Sağlık

İdeal kilo nasıl hesaplanır? Sağlıklı yaşamın formülü

Sağlıklı bir şekilde hayatımıza devam edebilmek için öncelikle kilomuzun ideal sınırlarında olması lazım. Bir kişinin ne çok zayıf ne de çok kilolu olmaması gerekiyor. Bu yüzden de kişinin ideal kilosunu bilmesi ve bu kiloya ulaşabilmesi için gerekli adımları atması lazım. İdeal kilonun üstünde veya altında olmak, kişinin belirli hastalıklar ile boğuşmasına neden olabilir. Bu yazımızda sizlere, ideal kilonun nasıl hesaplanabileceğini anlattık.

İdeal kilo ne kadar olmalı?

İdeal kilo, bir kişinin hayatını sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlar. Ancak her insanın ideal kilosu farklıdır. Cinsiyet, yaş, boy gibi etmenler insanın ideal kilosunun değişimini etkileyen önemli faktörlerdir. Bu yüzden de ideal kilonuzu doğru bir şekilde hesaplamak ve o kiloya ulaşmak için sağlıklı yöntemleri uygulamalısınız.

İdeal kiloyu öğrenebilmek için beden kitle indeksi hesabı yapmanız gerekmektedir. Oldukça pratik bir yöntem olan bu işlemler ile ideal kilonuzu kolayca hesaplayabilirsiniz. Beden kitle indeksi, vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünerek hesaplanabilir. Beden kitle indeksi 18.5 kg/m²’nin altında ise zayıf, 18.5-24.9 kg/m²  aralığında  normal, 25-29.9 kg/m²  aralığında hafif şişman ve 30kg/m² ’nin üzerinde obezite olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlamalar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan verilerdir. Yani bir kişinin normal sayılabilmesi için beden kitle indeksinin 18.5-24.9 kg/m² aralığında olması gerekiyor. Ancak cinsiyet ve yaş gibi değerler ile daha net beden kitle indeksi hesaplaması yapılabilir.

Kilo verme
Kilo verme / Kaynak: © Soru.com.tr

İdeal kilo hesabı nasıl yapılır?

“İdeal kilo” hesabı için birkaç farklı yöntem vardır. En yaygın olanları şunlardır:

  1. Body Mass Index (BMI) hesaplama: Bu yöntem vücut ağırlığınızın boyunuzdaki oranını ölçer. BMI = vücut ağırlığı (kg) / boy (m) ^ 2. Normal aralık 18.5-24.9 arasıdır.
  2. Vücut Yağ Oranı (VYO) hesaplama: Bu yöntem vücut ağırlığınızın yağ miktarını ölçer. VYO hesaplamak için birçok farklı yol vardır, ancak en yaygın olanları vücut ağırlığının ve boyunun ölçülmesi, vücut ısısının ölçülmesi veya deri kalınlığı ölçümleridir.
  3. Ideal kilo formülü: Bu yöntem boyunuz ve cinsiyetinizi kullanarak ideal kilonuzu hesaplar. Örneğin, erkekler için: (boy (cm) – 100) x 0.9 veya kadınlar için: (boy (cm) – 100) x 0.85

Lütfen unutmayın ki, ideal kilo sadece bir sayı değildir ve kişinin sağlık durumu, yaşam tarzı, vücut yapısı gibi faktörler de dahil olmak üzere birçok faktöre göre değişebilir. Bir uzmana danışarak kendiniz için en uygun olan ideal kilonuzu hesaplatmanız önerilir.

İdeal kilomuzun üstündeysek ne yapmak gerekir?

Bir kişinin ideal kilosunun üzerinde olması, sağlıksız bir vücuda sahip olduğu anlamına gelir. 18.5-24.9 kg/m² aralığında bir beden kitle indeksine sahip olan kişiler, sağlıklı bir vücuda sahiptir. Bu değerin üzerinde ise o kişinin hafifi obeziteye doğru yol aldığını göstermektedir. Ek olarak ise bu değerlerin çok üzerinde olmak, kişinin obezite olduğunu göstermektedir.

Eğer vücut kitle indeksiniz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen verilerin üzerindeyse, kilo vermeniz gerekmektedir. Kilo vermek için ise beslenmenize ve günlük hayattaki alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. İdeal kilonuza ulaşabilmek için kalori açığı yöntemini deneyebilirsiniz. Bu yöntem ile kilo vermek oldukça kolay oluyor. Zaten kilo vermek için yapılan diyetler, tamamiyle kalori açığı üzerine hesaplanmaktadır.

Kalori açığı nedir?

Kalori açığı, kişinin gün içerisinde harcamış olduğunuz kaloriden daha az miktarda kalori tüketmektedir. Bu şekilde kişi, kalori açığı oluşturarak kilo verebiliyor. Örnek vermek gerekirse bir kişi günde 3000 kalori harcıyor. Kalori açığı oluşturabilmesi için ise günde maksimum 2999 kalori tüketmesi gerekiyor. Tabii ki de verdiğimiz bu rakamlar farazi rakamlar. Bir kişinin günlük harcadığı kalori, her insanda farklıdır. Bu yaş, cinsiyet, kilo ve boy gibi etmenlere göre değişiklik gösteriyor. Ek olarak fiziksel aktiviteye göre de harcanan kalori değişmektedir. Ayrıca kalori açığı oluşturarak kilo verebilmek için 1 kaloriden çok daha fazla bir açık oluşturmanız gerekiyor. Fakat çok çok fazla kalori açığı oluşturmak da sağlıklı bir durum değil. Uzmanlar haftalık 7000 kalori açığının üstüne çıkılmaması gerektiğini vurguluyor.

Kalori açığını etkileyen faktörler nelerdir?

Kalori açığını etkileyen bir çok farklı değişken mevcut. Bunlardan en önemlisi ise kişinin günlük fiziksel aktivitesi. Kişi gün içerisinde ne kada fiziksel aktivite yapıyorsa, harcadığı kalori de o kadar artmaktadır. Eğer kalori açığını arttırmak istiyorsanız, gün içerisinde egzersize daha fazla zaman ayırın. Fakat zamanınız kısıtlı ve yoğun bir iş temponuz varsa, işe gidip gelirken yürümeyi deneyin. Yapılan her fiziksel aktivite, olduğundan çok daha fazla kalori yakmanızı sağlar.

Kalori açığını oluştururken sadece fiziksel aktivite değil, tükettiğiniz besinlerin de kalorisi önemli. Kilo vermek için yapılan diyetlerde genellikle lifli ve kalorisi düşük besin çeşitleri yer alır. Bu sayede hem uzun süre tok hisseder ve az yemek yersiniz. Gün içerisinde kalorisi düşük ve besleyiciliği yüksek besinler tüketmek, gerekli olan vitamin ve mineralleri de almanızı sağlar. Alınan kalori de az olduğu için hem yeterli seviyede beslenmiş hem de harcadığınızdan daha az kalori tüketmiş olursunuz. Açılan bu kalori açığı ile de kilo vermeye başlarsınız.

Kalori açığı oluştuğunda, vücut daha önceden birikmiş olan yağları enerji olarak harcar. Bunlar da harcanan kalori kısmına dahil edilir. Vücutta depolanmış olan yağların harcanması da göbek ve basen gibi bölgelerdeki yağların azalmasını sağlar. Zayıflama işlemi de bu şekilde gerçekleşir.

Egzersiz
Egzersiz

İdeal kilonun korunması için neler yapılmalı?

İdeal kilonun korunabilmesi için dengeli beslenmeli ve yapmış odluğunuz fiziksel aktiviteye dikkat etmelisiniz. Yani harcadığınız kadar kalori tüketmelisiniz. Bunu da yediğiniz yiyeceklerin kalorisini hesaplayarak ve günlük olarak ne kadar kalori harcadığınızı bilerek yapabilirsiniz. İdeal kilonun üzerinde veya altında olmak, farklı hastalıkların baş göstermesine sebebiyet verir. Bu yüzden de kilo dengenizi korumalısınız. Beden kitle indeksinizin 18.5-24.9 kg/m² aralığında olması, ideal kilonuzda olduğunu gösterecektir. Ancak ideal kilo, her insan için farklı olabilir. Boy, cinsiyet ve yaş gibi faktörler kişinin hangi kiloda kalması gerektiğini belirtmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık Yaşam

Mikrodalga zararlı mı, mikrodalga nasıl kullanılır, mikrodalgada ne pişirilir?

Büyük fırınlarda yapılan yemeklerin tavalar ve tencerelerde yeniden ısıtılması sorununu ortadan kaldıran ve fırınlarda hazırlanan yemeklerin yine fırınlarda ısıtılabilmesi amacı
Sağlık

Duyunca inanamayacaksınız. Süpürge tohumunun faydaları nelerdir?

Bilimsel adı calluna vulgaris olan süpürge otu, tohumu ile insanlara şifa dağıtmaktadır. Halk arasında ise funda bitkisi olarak bilinen süpürge