Sağlık

Evde yapabileceğiniz alternatif hamilelik testleri hangileridir?

Evde yapabileceğiniz alternatif hamilelik testleri bir kadının hamile olup olmadığını anlamanın daha hızlı ve kolay yolları olduğu için yaygın olarak kullanılır. Günümüzde hamilelik testleri bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte oldukça basit, hızlı ve etkili bir şekilde yapılabilir. Ancak bu yöntemler eskiden bu şekilde gelişmiş değildi ve farklı hamilelik yöntemleri iyi sonuçlar vermeleri nedeniyle de sıklıkla kullanılırdı.

Bununla birlikte, bu tür testlerin hiçbir bilimsel kanıtı yoktur. Bu nedenle olası bir hamileliği ortaya çıkarmak için güvenilir bir yol olarak görülmemelidir. Evde yapılabilecek tüm gebelik testleri arasında en güvenilir olanı eczaneden alınan gebelik testidir.

Çünkü kadının idrarında hamilelik sırasında oluşan bir hormon türü olan beta HCG hormonunun varlığını belirler. Bununla birlikte daha güvenilir bir sonuç için korunmasız cinsel birliktelikten 10 gün sonra bir HCG kan testi yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Kan testi kesin bir şekilde hamile olduğunuzu gösteren kesin kanıtlardır. Alternatif olarak kullanılan testler de genellikle idrarın farklı maddelerle temasa geçmesi ya da adet döngüsü ile ilişkilidir.

En Güvenilir Gebelik Testleri Nelerdir?

Genellikle kadınlar adet döngüsü içerisinde bir gecikme olduğunda ve korunmasız cinsel ilişki yaşamışsa gebe olup olmadığını bilmek ister. Bunun için evde yapılabilecek tüm gebelik testleri arasında en güvenilir olanı eczaneden alınan gebelik testidir. Çünkü kadının idrarında beta HCG hormonunun varlığını ölçer.

Ayrıca bu hormon sadece hamilelik durumlarında üretilir. Bu testi yapmak ve sonucunu yorumlamak oldukça kolaydır. Bu test için idrar yolunuza gebelik çubuğunu yerleştirerek ya da idrarınızın bulunduğu bir kaba test çubuğunu batırarak uygulama yapabilirsiniz. Eğer çift çizgi işareti çıkarsa hamilelik testiniz pozitif demektir.

Ancak güvenilir bir test olmasına rağmen, gebelik testi çok erken yapıldığında veya yanlış yapıldığında hamilelik durumunu tam olarak ortaya çıkaramayabilir. Bu testi yapmak için ideal zaman, adetinizin 7 gün veya daha fazla geciktiği zamandır. Ancak adet gecikmesinin ilk gününden itibaren olumlu bir sonuç verebilir. Hamilelik testleri tüm eczanelerde farklı markaları ile mevcuttur.

Adet gecikmesinden önce hamile olup olmadıklarını öğrenmek isteyen kadınlar, cinsel ilişkiden 10 gün sonra yapılabilen HCG hormonunun miktarını belirleyen bir kan testi yaptırmalıdır. Bu kan testi eczanede satılan gebelik testine göre daha kesin sonuç verir.

Hamile
Hamile

Alternatif Hamilelik Testleri Nelerdir?

Hamilelik şüphesi olan kadınlar eczaneden alınan gebelik testleri ya da kan testi dışında farklı yöntemler kullanarak test yapabilirler. Bu testler geçmişten günümüze kadar taşınmış ve deneyimsel tekniklerdir. Ancak kesin bir değer taşımazlar. Bu nedenle de güvenilirlikleri düşüktür. Bu testler arasında şunlar yer alıyor:

Online Gebelik Testi

Hamilelik için online testler giderek daha yaygın hale geliyor. Ancak bu testler hamile kalma durumunu bilmenin bir yolu olarak düşünülmeli ve kesin bir test olarak kullanılmamalıdır. Bu testler ayrıca eczane veya laboratuvar testinin yerini almamalıdır. Bunun nedenleri çevrimiçi testlerin hamileliğin genel semptomlarını dikkate alır. Ancak farklı risk durumlarına ve kadınlar arasındaki bireysel farklılıklara dikkat etmez. Ayrıca genel olarak bir değerlendirme yapıldığı için kan testleri ya da gebelik testindeki gibi hormon düzeyi ile ilgilenmez.

Bu test bir kadının hamile olma olasılığını değerlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Online testler eczane veya kanda hamilelik testi yaptırmaya ihtiyacınız olduğunu gösteren bir sonuç ortaya koyar. Online gebelik testinde kişisel bilgileriniz, regl döngünüz ve cinsel birliktelik zamanınız dikkate alınarak değerlendirme yapılır.

Çamaşır Suyu ile Gebelik Testi

Bu popüler teknik birçok kadın tarafından denenmiş ve başarısı ortaya konulmuştur. Çünkü çamaşır suyu, tıpkı eczane testinde olduğu gibi beta HCG hormonu ile reaksiyona girerek bir köpüğün oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle çamaşır suyu testinde köpük oluşumu yoksa sonuç negatif olarak kabul edilir. Ancak bu etkiyi doğrulayan bir çalışma yoktur. Ayrıca çamaşır suyu ile idrar reaksiyonunda erkeklerde de köpürmeye neden olduğunu gösteren kişiler olmuştur. Ancak idrarda yer alan bu hormonun çamaşır suyu ile etkileşime girdiği kesindir. Bu nedenle bir kapta çamaşır suyu ve idrarınızı karıştırarak bir süre bekleyebilirsiniz.

Video: Çamaşır suyu ile hamilelik testi

İdrarın Kaynatılmasıyla Gebelik Testi

Kaynatılmış idrar testi, sütun kaynatıldığında köpük oluşumuna neden olması gibi düşünülebilir. Bu testte idrarın kaynaması ile proteinlerin köpük üretmesi teorisi benimsenir. Beta HCG hormonu, kadın hamileyken idrarda yer alan bir protein türüdür. Bu nedenle idrar kaynatıldığında ve bu hormon bir protein olduğu için köpük oluşumu yaparak pozitif sonuç verir.

Bununla birlikte, idrar yolu enfeksiyonu veya diğer böbrek sorunları gibi idrarda protein varlığını artırabilecek başka durumlar da vardır. Bu durumlarda, kadın hamile olmasa bile sonuç yine de pozitif çıkabilir. Buna ek olarak, idrarın kaynatılacağı kapta temizlik ürünü kalıntıları varsa bu durumda idrarın ürünle kimyasal reaksiyona girmesine bağlı köpürme olabilir ve sonuç yanlışlıkla pozitif çıkabilir.

Sirke ile Gebelik Testi

Bu test, hamilelikte kadın idrarının pH değerinin hamile olmayan bir kadınınkinden tipik olarak daha farklı olduğu kabulüne dayanılarak oluşturulmuştur. Bu testte sirke daha bazik pH’a sahip olan idrarla temas ettiğinde sıvının rengini değiştiren ve kadının hamile olduğunu gösteren bir reaksiyona neden olur. Ancak sirke kendisinden daha fazla asidik maddeyle temas ettiğinde renk değiştirmez. Buna ek olarak hamile olmayan kadının idrarının pH’ı biraz daha bazik olmasına rağmen yine de asidiktir ve reaksiyonu engeller. Hamile kadınların idrarı ise normal kadınlara göre daha bazik bir özelliktedir. Bu nedenle sirke ile reaksiyona girer.

Seyredin: SİRKE ile GEBELİK TESTİ NASIL YAPILIR ?

İğne ile Gebelik Testi

Bu gebelik testi, birkaç saat boyunca idrar örneğine bir iğne batırmayı ve ardından iğnenin renginde herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakmayı içerir. Bu testte iğne renk değiştirirse, kadın hamile demektir. Bu testin ana mantığı, iğnenin su veya idrar gibi başka bir maddeyle uzun süre temas ettiğinde ve paslandığında meydana gelen metal oksitlenmesidir. Ancak bu süreç her zaman bu şekilde işlemez. Ayrıca, bu testte dikkate alınmayan ve oksitlenme oranını etkileyebilecek başka faktörler de vardır. Örneğin ortam sıcaklığı, iğne aşınması veya güneş ışığına maruz kalma oksitlenme üzerinde etkili olabileceği için bu testin güvenilirliği soru işaretlerine neden olur.

Pamuklu Çubuk Testi

Bu testte pamuklu çubuğu kadının vajina kanalında rahim ağzına yakın bir yere sokması ve kan olup olmadığını anlamak için bu bölgeye nazikçe sürmesi gereken ancak güvenilir olmayan bir yöntemdir. Bu test adetten birkaç gün önce yapılmalıdır ve adetin gelip gelmediğini erkenden tespit etmek için kullanılır. Yani pamuklu çubuk kirlenirse, kadının adet dönemi yaklaştığı için hamile olmadığını gösterebilir.

Bu test güvenilir bir yöntem gibi görünse de önerilen bir yöntem değildir. Her şeyden önce, çubuğu vajinal duvarlara sürtmek kanamaya ve vajinaya zarar veren yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca vajinal kanalın içine ve rahmin yakınına pamuklu çubuk uygulamak enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle uygulama yapmak riskli olabilir.

Klor ile Hamilelik Testi

Başvurabileceğiniz bir diğer alternatif gebelik testi ise başka hiçbir madde içermeyen tamamen temiz bir kaba koymanız gereken klor ve idrar reaksiyonudur. İdrar ve klor birleştiğinde karışım renk ve kıvam açısından çok az değişiyorsa hamile değilsiniz demektir. Klor reaksiyona girdiğinde karışım köpürmeye başlarsa sonuç pozitiftir. Bu test diğer reaksiyon testleri gibi karışımın köpürmesi ve renk değiştirmesine dayanır.

Cam Kavanoz ile Hamilelik Testi

Bu testi yapabilmek için elinizde tamamen kuru ve temiz bir cam kavanoz olması gerekiyor. Kabın içine idrarınızı yapın, üzerini örtün ve gece boyunca buzdolabında bırakın. Ertesi sabah yüzeyde beyaz bir köpük oluşmuşsa hamilesiniz demektir. Köpüğü birtakım farklı parçacıklar olarak da görebilirsiniz. Çünkü idrar köpük haline gelmiyor ancak üzerinde birkaç beyaz parçacık oluşmuş gibi görünüyor olabilir. Eğer bu testte köpük veya parçacıklar dibe giderse sonuç negatiftir.

İzleyin: Evde karbonatla hamilelik testi nasıl yapılır?

Diş Macunu ile Gebelik Testi

Bu test için temiz bir kaba biraz diş macunu koymanız gerekiyor. Kabın içindeki diş macununun üzerine biraz idrar ekleyin. Birkaç dakika sonra macun tepki verirse yani köpürmeye veya renk değişimi olursa sonuç pozitif demektir. Bu karışım köpürmeye başlarsa renk maviye bile dönebilir. Hiçbir şey olmazsa ve macun aynı kalırsa hamile değilsiniz demektir.

Video: DİŞ MACUNU ile GEBELİK TESTİ NASIL YAPILIR?

Diş macunu testi de diğer testler de olduğu reaksiyona dayalı testlerden biridir. Alternatif yöntemlerde hamilelik nedeniyle idrarda görülen HCG hormonun tepki vermesi beklenir. Eczaneden alınan gebelik testlerinde ise bu maddenin varlığı ortaya çıkarılır. Ancak alternatif testlerdeki sorun tepkimeye HCG hormonun değil diğer maddelerin yol açabilmesidir. Bu nedenle kan testi ya da eczaneden temin edebileceğiniz bir gebelik testi yaptırmanız sizin için iyi bir sonuç verecektir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Sağlık

Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığını ortadan kaldıracak doğal yöntemler

İnsanların belki de en çok karşılaştıkları sorunlardan biri olan burun tıkanıklığının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Bu yüzden de insanlar, burun
Sağlık

Probiyotik – prebiyotik nedir, probiyotik ve prebiyotik işe yarar?

Kişinin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için son derece önemli bileşenler arasında yer alan Probiyotik – prebiyotikler kişinin kaliteli bir yaşam