlarının 2500 dolara giderken aniden durup gerilemesine neden oldu. Merkez Bankası’nın bu politika değişikliği aynı zamanda altın fiyatları için bir dönüm noktası  oluşturdu. Burada bir virgül koyup, geçmişe kısa bir dönüş yapalım. Altın fiyatlarının önümüzdeki  haftalardaki hareketini anlayabilmemiz için  öncelikle altın fiyatlarının pandemi ile birlikte neden  yükseldiğini ve altının son 20 yılda  değişen rolünü kısaca hatırlayalım.

Çinde salgın haberleri ilk çıkmaya başladığında kimse başta  ne olduğunu anlayamadı. Ancak virüs ile ilgili haberler artmaya ve virüs  dünyanın çeşitli ülkelerine yayılmaya  başlayınca, konu büyük finansal  kurumların radarına girmiş  oldu. Salgının kısa  bir süre içerisinde öldürücü gücünün anlaşılması ve virüse karşı ilaç  ve aşı geliştirilememesi dünya  genelinde bir korku ortamı yarattı. Dünya on yıllardan beri ilk  kez bu derece bir salgınla  karşılaşıyordu ve bu salgına karşı hükümetlerde ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Ve devamında büyük ekonomik çöküş senaryoları yazılmaya başladı. Bu da yaratılan panik ortamının tuzu biberi oldu.  Bu durumun yaratacağı tek bir  sonuç vardı oda belirsizlik. Yatırım dünyasında altın her zaman  korku, belirsizlik ve siyasi gerilim  zamanlarında ön plana çıkmıştır. Dolayısıyla altın fiyatlarının  uçması için ortada harika bir neden  vardı.

Büyük ekonomik çöküş senaryoları arasında, insanoğlunun kurmuş olduğu finansal sisteminde pek bir değeri kalmadı ama değerli maden değerli madendi. Yüzyıllardan beri bir  değer saklama aracı olan altın  böylece yeniden ön plana çıkmış oldu ve büyük finansal kurumlar ilgilerini birdenbire altına çevirdiler. Altın yeniden parladı. Bu kurumlar, sermaye piyasalarından çıktılar ve  başta altın olmak üzere değerli emtia piyasalarına yöneldiler.

Cumhuriyet altını
Cumhuriyet altını

Böylelikle borsalarda %50’ye varan çöküşler görsekte emtia piyasalarında fiyatlar uçtu. İlerleyen süreçte merkez bankalarının,   olası bir finansal çöküşü önlemek için piyasayı direk nakit olarak fonlamaları,  zaten alevlenen altın fiyatlarının  üstüne körükle hava tuttu.  Piyasada dolar arzının artması altın değerini doğrudan artıran bir neden. Buraya not düşelim çünkü birazdan  altın fiyatlarını artıran bu nedenin, altın fiyatların 2500 dolara tırmanmasınıda nasıl engellediğini  anlayacaksınız. Böylece altın  fiyatları dalga dalga Kasım 2019’daki  1453 dolardan Ağustos 2020’deki 2075  dolar seviyesine taşındı. Yatırım dünyasının altın kurallarından bir diğeride, geniş kitlelerin ilgisi,  fiyatı en hızlı artan yatırım  enstrümanına çevrilmesidir.

Altında çok kısa sürede yaşanan bu büyük  değer artışı, vatandaşlarında ilgisini birdenbire altına çevirdi. Pandemi ortamının yarattığı boşlukta herkes birdenbire altın alıp  satmaya başladı. Ancak bir süre sonra işler değişmeye başladı.  Bu konuya birazdan geleceğiz. Altın fiyatları özellikle 2002  ve sonrası dönemde sürekli bir  yükseliş trendi içine girmiştir. Bundan önceki  dönemde altın yıllarca süren bir düşüş  trendi içindeydi. Ocak 1980 ile Ocak 2001 arası, yani tam 21 yıl boyunca altın fiyatları dünya   piyasalarında sürekli gerilemiştir veya yatay bir seyir izlemiştir.

Ancak Mayıs 2001 den itibaren  altın fiyatları büyük bir yükseliş  trendi içerisinde.Bunda yeniden kurgulanmak istenen yeni dünya   düzenin etkisi büyük. İkinci dünya  savaşının ardından dünya ekonomisi Kapitalist Amerika Birleşik Devletleri  ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında iki kutuplu bir düzende işliyordu. Sovyetlerin önünü kesmek için Amerika ve İngiltere  liderliğindeki batı paktı Çin, Hindistan, Japonya,  Güney kore gibi ülkeleri Rusya’ya  karşı kendi elleri ile kalkındırdılar.   Böylece bu ülkeler Amerika liderliğinde kapitalist sistemin   bir temsilcisi oldular.

Dolar böylece bütün dünyada geçerliliği olan bir para  haline geldi. Artık uluslararası ticaretinizi  bütün dünyada geçerliliği olan altın   yerine dolar ile yapabilirdiniz. 2000 li yıllardan itibaren,  Amerika ve İngiltere liderliğindeki  dünya ekonomik düzeni darbeler almaya  başladı. Rusya, Hindistan ve Çin  kendi içlerinde oluşturdukları birliği dahada güçlendirdiler ve Amerika ve İngiltere liderliğindeki batı paktının karşısına dikildiler. Uluslararası  bir ülkeyseniz ve dış ticaret  yapıyorsanız ya dolarınız olmalı yada  altınınız. İşte bu devasa ülkeler doların   etkisini azaltmak için altın stoklamaya başladılar. 2000’li yıllardan itibaren altın işte bu yüzden  sürekli değer kazandı ve değer kazanmaya devam  edecek.

Şimdi gelelim günümüze. Pandemi boyunca Amerikan Merkez Bankası enflasyonun geçici  olduğunu savundu ve piyasayı trilyonlarca dolar  fonlamaya devam etti. Ancak bir süre sonra kazın  ayağının böyle olmadığı ve enflasyonun hiçte geçici olmadığı ortaya çıktı. Enflasyonun geçici olmasını bırakın, bu ülkeler  30-40 yıldır görmedikleri enflasyonu yaşamaya  başladılar. İşte bu noktada FED tam  anlamıyla bir U dönüşü yaptı. Piyasayı ‘enflasyon geçici’ diyerek yanlış yönlendiren FED, bu yanlışı tam tersi bir politika ile  düzeltmeye çalışıyor. Nedir yeni politika: 1-  piyasaya sürdüğü aşırı likitideyi geri çekmek ve  2- faiz oranlarını artırarak ekonomiyi soğutmak. İşte FED’in U dönüşü yapması ile birlikte altın fiyatlarının 2500 dolara doğru hareketi bambaşka bir trend içine girdi.  FED’in faiz yükselmeye başlayacağını ilan etmesi  ile birlikte, hiçbir faiz getirisi olmayan altın  satıldı; dolara ve amerikan tahviline  geçiş yapılmaya başlandı. Ayrıca FED’in piyasadan para çekmesi nasıl pandemi süresince altın fiyatları artıran bir faktör olarak karşımıza çıkmışsa, bu seferde altın  fiyatlarını düşürücü bir faktör olarak karşımıza çıktı.

Piyasada daha az dolar olacağından altının dolara  göre göreceli değeri düşmesi gerekliydi. Ve sonuç  olarak altın fiyatları pandemi öncesi seviyesine  doğru gerilemeye başladı. Amerika’da enflasyon halen  kontrol altına alınamadı. FED faiz  artırmaya ve piyasadan para çekmeye   devam ediyor ve bu bir süre daha devam edecek. Bu durum başlı başına altın fiyatlarının düşmesini   gerektiren bir neden. Fiyat  hareketlerinin aylık teknik  grafiğine baktığımızda burada pek  hoş bir görüntü yok. M formasyonu   oluşmuşki bu genelde fiyat düşüşü ile sonuçlanan bir formasyondur. Burada 1450 ve 1350 dolar önemli  destek bölgeleri olarak görünüyor. Ancak bu düşüşü engelleyebilecek  iki ana kriter mevcut. Bunlardan ilki 2023 yılı içinde  başta avrupa ve amerika olmak   üzere dünya ekonomilerinde bir resesyon beklentisi var. Bir ekonomik durgunluk   meydana geldiğinde, bu insanların  yaptığı yatırımları tehdit eder. Çoğu durumda, hisse senetlerinin,  gayrimenkullerin ve tahvillerin   değeri büyük bir darbe alır. Bununla birlikte, altın bir durgunluk sırasında farklı davranma eğilimindedir. Bir  durgunluk sırasında, altının değeri  artma eğilimindedir. Bu nedenle,  durgunluğun getirdiği ekonomik belirsizlik nedeniyle daha fazla insan ‘güvenli’ bir yatırım seçeneği olarak   altına yöneliyor. Diğer bir neden ise az   önce belirttiğimiz Amerika ve İngiltere liderliğindeki dünya ekonomik düzenine  karşı çıkan ülkeler altın düştükçe alımlara  devam edeceklerinden burada piyasayı dengeleyici bir unsur oluşturmakta.  Bizim tahminimiz teknikteki  bu M formasyonu aşağıya doğru 1350 dolar seviyesine doğru kırılıp buradan yeniden yukarı yönlü toparlanacağı şekilinde.

Burada Amerika’dan gelen veri akışı ve FED’in faiz politikasını revize etme zamanlaması bizim için önemli. Tekrar edelim, altın yatırımlarını daha çok uzun vadeli  olarak düşünmek gerekli. Dünya piyasalarında  meydana gelen finansal dalgalanmalar son 10 yılda  boyutunu müthiş derecede artırdı ve profesyonel  trader değilseniz, kısa süreli bu dalgalanmaların  size kardan ziyade zarar yaratma potansiyeli çok daha fazla.

Şimdi gelelim gram altına. Gram altın fiyatına iki faktör etki ediyor. Bunlar uluslararası piyasalarda belirlenen ONS altın fiyatı ve Dolar/TL  kuru. Şimdi kısaca Dolar/TL’nin durumunu konuşalım. Dolar/TL kurunda bir durgunluk ve hatta 14-15  seviyesine doğru bir düşüş görmek, gerçekleşmesi  muhtemel senaryolarımızdan bir tanesi. Kısaca, dış ticaret açığının azalacağını, enflasyonun yüzde 10-20  arası düşeceğini ve buna bağlı olarak, kurun yüzde 10-15 değerlenmesi  gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bu gerçekleşirse kur 14-16 arası bir aralığa girecektir ve bu da gram altın fiyatlarını doğrudan düşüren bir faktör olacak. Toparlarsak kısa vadede hem ONS altın fiyatlarında ve hem de dolar kurundaki  gelişmeler bize gram altın fiyatlarında aşağı yönlü baskının devam edeceği yönünde ipuçları veriyor.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi

İpotekli tapu ile konut alım satımı olur mu?

Gayrimenkul alım satımına yönelik olarak ipotekli tapu konusu önemli sorunların başında geliyor. Banka yoluyla ev almak isteyen tüketiciler bankaya olan
Ekonomi

İcra ve iflas kanunu nedir? İcra takibi süreci

İcra ve İflas Hukuku, borçlu tarafından ödenmeyen borcun, alacaklının talebi üzerine tahsil usul ve esasını konu alır. Eski dönemlerde borcunu