Beslenme

Her gün muz tüketirseniz… Günde ‘iki adet muz’ yemenin faydaları

Muz, çok sevilen bir meyvedir ve oldukça doyurucu olmasıyla da bilinir. Vitamin deposu olan bu meyve, diyetlerde de besleyici olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Pek çok tatlının da baş kahramanı olan muzu günde 2 kere yerseniz büyük faydasını görürsünüz. Her gün 2 tane muz yemek son derece önemlidir. İşte, günde 2 muz yemenin faydaları.

Muz nerede yetişir?

Muzlar, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen bir meyvedir ve özellikle Güneydoğu Asya, Güney Amerika ve Afrika’da sıkça yetiştirilir. Muzlar, nemli toprakları seven, yüksek nem ve ısı isteyen ağaçlar olarak tanımlanır ve genellikle tropikal ormanların altında gölgelik alanlarda yetiştirilir. Muz ağaçları, yapraklarını yılda bir kez döküp yenileyen ve genellikle 15-25 metre yüksekliğinde olan ağaçlar olarak tanımlanır. Muzlar, meyve ağaçlarının çiçeklerinden çıkan meyvelerdir ve bu çiçekler genellikle beyaz veya pembe renktedir. Muz ağaçları, meyvelerinin yanı sıra güzel görünüşleri nedeniyle de dekoratif olarak da kullanılır.

Günde 2 muz yemenin faydaları

  • Kilo verdirir

Lif bakımından son derece zengin bir meyve olan muz, açlık hissini uzun süreli olarak azaltır. İçerisinde bulundurduğu nişasta ile neredeyse bir öğün kadar doyurucu olan bu meyve, kilo alımının da önüne geçer. Kandaki şeker seviyesini düşürdüğünden de kilo kontrolüne destek olur. Daha hızlı kilo vermek istiyorsanız muz sizin için çok dengeli ve faydalı bir meyvedir. Bunun için ara değil de ana öğünlerde yardımcı olarak muz kullanılabilir. Örneğin sabah kahvaltısında yulaf ile birlikte muz tüketilmesi son derece doyurucu bir tercih olup uzun süre tok kalmaya yardımcı olacaktır.

  • Tansiyonu dengeler 

1 adet muzda 420 mg. potasyum vardır ve bu potasyum sayesinde muz yiyen kişinin yüksek tansiyon problemi var ise tansiyonu düşer. Muzun bu etkisi, tansiyon hastası kişiler için son derece iyidir.

  • Sindirim sistemini düzenler ve sindirimi iyileştirir

Muz, mideyi ve bağırsağı gayet olumlu olan etkileriyle sağlığına kavuşturur ve onların tahriş olmasına neden olmadan içerisindeki lifler sayesinde kolaylıkla sindirilir. Günde iki adet muz tüketmek gastrit gibi mide rahatsızlıklarının önüne geçer. Nişasta içeren muz, bağırsaktaki bakteriler için de son derece faydalıdır. Herhangi bir mide hastalığı olanlar muz tüketerek bu hastalıkların etkilerini hafifletebilirler.

  • Anemi gibi riskleri ortadan kaldırır

Kırmızı kan hücreleri, vücuda son derece gereklidirler ve onların azalması, anemiye neden olur. Muz ise kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyaran ciddi ölçüde etkileyen demire sahiptir. Ayrıca içeriğindeki B6 vitamini ile de muz, kan şekerini düzenler ve anemi gibi kansızlık sorunlarına engel olur.

  • Vitamin eksikliğinde oldukça önemlidir

Muz, B6 vitamini içermesi nedeniyle vücuda vitamin almak açısından oldukça önemli bir meyvedir. Muz, vücudun B6 vitamini ihtiyacının günlük olarak 20’sini karşıladığı için günlük olarak düzenli bir şekilde tüketilmesi gereken bir meyvedir. B6 vitamininin yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu günlük C vitamininin tam yüzde 15’ini vücuda verir.

  • Enerjiyi artırır, yorgunluğu azaltır

Muzda var olan karbonhidrat, vücudun gereksinimi olan enerjiyi ona fazlasıyla verir. Yorgunluğu ve bitkinliği azaltır. Bilhassa şeker içeren yiyecekler gibi kan şekerini ani olarak oynamadığı için sonrasındaki enerji kaybını ve açlığı da ortadan kaldırır. Muzun vermiş olduğu enerji yavaş emilir ve çok uzun bir süre etkin bir şekilde durur.

  • Stresten uzak tutar, daha pozitif olunmasını sağlar

Muz, mutluluk ve pozitiflik için gerekli olan bir meyvedir ve günlük olarak tüketilmesi gerekir. Muz tüketimi stres seviyesini azaltır ve mutlu olmak için kişiyi tetikler.

  • Kas ağrılarını yok eder

Zaman zaman insan vücudunda çeşitli yerlerde ağrılar meydana gelebilmektedir. Muz yemek doğal bir şekilde bu ağrıların son bulmasını sağlar. Ayrıca ani kramplar için de oldukça faydalı olan muz, yine içeriğindeki potasyum sayesinde kastaki kramp ve ağrıları yok edip daha rahat bir gündelik yaşam sürülmesini sağlar.

Muz
Muz

Muzun besin değerleri

Besin Değeri100 gramda1 Adet (170 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori77 kcal130.9 kcal% 3.9
Karbonhidrat17.64 g30.0 g% 5.9
Lif1.6 g2.7 g% 6.3
Protein0.6 g1.0 g% 1.2
Yağ0.3 g0.5 g% 0.4
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini38.0 IU64.6 IU% 0.8
C Vitamini9.5 mg16.1 mg% 15.8
Potasyum159.0 mg270.3 mg% 4.5
Kalsiyum4.0 mg6.8 mg% 0.4
Demir0.2 mg0.4 mg% 1.2

Muz yemenin zararları var mıdır?

Muz, yemeklerde ve tatlılarda kullanılan bir meyvedir ve genellikle sağlıklı bir besin olarak kabul edilir. Ancak, herkes için uygun olmayabilecek bazı zararları da olabilir. Örneğin, muzların yüksek miktarda fruktoz (meyve şekeri) içerdiği bilinmektedir ve bu, bazı kişilerde obezite, diyabet ve kalp sağlığı ile ilgili sorunlara yol açabilir. Muzların yüksek miktarda lif içerdiği de bilinmektedir ve bu, bazı kişilerde mide yanmalarına ve gaz oluşumuna neden olabilir. Muzların yüksek miktarda potasyum içerdiği de bilinmektedir ve bu, bazı kişilerde tansiyon ve böbreklerle ilgili sorunlara yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı, muz tüketimini sınırlandırmanız ve doktorunuz veya bir diyetisyenle konuşmanız önerilebilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir