Püf Noktası

Pas lekelerini çıkaran pratik yöntemler hangileridir?

Kullanılmayan eşyalarımız zaman içerisinde paslanmaya uğrar. Hem görüntü, hem koku hem de his olarak hiç de iyi olmayan bu paslardan kurtulmak zor bir işlemdir ve insanı canından bezdirir. Ya da daha doğrusu biz öyle sanmaktaydık. Ama aslında doğru ürünün kullanılması ile pas lekeleri düşünüldüğünden daha kolay lekeler ve paslanmış eşyaları tıpkı ilk alındıkları gibi bir hale getirmek mümkün. İşte püf noktaları.

Pas lekesi nasıl çıkar?

Genel olarak metal eşyalarımızda karşımıza çıkan paslanma durumu, metallerin içerisindeki bileşenlerin suya da hava işe birleşmesinde ortaya çıkan ve temas etmemiz halinde elimizi ya da kıyafetimize bulaşan pas lekeleri inatçı lekelerdir ve her temizlik maddesi ile çıkarılmaları mümkün değildir. Kirli kahverengi bir renk bırakan pas lekeleri hem kötü kokular yayarlar hem de özellikle beyaz kıyafetlerin mahvolmasına neden olurlar. Hem metal yüzeylerde oluşan hem de kıyafetler bulaşan pas lekelerini çıkarmak için ise kimyasallara başvurmak istemeyenler ya da kimyasal ürünlerin yetersiz kaldığına şahit olanlar için, pas lekelerini çıkarmanın pratik yöntemleri şu şekilde sıralanıyor:

Limon
Limon

Limon ve tuz

Limon ve tuz ayrı ayrı güçlü temizlik yardımcılarıdır ve birleştiklerinde ise tuz limonun asidik yapısını arttırarak zor lekeler ile baş etme konusunda güçlü bir etki göstermesini sağlar. Bu yöntemi kullanarak pas lekelerinden kıyafetlerinizi arındırmak için bir tam limonun suyunu sıkın ve içerisine 1 çorba kaşığı tuz ekleyin. İyice karıştırdığınız bu karışımı kıyafetin paslı bölgesine uygulayın ve bir süre bekleyin. Ardından kıyafetinizi önce durulayıp daha sonra çamaşır makinesinde yıkarsanız pas lekelerinin kolaylıkla çıktığını görebilirsiniz.

Kola kullanmak

Kola kıyafetlerde de metallerde de etkili bir pas çıkarma yöntemidir. Kıyafet üzerinde oluşan pas lekelerini çıkarmak için ise çamaşır makinenizin yumuşatıcı kısmına bir miktar kola ekleyip bu şekilde kıyafetlerinizi yıkayabilirsiniz. Metal eşyalarda oluşan paslara karşı kola kullanmak için de bu eşyayı birkaç saat kola içerisinde bırakmak yeterli olacaktır.

Sirke
Sirke

Sirke

Sirke bilindiği gibi temizlik konusunda geniş bir kullanım alanı olan ürünlerden. Kıyafetlere bulaşan pas lekelerini çıkarmak için dilerseniz sirkeyi makine içerisindeki kıyafetin üzerine dökerek dilerseniz de kıyafetin üzerinde bir süre bekletip ardından makinede bu kıyafeti yıkayarak kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Asidik yapısı ile sirke güçlü bir temizlik ürünüdür.

Karbonat
Karbonat

Karbonat

Tıpkı limon ve sirke gibi ev temizliğinin pratik yöntemlerinde her zaman var olan karbonat tabii ki kıyafet temizliğinde de yer alıyor. Kullanım alanı her geçen gün genişleyen ve yemek yapmaktan ev temizlemeye kadar kullanılan karbonat ile kıyafetlerde pas lekelerini çıkarmak için ise kıyafetin üzerine bir miktar karbonat serperek paslı lekenin olduğu bölgede iyice ovalayın. Lekeye tamamen temas ettiğinden emin olduğunuzda ise kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.

KISA KISA: Pas lekesi nasıl çıkar?

Pas lekesi, özellikle kumaşlarda, çeşitli yollarla çıkarılabilir. Öncelikle, leke temizleyicisi kullanarak lekenin üzerine uygulanabilir. Ayrıca, su ve sabun ile leke yıkanabilir veya leke çıkarıcı ürünlerle özel olarak temizlenerek çıkarılabilir. Önemli olan lekeye en erken zamanda müdahale etmek ve doğru temizleme yöntemini kullanmaktır.

Pas
Pas / Kaynak: © Soru.com.tr

Gün ışığı kısmen geçirir

Diğer yöntemler kadar güçlü bir etkisi olmasa da kıyafetleri güneş ışığı altında bir süre bekletmek de pas lekelerinin kısmen geçirilmesine yardımcı olur. Sıcak güneş ışığı lekeyi aşındırır ve eğer güneş altında aldıktan sonra makinede yıkarsanız kıyafetlerinizdeki pas lekesinden kurtulmak daha kolay bir hale gelebilir. Ancak belirli kumaşlara sahip kıyafetler için kullanılması kıyafet yapısında yanma oluşturabileceği için bu yöntemi kullanmadan önce iyice düşünmek gerek.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Vazelinle çizik giderme işlemi nasıl yapılır?

Mobilyalarda meydana gelen çizik problemi pek çok kişinin en muzdarip olduğu konular arasında yer alırken, mobilyalarda bulunan çizikleri yok etmek
Püf Noktası

Tükenmez kalemi silmenin yöntemi var mıdır?

Tükenmez kalem, pek çok resmi evrakta kullanılan, çıkarılmayacağı düşüncesi ile yazarken iki kez düşünülen bir kalem türüdür. Tükenmez kalem ile