Püf Noktası

En sevdiğiniz giysiniz mahvoldu diye üzülmeyeceksiniz. Kıyafetteki lekeleri anında temizleyen yöntemler hangileri?

Kişilerin kendilerine özel gördükleri ve diğer kıyafetlerine kıyasla çok daha fazla sevdikleri bazı kıyafetleri vardır. Böyle özel gördüğümüz kıyafetlere çıkmayan lekelerin bulaşması ise kaderin cilvesi gibi kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkar. Hele de bu kıyafetler beyaz ise, lekeleri mutlaka çeker ve bir anda giyilmez hale gelirler. Ancak üzülmenize gerek yok çünkü artık en sevdiğiniz kıyafetlerdeki inatçı lekeleri çıkaracak yöntemler var.

Kıyafetteki lekeleri temizlemenin doğal yolları

Kıyafetlere bulaşması ile kıyafetleri bir daha giyilmez bir hale getiren bazı lekeler vardır. Reklamlara konu olan bu inatçı lekeleri çıkarmak se hem zor bir süreçtir hem de kıyafetin yapısına zarar vermektedir. Genel olarak lekeyi sadece silikleştiren ve tamamen kaybedemeyen kimyasalların yerine ise doğal yöntemlere başvurabilir ve bu sayede kıyafetlerimize ilk günkü temiz hallerini kazandırabilirsiniz. Ağır kimyasalları kullandığınız zaman sadece silikleşen ve asla tamamen çıkmayan bu lekeler aynı zamanda kıyafetin yapısına da zarar verir ve özellikle pamuk kumaş ile üretilen kıyafetlerde yapı sertleşmesine yol açar. Kıyafetlerinizi kaçınılmaz sona bırakmak yerine onlara ilk günkü temizliğini sunma imkanı sağlayan doğal leke çıkarma yöntemleri ise şu şekilde:

Sütün leke çıkarıcı gücü

Doğal asitli yapısı ile güçlü bir leke çıkarıcı sayılan sütü kullanmak ise genel olarak tercih edilen bir yöntem değil. Daha çok gıda olarak görülen sütün leke çıkarıcı özelliği he az bilinen hem de az tercih edilen bir yöntem. Sadece acil durumlarda kullanılması tavsiye edilen süt kullanarak leke çıkarmak ise oldukça basit. Özellikle çikolata ve mürekkep lekelerinde kullanılması ile inanılmaz etkiler sağlayan sütü kullanmak isteyenlerin, lekeli kıyafeti 1 gece süt içerisinde bekletmesi yeterli oluyor. Sonraki gün kıyafetinizi normal ayarları ile makinede yıkayabilir ve lekelerin çıktığını görebilirsiniz. Bu yöntemi kullanırken, tüm kıyafeti süte batırmak yerine daha az süte sadece lekeli kısmı batırmak ve bekletmek çok daha yararlı olacaktır.

Yapay tatlandırıcı kullanmak

Her ne kadar çay ve kahvelerde kullanımı konusu tartışılsa da, kıyafetlerde yer alan inatçı lekelere karşı gücü kesinlikle göz ardı edilmeyecek olan yapay tatlandırıcılar özellikle yağ lekelerine karşı etkili malzemelere olarak biliniyorlar. Yapay tatlandırıcı içeriğinde bulunan maddeler sayesinde yağ lekelerini kısa sürede sökmeye yardımcı oluyor. Kıyafetin derinlerine leke geçmesini engelleyen yapay tatlandırıcı leke ilk döküldüğünde kullanılırsa çok daha etkili oluyor. Bu yöntemi kullanmak için ise tek yapmanız gereken lekeli bölgeye yapay tatlandırıcı dökerek toz halinde tatlandırıcıyı bölgeye güzelce yayın. Yaklaşık olarak 15-20 dakika bu şeklide beklettiğiniz kıyafet ardından normal ayarları ile makinede yıkayın. Lekelerden eser kalmayacak.

Beyaz sirke ile kıyafet temizliği

Ev temizliğinin farklı alanlarında kullanılması ile faydalar sağlayan beyaz sirke kıyafet temizliğinde de faydalarını bizlere sunuyor. Genel olarak daha bilindik bir yöntem olan beyaz sirke ile kıyafetlerinizi temizlemek ve inatçı lekelerden kurtulmak için ise beyaz sirkeyi mutlaka su ile seyreltmeniz gerekiyor. Kıyafetlerde yer edinen inatçı lekeleri beyaz sirke ile çıkarmak için oda sıcaklığı seviyesinde bir kap suya 1/4 oranında beyaz sirke ekleyin. Ardından bu karışımın içerisine lekeli kıyafetinizi bırakın ve 30 dakika kadar bekletin. Ardından lekeden geriye kalanları normal ayarlarında makinede kıyafetinizi yıkayarak çıkarabilirsiniz.

Video: Çamaşır Makinesine Sirke Koymak Zarar Vermez. Çamaşırlar Yumuşacık olur mu? Makina Tertemiz olur mu?

Kıyafetlerdeki lekeleri temizlerken sıcak su kullanmayın

Kıyafet temizliğinde yapılan hatalardan biri lekelerin dökülmesinin hemen ardından lekeye sıcak u ile müdahale etmek. Sıcak su bilinenin aksine lekeyi çıkarmak yerine daha kalıcı bir hale getirebiliyor. bu nedenle daha ok oda sıcaklığında ya da soğuk bir su ile müdahale etmek lekenin hem kalıcılığını azaltacak hem de yayılmasını önleyecek bir yöntemdir. Hatta lekeli bölgeye buz ile müdahale etmek oldukça verimli sonuçlar doğuracaktır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme Püf Noktası

Hızlı yağ yakmak için hangi kurallara uymalıyız? Hızlı kilo vermek için 4 ipucu

Hızlanan dünyada en can sıkıcı nokta kilo alımıdır. Çoğu insan koşturmacadan kaynaklı olarak hızlı yemek yiyip yediğinin de nasıl bir
Püf Noktası

Bitlerden nasıl kurtulunur? Bit ve sirke için garantili bitkisel çözüm

Saç köklerinde, bilhassa ense kökünde ve kulak arkalarında yoğunlaşan ve saçlarda kaşıntıya neden olan canlılara bit adı verilir. Bit nasıl