Bitki Çayı

Her gün düzenli olarak bir bardak ‘limonlu çay’ için. Limonlu çay içmenin faydaları nelerdir?

Limonun insan sağlığına çok fazla fayda sağlamaktadır. Yüksek miktarda C vitamini içermesi, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Soğuk kış aylarında insanlar daha çok çay içmeye başlamaktadır. Bunun en büyük sebebi ise sıcak sıcak içilen çayın, boğazı açması ve boğaz ağrılarını dindirmesi. Çünkü bu sorunlar genellikle kış aylarında ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda sizlere neden her gün düzenli olarak bir bardak limonlu çay içmeniz gerektiğini anlattık.

Neden her gün düzenli olarak limonlu çay içilmeli?

Limonun en büyük faydalarından biri, yüksek tansiyonu düşürmesi. Bu yüzden her gün bir bardak limonlu çay içerseniz, gün içindeki tansiyon seviyenizi dengede tutmuş olacaksınız. Aynı zamanda limon, kan basıncını dengelediği için ani kalp krizi ve felç gibi sorunların oluşum riskini azaltmaktadır.

Limonun içeriğindeki maddeler, yağ yakımını hızlandırmaktadır. Özellikle diyet yapan kişiler, her gün bir bardak limonlu çay içerek kilo vermelerini hızlandırabilirler. Aynı zamanda limon, iyi bir ödem atıcıdır. Eğer düzenli olarak limonlu çay içerseniz, vücudunuzdaki ödemlerinizi çok kısa bir süre içerisinde atabilirsiniz.

Limonda yüksek miktarda antioksidan maddeler bulunmaktadır. Bununla beraber limonlu çay içmek, vücudumuzdaki toksin maddelerden arınmamızı ve karaciğerin daha sağlıklı bir hal almasını sağlamaktadır. Ayrıca limonlu çay içerisinde yüksek miktarda da C vitamini bulunmaktadır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiren limondaki C vitamini, aynı zamanda cilt sağlığına da iyi gelmektedir. Limonlu çayı düzenli olarak tüketirseniz, ciltteki kırışıklık ve ciltteki sarkmalar gibi yaşlanma belirtilerini azaltmış olursunuz.

Limonlu çay içmek, grip gibi virüse bağlı hastalıklarla savaşmanızı arttırmaktadır. Bu sayede bu tarz hastalıklara yakalandığınızda, iyileşme süreciniz bir hayli kısalabilmektedir. Ayrıca limonlu çay içmek, pek bilinmese de ağız temizliği için çok önemlidir. Çünkü limonun içindeki asidik maddeler, ağız içerisindeki mikrop ve bakterileri öldürmektedir. Çayla beraber limon tüketildiğinde, hem bu bakteriler temizlenir hem de dişlerimizin çürümesi bir nebze önlenmiş olur. Ancak dişlerinizin çürümesini istemiyorsanız, her gün düzenli olarak 2 defa fırçalamanız gerekmektedir. Sadece limon ile ağzınızı temizlemeniz dişlerinizin çürümesini engellemez.

Limon, asidik maddeler içermektedir. Bu yüzden limonlu çay tükettiğimizde, mide yanması gibi sorunları defedebilirsiniz. Aynı zamanda limonlu çay sayesinde mide ülseri gibi soruların da üstesinden gelebilir.

Limonlu çay
Limonlu çay / Kaynak: © Pexels

Çok fazla limonlu çay içmek nelere sebep olur?

Çok fazla limonlu çay içerseniz, gün içinde tansiyonunuz düşer. Bu durumda aniden bayılmalara neden olabilmektedir. Çok fazla limonlu çay içerseniz yaşayabileceğiniz sorunlar şu şekilde sıralanmıştır:

  • Ani bayılmalar
  • Baş dönmesi
  • Düşük tansiyon
  • İştah kaybı
  • Sindirim sorunları

Bu tür sorunları yaşamamak için ise uzmanlar, günde maksimum 2 bardak limonlu çay içilmesini tavsiye etmektedir. Bunlarla beraber limon, asidik bir yapıda olduğu için, çok fazla limonlu çay tüketilmesi midede sorunlara yol açabilir. Ayrıca ishal gibi sorunları da doğurabilecek olan limon, gün içerisinde çok fazla tüketilmemelidir.

Günde kaç bardak çay içelim? Fazla çay içmenin zararları

Türk kültüründe çayın önemi büyük. 7’den 70’e herkes sürekli olarak çay içiyor. Günün her anında her Türk insanı çay içmek istiyor. Hatta çay kültürü ülkemizde bu denli geliştiği için her yerde kafeler ve çay ocakları görmekteyiz. Bununla birlikte çayın da insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Ancak her şeyin fazlası zararlıdır derler. Bu deyiş çay için de geçerli. Çayı çok fazla tüketmek, belirli sağlık sorunlarının baş göstermesine sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden günde çay bardak çay içilmeli sorusu herkes tarafında sorulmakta. Çay tiryakilerini üzecek bir yazı ile karşınızdayız.

Çok fazla çay içmenin zararları nelerdir?

Çayı her ne kadar sevsek de çayın da insan sağlığına belirli zararları var. Bu zararlardan kaçınabilmek için çayı belirli seviyelerde tüketmeniz gerekmektedir. Eğer çok fazla çay içerseniz, baş ağrısından mideye birçok farklı sorun ile karşılaşabilmektesiniz. Bütün bunları ele aldığımızda ise günde maksimum 3 ya da 4 bardak çay içilmesi önerilmektedir. Gelin hep birlikte çok fazla çay içmenin zararlarını inceleyelim.

İshal

Çok fazla çay içmek, vücuda çok fazla kafein alınmasına neden oluyor. Vücuda çok fazla kafein alınamsı da sinirim sisteminin uyarılmasına neden olmaktadır. Bu uyarılma neticesinde ise ishal gibi sindirim sorunları ile karşılaşabilmeniz mümkün. Bu yüzden çay içerken günlük fincan veya bardak sayısına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kabızlık

İshalden sonra böyle bir rahatsızlığı da eklememiz, sizleri şaşırtabilir. Ancak çayın çok fazla tüketimi, kabızlığı da neden oluyor. Bunun nedeni ise çayın içerisinde bulunan tanen isimli madde. Bu maddenin çok fazla tüketimi ise tanenin vücutta depolanmasına neden oluyor. Bu da kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden oluyor.

Mide rahatsızlıkları

Çay içerisinde kafein bulunmaktadır. Kafein midenize ulaştığında, midenizde çeşitli asidik maddenin üretilmesine neden olmaktadır. Bu asidik maddeler ise fazlaca üretildiğinde, midenizde belirli ağrılar hissedebilir ve midenizi huzursuz bir duruma sokabilirsiniz. Bu durumun yaşanması ise çok fazla çay tüketiminden meydana gelebilir. Özellikle ülser, gastrit ve mide kanseri gibi hastalıklara sahipseniz çaydan uzak kalmanız tavsiye edilmektedir.

Uykusuzluk

Çok fazla çay içmek, vücuda çok fazla kafein alacağınızdan uykusuzluk sorununa yol açabilir. Bununla beraber çok fazla çay içmek sizi fiziksel ve zihinsel olarak sürekli uyaracağı için insomnia gibi uyku hastalıklarına sürükleyebilir. Bu yüzden yeterli miktarlarda çay içmek, çayın faydalarından yararlanmanız için yeterlidir.

Böbrek rahatsızlıkları

Çok fazla çay içmek, böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Bununla beraber çay içerisinde okalat adlı bir madde vardır. Bu maddenin de vücuda çok fazla alınması, böbreklerde taş oluşmasına neden olabiliyor.

Sürekli idrara çıkma

Vücuda çok fazla kafein almak, idrarın depolandığı mesanenin etrafındaki kasları uyarır. Bu uyarılma neticesinde ise mesaneye baskı yapan bu kaslar, sürekli olarak idrara çıkma isteği uyandırır. Bu yüzden çayı çok fazla tüketirseniz, bunun gibi günlük hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek birçok sorunların baş göstermesine neden olabilirsiniz.

Vücudu kurutur

Çay içmek, kişideki su ihtiyacını silip atar. Ancak çay içmek suyun verdiği faydaları sağlamaz ve buna ek olarak, vücutta hali hazırda bulunan suyun da dışarı atılmasına neden olur. Bu etkileri nedeni ile çok fazla çay içmek, sizin gün içerisinde almanız gereken su miktarını azaltacak ve vücudunuzun kurumasına neden olacak.

Hamile kalmayı zorlaştırıyor

Çok fazla çay tüketmek, kişinin vücuduna çok fazla kafein almasına neden oluyor. Ancak vücuda çok fazla kafein almak, kadınların hamile kalma oranını düşürmektedir. Bu yüzden gebe kalmak isteyen ve emzirme döneminde olan kadınların çok fazla çay tüketmemesine dikkat etmesi gerekmektedir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Bitki Çayı Yaşam

Papatya suyunun bilinmeyen faydaları nelerdir? Sadece sakinleştirmiyor

Sakinleştirici özelliğiyle en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alan papatya suyunun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu özellikler
Beslenme Bitki Çayı

Meyan kökünün faydaları nelerdir? Meyan kökü çayı tarifi

Tarihi 2000 yıl öncesine dayanan ve birden çok faydasıyla günümüzde de çok kullanılan meyan kökü, baklagiller familyasına mensup bir çalı