Ekonomi

Devlet desteklerine zam. Evde bakım desteği, engelli aylığı, çeyiz parası ve cenaze ödenekleri ne kadar oldu? İslam Memiş açıkladı

Emtia Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Soru.com.tr için hazırladığı videoda devlet tarafından verilen sosyal yardımları ele aldı. Bu desteklerden yararlanıyor musunuz? Ne zamandır var bu destekler? Bu güncellemelerle birlikte vatandaşlar ne kadar destek alacaklar? Bu soruları cevapladı. Asgari ücret ve enflasyon artışı nedeniyle, verilen sosyal yardım destekleri de yeni zamlarla birlikte güncellendi. 1 Ocak tarihi itibariyle bu destek ve teşvikleri alanlar, yeni zamları mutlaka dikkate alması gerekiyor. Örneğin 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aile desteği, emzirme ve doğum yardımı, cenaze ve ölüm yardımı gibi birçok farklı destek ve maaş seçeneği var. Bu destekler, devletin sosyal projelerinde karşılıksız olarak verdiği ücretler ve maaşlar.

Video: Devlet desteklerine zam. Evde bakım, engelli aylık, çeyiz ve cenaze parası, vb. İslam Memiş açıkladı

Evde bakım desteği

Evde bakım desteği hakkında İslam Memiş şöyle dedi: “Özellikle evde bakım desteği, 65 yaş üstü olan herhangi bir nafaka veya aile olmayan kişiler için kaymakamlık tarafından müracaat edilir. Kaymakamlık müracaatlarında herhangi bir geliri olmadığını ispat eden vatandaşlarımız için devlet ciddi anlamda bir katkı sağlar. 84 milyon 680 bin nüfusun içinde 8 milyon 245 bin 124 kişiye 65 yaş üstü devlet desteği sağlanır. Bu devlet desteği de herhangi bir geri dönüşü olmadan vatandaşlarımıza verilir. Kaymakamlıklarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları var. Etrafınızda bu tür arkadaşlarınız veya çevrenizde veya akrabalarınızda bu tür vatandaşlarımız varsa kaymakamlıklara yönlendirebilirsiniz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederler ve orada istenen belgeleri ibraz ettikten sonra bu tutardan faydalanabilirler. 65 yaş üstü destekler 1883 liraydı, 1 Ocak tarihi itibariyle 2835 liraya yükselmiştir. Gelir şartına takılanlar için buradaki belgelerini mutlaka kaymakamlıkta ibraz etmeleri gerekir.”

Engelli yardımları

Engellilere yapılan ödemeler hakkında şunları söyledi: ” %40 ve 69 oranındaki engellilerin maaşları ile %70 ve üzerindeki engellilerin maaşları burada farklılık gösterir. Yüzde 40 – 69 oranındaki aylık, yani devlet tarafından ödenen aylıklar 1226 liradan, 1519 liraya yükselmiştir. Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu olan arkadaşlarımızın aylıkları 1840 liradan, 2278 liraya yükselmiştir. Ancak 18 yaş altı engelli vatandaşların engelli yakını aylığı da 2226 liradan, 1594 lira daha artarak ödenecektir. Tedavilere yatan paralar da var. Hastalık ya da iş kazası sonucu iş göremez raporu alan arkadaşlar, yine devlet tarafından ödenir. Bu ödemeler SGK tarafından yapılır ve SGK’ya mutlaka müracaat etmesi gerekmektedir. Bunları da istirahat parası olarak adlandırabiliriz. Bunlarda da bir artış oldu. 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle iş göremez raporu olan arkadaşlarımıza günlük olarak 222.40 kuruş, yatarak tedavide ise 166.80 kuruş ödenecektir. Bağkur’da bu paralar ödenmektedir.”

Emzirme ödeneği ve doğum yardımları

Emzirme ödeneği hakkında İslam Memiş şöyle dedi: “Emzirme ödeneği, halk arasında süt parası olarak bilinen, doğum yapmış hanımefendilerin alacağı paralardan bahsediyorum. Bu ödeneği almak için SGK veya Bağ-Kur üyesi olunması gerekiyor ve 120 gün prim günü şartı bulunmaktadır. SGK İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuran arkadaşlarımız bu destek ödemelerinden süt paralarından faydalanabilirler. 31 Aralık tarihine kadar 316 lira olan bu ödeneğin, TÜFE oranına göre yıllık değişim gösterdiğini belirtmek isterim. Örneğin %64.27 olan TÜFE oranına göre emzirme ödeneği, 520 lira olarak yükseldi. Ayrıca, doğum izni parası alan arkadaşlarımızın, 24.900 lira olarak yükselmiş olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Doğum öncesi ve sonrası toplamda 112 gün izin kullanan anneler çalıştıkları sürenin parasını alabiliyorlar. Tabii ki asgari ücrete gelen %55’lik zammın ardından, en düşük doğum izni parası da 24.900-900 lira olarak yükselmiştir. Bu süreçlerin detaylarını ve yasalarını, kanunlarını, detaylarını türkiye.gov.tr adresinden çabucak öğrenebilirsiniz. İlk çocuğunu doğuran ailelere de 300 lira hediye olarak verilmektedir. Devletin hediyesi olan bu 300 lira ödemesi için mutlaka müracaat yapılması gerekmektedir.”

Cenaze ve ölüm yardımları

Cenaze ve ölüm yardımı hakkında ise İslam Memiş şunları söyledi: “Bu da devletin karşılıksız olarak verdiği ücretlerden bahsediyorum. Cenaze ve ölüm yardımı arkadaşlar, ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi Bağ-kur veya SGK yatırılmışsa ve bu ödeme için yeterli ise buradan faydalanılabilir. Ölüm gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olması gerekmiyor. Bu ödeme için 5 yıllık zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Bu 5 yıllık zaman aşımına mutlaka yakınlar veya akrabalar dikkat etmelidir. 1 Ocak tarihi itibariyle 2054 liraya çıkan cenaze ve ölüm yardımında ciddi bir artış gözlemlenmektedir.”

Evlilik destekleri ve çeyiz parası

Son olarak İslam Memiş sözlerine şöyle devam etti: “Evlenen yetim kızlara en az 33 bin lira çeyiz desteği verilmektedir. Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlandığında ve evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödenir. Bu destek SSK ve Bağ-kurlular için anne veya babasının vefatı halinde yetim kalan kız çocuklarına verilir. Etrafınızda anne veya babası vefat etmiş kız çocukları varsa, bu destekten mutlaka yararlanmaları için müracaat etmelerini öneririm. Ayrıca, kesilen maaşın 2 yıllık tutarı olan 24 maaş çeyiz parası olarak peşin olarak ödenir. Bu tür devlet destekleri etrafımızda var olmasına rağmen, bazılarının haberi yok. Bu yüzden yetim ve öksüz kalmış, yeni evlenecek kız evlatlarınızın ve arkadaşlarınızın bu desteklerden yararlanması için bilgilendirmeleri gerekmektedir. Başvurular SGK İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine yapılabilir ve nikah tarihinden sonra 5 yıl içerisinde yapılabilir. Ayrıca, en düşük emekli maaşı 5500 liraya çıkarılmıştır ve bu da %25 yetim maaşı alan kız çocuklarının en az 33 bin lira devlet desteği almasını sağlar.”

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Ekonomi Yaşam

Uzman doktor maaşı ne kadar? 2022 güncel uzman doktor maaşları

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi uzman doktorların ne kadar maaş aldığıyla alakalıdır. Arama motorlarında sıklıkla aratılan
Ekonomi Yaşam

İstanbul’da yeni TOKİ müjdesi var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın vatandaşı ev sahibi yapmak için sunmuş olduğu Toplu Konut Projesi, son dönemde en çok