Beslenme

Lahmacunun kalorisi kaç? Lahmacunun besin değerleri

Türk kültürünün en önemli yemeklerinden biri olan lahmacun, hemen hemen herkes tarafında severek tüketilmektedir. Birçok farklı çeşidi olan lahmacunun en merak edilen durumu ise kalorisinin ne kadar olduğu. Kilo vermek isteyenlerin de severek tükettiği lahmacun kaç kalori? Hamur işi olarak görülen lahmacun, kilo vermek için diyet yapan kişilerin uzak kaldığı yiyeceklerden biridir. Hamurundaki karbonhidrat nedeni tüketilmesi kilo verenler için sakıncalı olan lahmacunun 1 porsiyonundaki kalori merak edilmektedir. Ancak sadece hamurdan ibaret olmayan lahmacun, içerisindeki lezzetli kıymalı harcıyla da besin değerleri oldukça iyi olan bir yiyecektir. Bu yazımızda sizlere, lahmacun çeşitlerinin kaç kalori içerdiğinden bahsedeceğiz.

1 adet lahmacun kaç kalori

İnce hamurun üstüne lezzetli kıymalı harç ile yapılmış bir lahmacunu kim sevmez ki? Ancak diyet yapanlar, lahmacunu sevmesine rağmen lahmacundan uzak kalmayı tercih ediyor. Çünkü lahmacunun bir hamur işi yemeği olduğu biliniyor ve karbonhidrat bakımından da yüksek olduğu biliniyor. Fakat lahmacunu yeterli miktarlarda tüketirseniz, lahmacunun sağlamış olduğu faydalardan da yararlanabilirsiniz. Kıymalı harcındaki yer alan vitamin ve özellikle protein, insan sağlığı için oldukça önemli.

1 adet lahmacunun kalorisi, tüketim tarzına göre değişebilmektedir Bazı kişiler lahmacun içerisine kebap sıkıştırırken, bazı insanlar ise sadece yeşillik koymayı tercih ediyor. Bu kadar değişken bulunduğu için de bir adet lahmacunun kalorisi çok fazla değişebiliyor. Ayrıca bazı yerler lahmacunu 80 gram, bazı yerler ie lahmacunu 120 gram yapabiliyor. Bu yüzden de biz, sadece lahmacunun kendisinin kaç kalori olduğunu listeledik. Gelin hep birlikte 1 adet lahmacunun kaç kalori olduğuna bakalım.

  • 80 gram lahmacun 118 kalori
  • 100 gram lahmacun 148 kalori
  • 120 gram lahmacun 177 kalori
Fındık lahmacun
Fındık lahmacun

Fındık lahmacun kaç kalori?

Lahmacunun en sevilen çeşitlerinden biri olan fındık lahmacunun da kaç kalori olduğu merak ediliyor. Avuç içi kadar açılan yumuşacık bir hamurun üzerinde serilen lezzetli kıymalı harç, bu lahmacun çeşidinin de çok sevilmesine neden oluyor. Ancak boyutlarının küçük olmasına bakmayın. Çünkü fındık lahmacunun kalorisini görünce bayağı bir şaşırcaksınız. Fındık lahmacunun kalorisi, normal lahmacuna göre biraz daha yüksektir. Çünkü fındık lahmacun için kullanılan hamur türü farklı olabilmektedir. Fındık lahmacunun da hamurunun farklı olması, normal lahmacuna göre kalorisinin biraz daha yüksek olmasına neden oluyor. Fındık lahmacunun kalorisi şu şekildedir:

  • 55 gram fındık lahmacun 117 kalori
  • 100 gram fındık lahmacun 213
  • 110 gram fındık lahmacun 234 kalori

Artan lahmacun iciyle ne yapılır?

Lahmacun ici, lahmacunun yapımında kullanılan kıyma ve baharatların karışımıdır. Lahmacun ici, genellikle kıyma, kırmızı biber, soğan, kırmızı biber salçası, tuz ve baharatlar gibi malzemelerden oluşur. Lahmacun ici, genellikle lahmacun hamurunun üzerine yayılır ve bu şekilde lahmacun pişirilir. Lahmacun ici, ayrıca dürüm veya wrap gibi yiyeceklerde de kullanılabilir. Lahmacun icinin artan kısmı, genellikle fazla kalırsa, bu miktarın bir kısmı ısıtılarak yeniden kullanılabilir veya bu miktar birkaç gün içinde tüketilebilir. Lahmacun ici ayrıca, pizzaya da eklenebilir ve pizza üzerine yayılarak pişirilebilir.

Ev yapımı lahmacun kaç kalori?

Evde yapmış olduğumuz lahmacunlar, normal lahmacuna göre çok daha yüksek kalori içermektedir. Çünkü ev yapımı lahmacun yaparken çok daha fazla kıymalı harca yer verilmektedir. Bununla beraber yapılan hamurlarda daha kalorili olabilmektedir. Evde yapılan lahmacunların malzemelerini daha bol kullandığımız için kebapçılarda satılan lahmacunlardan çok daha yüksek kalori içermektedir. Ancak evde yapılan lahmacunun de lezzeti bir başka oluyor. Ev yapımı lahmacunun kalori değerleri şu şekildedir:

  • 50 gram 1 adet lahmacun 80 kalori
  • 70 gram 1 adet lahmacun yaklaşık 130 kalori
  • 205 gram 1 adet lahmacun 327 kalori
Kıyma
Kıyma

Lahmacunun besin değerleri nedir?

Lahmacun ne kadar kalori bakımından yüksek olsa da besin değeri açısından da oldukça sağlıklı bir yiyecek olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü lahmacunda kullanılmakta olan kıymalı harç, lahmacunun vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin yapmaktadır. Ayrıca bu harçta kullanılan maydanoz ve baharatlar da insan sağlığı için oldukça yararlı besin çeşitleridir. Lahmacunun besin değerleri yüksek olduğu için de diyetisyenler, kilo vermek isteyenlerin yeterli miktarlarda lahmacun tüketmesine müsade etmektedir. Lahmacunun besin değerleri şu şekildedir:

  • 5.55 gram yağ
  • 9.74 gram protein
  • 32.27 gram karbonhidrat
  • 14.54 mg kolesterol
  • 31.54 mg kalsiyum
  • 268.2 mg sodyum
  • 296 mg potasyum
  • 26.78 mg C vitamini
  • 92.28 mg A vitamini
  • 1.79 demir

Bu listede yer alan besin değerler, 1 porsiyon lahmacun için hazırlanmıştır. 

Lahmacun hangi yöreye aittir?

Lahmacun, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaygın olarak yapılan ve bir çeşit börek olarak kategorize edilebilecek bir yiyecektir. Özellikle Türkiye, Lübnan ve Suriye gibi ülkelerde sıkça tüketilir. Bu yörelerde lahmacun, genellikle küçük bir ekmek üzerine kıyma, baharatlar, sivrilmiş sebzeler ve ekşi mayonez gibi malzemelerin konulup, pişirilerek servis edilir. Lahmacun, genellikle meze olarak yanında meze veya salata ile birlikte servis edilir ve çok lezzetli bir yiyecektir.

1 adet lahmacun kaç dilim ekmek eder?

1 adet lahmacunun kaç dilim ekmeğe tekabül ettiği de merak ediliyor. Kalori bakımından 2 dilim ekmeğe eşdeğer olan lahmacun, içerisindeki besin değerleri nedeni ile 2 dilim ekmekten çok daha sağlıklı bir besindir. Lahmacunun eşdeğer olduğu yiyecekler şu şekildedir:

  • 2 dilim beyaz ekmek
  • 1,5 köfte
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Sağlık

Hangi besinler gaz sancısına iyi gelir? Gaz sancısının nedenleri

Gaz, besinlerin bağırsaklarımıza ulaştığı sırada fermente edilmesi sırasında  oluşur. Gaz  yapan besinler genellikle ya gazlı içecekler ya da posa yönünden
Beslenme

Her alanda kullandığımız limonun besin değerleri ve kalorisi nedir?

Limon, turunçgillerden Güney Asya’ya özgü bir çiçekli bitkidir. Limon dünya çapında hem mutfakta hem de mutfak dışı amaçlarla, temizlikte kullanılır.