Beslenme

Kendisi küçük ancak etkileri oldukça büyük… Cevizin özellikleri ve faydaları

Doğa insanoğlu için her günün kendisini yenileyen çok büyük bir şifa deposudur. Doğada bulunan sayısız ürün hem sağlık açısından hem de insanların fizyolojik ihtiyaçları açısından son derece önemlidir. Özellikle insan sağlığına çok iyi gelen bazı ürünler birden fazla kullanım alanıyla hemen hemen her yerde sıklıkla kullanılmaktadırlar. Aynı zamanda insan sağlığını pek çok hastalıklardan koruyabilen bazı ürünler insanlar tarafından yüzyıllar boyunca alternatif yani geleneksel tıp uygulamalarında yoğun olarak kullanılmıştır. İçerdikleri özellikleriyle de pek çok alanda insanların gelişmelerini sağlamaktadırlar. Bu ürünlerden birisi hiç kuşkusuz cevizdir. İçerisindeki faydaları sayesinde hem insan sağlığına çok iyi gelmekte, hem insanların pek çok alanda gelişme göstermelerini sağlamakta, hem de çok besleyici bir ürün olduğu için insanların temel fizyolojik ihtiyaçlarını gidererek onlara enerji sağlamaktadır.

Cevizin insan için önemi nedir?

Ceviz insanlar için pek çok faydayı içerisinde barındırmaktadır. Kendisi küçük olmasına rağmen faydaları ve özellikleriyle çok büyük olan ceviz pek çok alanda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. İnsanlar için birden fazla alanda gelişme göstermekte ve her alanda insanların ilerlemeler katetmesini sağlamaktadır. Ayrıca insanların beyin gelişimlerini destekleyerek bilişsel anlamda gelişmelerini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra pek çok alanda kullanılmasıyla insanların pek çok hastalıktan korunmasını sağlamaktadır. Cevizin en büyük özelliklerinden biriside hiç kuşkusuz vücut direncini her zaman diri tutmasıdır. Vücut direncinin artmasını sağlayan ceviz vücuda yoğun enerji sağlayarak insanların özellikle kış aylarında bitkin ve yorgun düşmelerinin önüne geçmektedir. Aynı zamanda hastalıklara karşıda bağışıklık sistemini güçlendirerek insanlara hizmet etmektedir.

Ceviz
Ceviz / Kaynak: © Soru.com.tr

Ceviz hangi familyaya mensup bir üründür?

Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasına mensup bir üründür. Çok büyük faydalar içermesiyle bilinen ceviz tüm dünyada yoğun ilgi görmektedir. Bu ilgi ceviz üretimlerini de oldukça etkilemektedir. Nitekim son yıllarda yapılan istatistiksel verilere göre cevizin üretimi istikrarlı bir şekilde artış göstermektedir. Ayrıca ceviz insan beynine çok benzemesiyle de bilinen bir üründür. Beyne çok benzemesi tesadüfi değildir. Çünkü ceviz özellikle beyin gelişimi başta olmak üzere pek çok alanda insanların gelişmeler katetmesini sağlamaktadır. Alternatif tıp uygulamalarında da yoğun olarak kullanılan ceviz pek çok hastalığın tedavisinde de yoğun olarak kullanılmıştır.

Cevizin kaç türü bulunmaktadır?

Ceviz tüm dünyada sevilerek tüketilen bir üründür. Öyle ki pek çok yemekte, tatlıda, kurabiyelerde ve daha nice üründe yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Dünya üzerinde pek çok farklı noktada ve coğrafyada yetişen ceviz 4 tane türe sahiptir. Ancak fayda bakımından hepsinin faydaları ortaktır. Beyin gelişimi başta olmak üzere pek çok alanda insanların gelişmelerini sağlamaktadır. Ayrıca farklı ürünlere de çok kolay entegre olabildiği için faydaları daha da artmakta ve pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

Cevizin anavatanı neresidir?

Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği ve pek çok yerde kullandığı cevizin anavatanına baktığımızda İran ve Çin bölgelerini görmekteyiz. Bazı kaynaklarda İran bazı kaynaklarda da Çin cevizin anavatanı olarak kabul görmektedir. Ancak kısaca şunu diyebiliriz ki ceviz Kafkasya ile Asya arasında yoğun olarak yetişmektedir. Tarihin en eski zamanlarından beridir yetişen ceviz insanların en çok tükettikleri besinler arasında yer almaktadır. Ticari değeri de bulunan ceviz pek çok yerde satılarak çok büyük maddi gelirler elde edilmektedir. Gastronomiden tıp alanına kadar pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılan ceviz geçmişten günümüze önemini hiç yitirmeden gelmiş bir üründür. Günümüz dünyasında da çok fazla sevilen ve yoğun ilgi gören ceviz pek çok farklı alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Kullanım alanı çok geniş olduğundan pek çok ürünle kolaylıkla entegre olabilmektedir.

Türkiye’de ceviz yetişir mi?

Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yoğun olarak yetişen ceviz ülkemiz sınırları içerisinde de çok fazla üretilmektedir. Ülkemizde her yörede farklı kullanım alanlarıyla ön planda olan ceviz çok yaygın tüketilmektedir. Özellikle beyin gelişimini desteklediği için küçük çocukların da yoğun olarak tükettiği bir besindir. Enerji vermesi, beyni geliştirmesi ve pek çok hastalığa, probleme iyi gelmesiyle ülkemizin her yerinde tüketilmektedir. Ülkemizdeki ceviz üretimine baktığımızda yıllık 300 bin tona yakın üretim yapılmaktadır. Özellikle Bursa ve Mersin gibi illerimizde çok fazla yetiştirilmektedir.

Ceviz
Ceviz / Kaynak: © Soru.com.tr

Cevizin özellikleri ve faydaları nelerdir?

Ceviz tüm dünyada sevilen ve yoğun olarak tüketilen bir üründür. Pek çok dünya mutfağının da gözbebeklerinden birisi olan ceviz özellikle tatlılarda çok fazla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra yemeklerde de aktif rol oynayan ceviz geçmişten günümüze pek çok alternatif tıp uygulamasında kullanılmıştır. Bazı ürünlerle çok kolay bir şekilde entegre olması cevizi daha da faydalı ve etkili bir hale getirmektedir. Yapılan son bilimsel araştırmalarda da bu durum tespit edilmiştir. Cevizin faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Özellikle beyin gelişimi açısından çok faydalı olan ceviz pek çok uzmanın da önerisiyle küçük yaşlardan itibaren tüketilmesi gereken bir üründür. Bilişsel gelişimin destelenmesi açısından oldukça önemli roller oynayan cevizin faydalarına bakacak olursak şu şekilde bir özetleme yapmamız daha doğru olacaktır;

  • Omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir.
  • Beyin gelişiminin desteklenmesinde oldukça aktif rol oynamaktadır.
  • Vücut direncini arttırmaktadır.
  • Çok kuvvetli bir antioksidandır.
  • Pek çok problemin ve hastalığın çözümünde yoğun olarak kullanılmaktadır.
  • Vücuda çok yüksek oranda enerji sağlamaktadır.
  • Kötü kolesterolü önlemektedir.
  • Kansere, kalp rahatsızlıklarına ve diyabete karşı vücudu savunmakta ve bu hastalıkların vereceği tahribatlara karşı tam koruma sağlamaktadır.
  • İltihaplanmaya karşı çok etkilidir.
  • Stres ve kaygı gibi psikolojik problemlerin de çözümünde oldukça etkili sonuçlar vermektedir.
  • Yüksek tansiyonu önlemektedir.
  • Kalp krizi ve felç riskini en aza indirmektedir.
  • Kan basıncını düşürme özelliği bulunmaktadır.
  • Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir.
  • Alzheimer ve beyin iltihaplanmalarının önüne geçmektedir.
  • Beyin sağlığı ve gelişimi için çok büyük roller üstlenmektedir.

Yapılan sayısız bilimsel araştırma neticesinde cevizin daha sayılmayan pek çok özelliği ve faydası bulunmaktadır. Kendisi çok küçük olmasına rağmen faydaları ile ne kadar çok büyük olduğunu insanlara göstermektedir. Yüzyıllardan beridir süre gelen alternatif tıp uygulamalarından modern tıbba kadar pek çok problemin giderilmesinde ceviz aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengin olduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok maddeyi rahatlıkla karşılamaktadır. Bunun dışında ceviz özellikle beyin sağlığı ve gelişimi için çok büyük roller üstlenmektedir. Cevizin kabuğu ve içi insan beynine çok fazla benzemektedir. Bu benzerlik aslında hiçte tesadüfi bir benzerlik değildir. Zira yapılan pek çok bilimsel araştırmada beyne çok benzeyen bu ürünün beyin sağlığı için birden fazla özelliğe sahip olduğu tespit edilmiştir.

Beyin sağlığını koruyan ceviz unutkanlığı önlemekte ve beynin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamaktadır. Ayrıca kanserden diyabete kadar pek çok ölümcül hastalığın giderilmesinde de oldukça etkilidir. Bununla beraber kalp krizi riskini ve felç riskini en aza indirmektedir. Çok kuvvetli bir antioksidan olması cevizin pek çok probleme karşı vücudu koruduğunu göstermektedir. Öte yandan vücuda çok yüksek oranda enerji sağlayarak vücut direncinin her zaman yüksek olmasını sağlamaktadır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal