Hem lezzeti hem de görünüşü şahane. Kruvasan poğaça nasıl yapılır?
Kahvaltıların ve çay sofralarının en lezzetli konuğu poğaça, pek çok farklı tarif ile yapılabilir. Bu sefer poğaçayı biraz farklı bir yöntemle yapacağız. Kruvasan poğaça, hem kruvasan hem de poğaçadan izler taşıyan lezzetli bir tat. Farklı bir poğaça tarifi hazırlayıp hem kahvaltıları şenlendirmek hem de misafirlerinize lezzetli ve görsel olarak farklı bir tat sunmak isterseniz tam da aradığınız özelliklerde olan bu poğaçayı yapabilirsiniz. İşte kruvasan poğaça tarifi.
Malzemeler
Hamuru için
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
- 1 su bardağı ılık su (200 ml)
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 1 adet yumurta akı
- 1 paket instant maya
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 4,5-5 su bardağı un
Arasına sürmek için
- 100 gr tereyağı
İç harcı için
- 150 gr beyaz peynir
- Çeyrek demet maydanoz
Üzeri için
- Yumurta sarısı
- Susam
Hazırlanışı
- İlk olarak hamur için yoğurma kabına 1 su bardağı ılık suyu alın.
- Üzerine 1 su bardağı ılık süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, sarısını üzeri için ayıracağınız 1 yumurtanın akı, 1 paket instant maya, 2 çay kaşığı toz şeker ve 2 çay kaşığı tuzu ilave edin ve bir güzel karıştırın.
- Daha sonra karışıma biraz un ekleyin ve elinizle yoğurma işlemine başlayın.
- Ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Bunun için yaklaşık 4,5-5 su bardağı un kafi olacaktır.
- Toparladığınız hamurun üzerini streç filmle kapatın ve bir örtü ile örterek yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Tezgaha un serin ve mayalamış olduğunuz hamuru tekrar yoğurarak toparlayın.
- Toparlanan hamuru 9 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı dıştan içe doğru yuvarlayın. Bu şekilde hamuru beze haline getirin.
- Tezgahı hafifçe unlayın ve ilk bezeyi merdane ile tabak büyüklüğünde olacak şekilde açmaya başlayın.
- Açtığınız bezeyi bir tabağa alın ve ona da oda sıcaklığında olan tereyağını sürün.
- Kalan bezeleri de aynı yöntem ile tabak büyüklüğünde açın ve aralarına tereyağı sürerün. Sonra üst üste dizin.
- Son bezeyi de diğer hamurların üzerine yerleştirin ancak bu sefer hamurun üzerine tereyağı sürmeyin.
- Üst üste dizmiş olduğunu 9.kat hamuru elinizle bastırın ve biraz genişletin.
- Üzerine yine biraz un serpin ve merdane ile açılabildiği kadar açın.
- Görüldüğü üzere yaklaşık olarak 65- 70 santimetre çapında çok da ince olmayan yuvarlak şekilde bir hamur elde edildi.
- Açtığınız hamuru 12 eşit parçaya bölün.
- Üçgen şeklindeki hamurların her bir parçasına iç harçtan bir miktar yerleştirin.
- Burada150 gram gibi bir miktar beyaz peynir ile biraz kıyılmış maydanoz ekledik ve iç harcını hazırladık.
- İç harcını yerleştirdikten sonra hamurları geniş tarafından başlayarak sarın.
- Tüm hamurları aynı şekilde sarın ve sonra da fırın tepsisine yerleştirin.
- Poğaçaları yaklaşık olarak 15 dakika kadar tepside mayalanması için dinlendirin.
- Daha sonra bir fırça yardımı ile üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün.
- Son olarak da üzerlerine bir miktar susam serpin.
- 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
- Altı ve üstü de güzelce kızardığı zaman kruvasan poğaçaları fırından alabilirsiniz. Poğaçaları fırından çıkarın ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra tabaklara yerleştirin.
- Lezzetli ve sıcacık kruvasan poğaçalar servise hazır. Şimdiden afiyet olsun!
Lezzetli mi lezzetli kruvasan poğaça tarifi için:
https://www.youtube.com/watch?v=B86p2YbhYT0
Kruvasan nedir ve tarihi?
Kruvasan, Osmanlı İmparatorluğu’nda yapılan, hamur içine tuz, süt ve yumurta eklenerek hazırlanan bir tatlıdır. Tarihi, Osmanlı İmparatorluğu’nun oluşumuyla birlikte ortaya çıkar ve günümüze kadar gelmiştir. Kruvasan, günümüzde Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu’da hala popüler bir tatlı olarak kabul edilir. Kruvasan, Osmanlı İmparatorluğu’nun gizli hazinelerinden biridir. Tarihi, Osmanlı İmparatorluğu’nun oluşumuyla birlikte ortaya çıkar ve günümüze kadar gelmiştir. Bu tatlı, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel değeriyle de muhteşemdir. Bugün hala Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu’da popüler bir tatlı olarak kabul edilir ve mutfaklarımızda yerini koruyan bir klasiktir. Kruvasan’ın lezzetini ve tarihi değerini keşfedebilmek için mutlaka denemenizi öneriyoruz.