Beslenme

Faydaları saymakla bitmiyor. Keçiboynuzunun mucizevi özellikleri ve faydaları nelerdir?

Dünyanın en eski ağaçlarından birisi;

Dünyada yer alan binlerce hatta on binlerce ağaç türü bulunmaktadır. Bu ağaç türlerinin çok azı hariç diğerleri kısa ömürlü olup bilindik ağaçlardır. Ancak çok az bir kısmı gizemli ve bir o kadar da eskilere dayanmaktadır. Bu gizemli ve faydaları saymakla bitmeyen ağaç hiç kukusuz keçiboynuzu ağacıdır. Bu ağaç dünyanın en eski ağaçlarından birisidir. Doğada bulunan diğer pek çok ağaçtan oldukça farklıdır. Faydaları, tarihi, kökeni bakımından pek çok ağaçtan daha değerli olan bu ağacın tarihi milattan önce 4000 ile 5000’lere kadar gerilemektedir. İnsanlar tarafından kullanılmaya başlanması 4000’li yıllara tekabül eden bu ağaç pek çok faydayı içerisinde barındırmaktadır. İlk kez Antik Mısır uygarlığında kayıtları bulunan bu ağaç tarih öncesi devirlerde de çok yaygın bir şekilde kullanılmaktaydı. Faydaları insanlar tarafından deneme yanılma usulüyle belirlenen keçiboynuzu pek çok toplumda yaygın olarak kullanılmıştır.

Alternatif tıp ham maddesini bitkilerden ve doğada bulunan diğer ürünlerden almaktadır. Keçiboynuzu da alternatif tıp uygulamalarında yoğun olarak kullanılmış bir üründür. Geçmişten günümüze pek çok hastalığın tedavisinde aktif bir şekilde kullanılan keçiboynuzu aynı zamanda birden fazla ilacın da yapımında kullanılmıştır. Günümüzde de bu durum değişmiş değildir. Pek çok özelliği ile birden fazla alanda yoğun olarak kullanılan keçiboynuzu tıptan kozmetiğe pek çok alanda kullanılmaktadır. İçerisindeki faydaların günümüzdeki teknoloji ile daha da keşfedilmesi keçiboynuzuna olan ilgiyi ve talebi arttırmış durumdadır.

Keçiboynuzu
Keçiboynuzu / Kaynak: © Soru.com.tr

Keçiboynuzunun familyası nedir?

Baklagiller familyasına mensup olan keçiboynuzu dünyanın pek çok farklı noktasında yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. İçerisindeki faydaları ve yüksek ekonomik değeri keçiboynuzunu çok değerli ve özel kılmaktadır. Pek çok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen keçiboynuzu aynı zamanda kozmetik alanında da çok aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı kremlerde, sabunlarda ve şampuanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Cilt sağlığına iyi geldiğinden bu alanda da çok fazla kullanılmaktadır.

Keçiboynuzu ilk ne zaman ve kimler tarafından kullanıldı?

Keçiboynuzunun tarihine baktığımızda ilk kez milattan önce 4000’li yıllarda insanlar tarafından keşfedildiğini görmekteyiz. İlk kullanan ve kayıtlara geçiren toplum ise Antik Mısır medeniyetidir. O zamanlardan günümüze kadar gelen ve önemini her geçen gün daha da arttıran keçiboynuzu pekmezinden kozmetik ürünlerine kadar pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Keçiboynuzunun anavatanı neresidir?

Keçiboynuzunun anavatanı hiç kuşkusuz bereketli topraklarıyla tarih boyunca pek çok mücadeleye ev sahipliği yapan Anadolu topraklarıdır. Anadolu’nun daha çok güney kısımlarında yetişen keçiboynuzu ülkemizde en çok Antalya ve Mersin gibi illerimizde yetiştirilmektedir. Ülkemizde değişik isimler alan keçiboynuzu pekmez yapımından ilaç yapımına kadar pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. İçerisindeki faydaları sayesinde yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılan keçiboynuzu yemeklerde de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Anavatanı Anadolu toprakları olan bu mucizevi ürün ekonomik olarak da çok büyük bir getiriye sahiptir.

Keçiboynuzu
Keçiboynuzu / Kaynak: © Soru.com.tr

Keçiboynuzunun faydaları nelerdir?

Dünyanın en eski ağaçlarından birisi olan keçiboynuzu faydaları ile son dönemlerin en çok öne çıkan ürünlerinden birisi olmuştur. Pek çok faydası ile yüzyıllardır hatta binlerce yıldır kullanılan bu mucizevi ürün tıptan gastronomiye hemen hemen her alanda rahatlıkla kullanılmaktadır. İçerisindeki faydaları sayesinde insan sağlığını koruyan keçiboynuzu pek çok hastalığında yok olmasını sağlamaktadır. Ayrıca yapılan son bilimsel araştırmalara göre de keçiboynuzunun faydaları daha da artmış durumdadır. Pekmez olarak pek çok evde bulunan keçiboynuzu ilaçların yapımından kozmetik ürünlere kadar pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Peki, bu kadar faydası olan bu mucizevi ürünün ne gibi özellikleri bulunmaktadır? İşte detaylar…

  • Çok kuvvetli bir antioksidandır.
  • Pek çok hastalığın vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
  • Doğal bir antibiyotik görevi görmektedir.
  • Kalp ve damar hastalıklarının oluşmasını önlemektedir. Özellikle damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi ölümcül problemleri yok etmektedir.
  • Kemik gelişimine katkı sağlamaktadır. Özellikle erken yaştaki çocukların sağlıklı bir fiziksel gelişim gösterebilmeleri için çok önemli roller üstlenmektedir.
  • İleriki dönemlerde (yaşlılık) meydana gelebilecek kemik erimelerinin önüne geçmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Vücudun daha dinç olmasını sağlamaktadır.
  • Soğuk algınlığı gibi pek çok problemi çözmede oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Astıma ve bronşite çok iyi gelmektedir.
  • Doğal bir balgam söktürücüdür.
  • Şiddetli ve kuru öksürüklerin kesilmesini sağlamaktadır.
  • Vücuda çok yüksek miktarda enerji sağlamaktadır.
  • Erkeklerde sperm miktarının artmasını sağlamaktadır.
  • Yüksek oranda lif içerdiğinden çok besleyici bir üründür.
  • Kilolarından dert yakınanlara da destek olmakta ve kilo vermelerine yardımcı olmaktadır.
  • Pek çok insanda görülen ve hiç istenmeyen bir durum olan kabızlığı önlemektedir.
  • Bağırsaklara ve sindirim sitemine de pek çok katkısı bulunmaktadır.
  • Bağırsak kurdu ve parazit gibi pek çok problemi yok etmektedir.
  • Vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir üründür.
  • Kan şekerini düzenlemede oldukça etkilidir.
  • Akciğer, karaciğer ve bağırsakların temizlenmesinde aktif rol almaktadır.
  • Kansızlık sorunu yaşayanlara da çok iyi gelmektedir.
  • Alerjik hastalıklara karşı vücudu korumaktadır.

Halk arasında harnup, ballıbaba ve ballı boynuz olarak da bilinen keçiboynuzu günümüzden binlerce yıl öncesinden beridir kullanılan bir üründür. Bu ürün sahip olduğu özelliklerle diğer pek çok üründen tamamen ayrışmaktadır. Özellikle hastalıkların tedavisinde çok yoğun olarak kullanılması keçiboynuzunu daha da ön plana çıkarmış durumdadır. Pek çok özelliği bulunan keçiboynuzu günümüz dünyasında da çok fazla kullanılmaktadır. Geçmişten günümüze pek çok farklı alanda yoğun olarak tüketilen bu mucizevi ürün gastronomiden kozmetik sektörüne kadar çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Hastalıklara iyi gelmesi keçiboynuzunu diğer pek çok üründen daha değerli yapmıştır. Ayrıca yüksek ticari değerinin de olması keçiboynuzunu çok kıymetli hale getirmiş durumdadır.

Keçiboynuzunun günümüzde yapılan bilimsel araştırmalarda birden fazla özelliğinin ve faydasının olduğu tespit edilmiştir. Pek çok farklı alanda yoğun olarak kullanılan bu mucizevi ürün çok kuvvetli bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan kaynağı olduğu için de pek çok hastalıkla mücadele etmekte ve hastalıkların vücuda bulaşmasını önlemektedir. Ayrıca akciğerlerin, karaciğerin ve bağırsakların temizlenmesinde de çok fazla rol oynamaktadır. Halk arasında doğal bir antibiyotik gözüyle görülen keçiboynuzu, günümüz dünyasında en çok karşılaşılan problemlerden olan kalp krizleri ve damar tıkanıklıklarını önlemektedir. Bu ihtimalleri en aza indirerek insan sağlığını sürekli olarak korumaktadır. Keçiboynuzu aynı zamanda kemik gelişimi için de çok önemli roller oynamaktadır.

Keçiboynuzu
Keçiboynuzu / Kaynak: © Soru.com.tr

Keçiboynuzu kemiklerin daha sağlıklı, güçlü ve dayanıklı olması için pek çok faydaya sahiptir. Özellikle pekmezi içildiğinde kemiklerin daha iyi gelişmesi sağlanmaktadır. Yapılan pek çok araştırmada da bu durum tespit edilmiştir. Ayrıca küçük yaşlardaki çocukların keçiboynuzu tüketmesi çok önemlidir. Kemik gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için keçiboynuzu oldukça önem arz etmektedir. Keçiboynuzu kilolarından dert yakınanların da derdine deva niteliğinde bir üründür. Çok yüksek oranda enerji sağladığından vücudun her daim ayakta kalmasını sağlamaktadır. Ayrıca yüksek miktarda lif içerdiğinden ani acıkmaların da önüne geçmektedir. Bu da amanla kilo vermeyi sağlamaktadır. Ayrıca pek çok vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu için insan vücudunun ihtiyaç duyduğu pek çok maddeyi tek başına rahatlıkla karşılayabilmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal