Dildeki çatlaklar neden olur?
Birçok insan, dildeki çatlaklar neden olur? Sorusunun cevabını merak ediyor. Dil yarığı olarak da adlandırılan bu problem, birçok insanın ortak problemlerinden biridir. Kansızlıktan vitamin eksikliğine kadar birçok neden bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Hayati bir değere sahip olan dil, bu tür bir rahatsızlık ile karşı karşıya kaldığı zaman işlevini kaybedebilir. Bundan dolayı dildeki çatlakları dikkate almanız gerekmektedir. Oluşan çatlaklar, farklı farklı derinliklere sahip olabilirler. Eğer bu çatlamalar çok fazla derin olurlarsa acı hissetmeniz de o kadar fazla olur.
Pamukçuk, genetik-kalıtsal, biotin eksikliği, harita dil, acılı ve baharatlı besinleri çok fazla tüketme, ilaçların yan etki oluşturması, dil yaralanması, dile darbe olması, alkol kullanımı, vücudun susuz kalması, dil kanseri, sigara kullanımı gibi durumlar, dildeki çatlakların temel nedenleri arasında yer alırlar.
Dildeki Çatlak Belirtileri Nelerdir?
Dildeki çatlakların belirtileri şunlardır:
- Dil üzerinde sarı, kırmızı veya beyaz renkte yama oluşması
- Yanma biçiminde ağrı yaşanması
- Zonklama
- Tuzlu, asitli ve baharatlı besinler tüketildiği zaman acı hissedilmesi
- Ağız çevresinde ve dilde şişlikler
- Ağız kokusu
- Kasların gücünde azalma olması
- Oluşan çatlaklarda şişlik
Eğer çatlak bölgeleri içerisinde şişlik meydana geldiyse bu durum kanser belirtisi olarak da kabul edilebilir. Bu tarz durumları dil yarası diyerek göz ardı etmemeniz gerekiyor. Çünkü önem vermediğiniz bu belirtiler, aslında kanser olduğunuzun net bir göstergesi olabilirler.
Özellikle de çatlak içlerinde nasıl bir durumun meydana geldiğine dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde tedavisi mümkün olmayan bir hastalıkla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Dildeki Çatlaklara Ne İyi Gelir?
Dilinizde meydana gelen hafif dereceli çatlaklara kendi yöntemlerinizle müdahale edebilirsiniz. Çatlaklardan kurtulmak için bal mucizesinden yararlanabilirsiniz. Antibakteriyel özelliğe sahip olan bal, çatların kapanmasını sağlayabilir. Ayrıca dilinizdeki ağrı ve acının ortadan kalkmasına da yardımcı olur. Bal dışında kullanabileceğiniz farklı ürünlerde vardır. Ancak bu ürünleri karışım halinde kullanmanız gerekir. Lavanta yağı-su, kabartma tozu-su, karbonat-su ve tuz-su karışımlarından herhangi birini deneyerek dil çatlaklarını tedavi edebilirsiniz. Eğer kanser gibi ciddi bir rahatsızlık söz konusu değilse çatlaklar kısa zamanda düzelecektir.
Dil Çatlağı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Bazı insanlar, dillerinde oluşan bu çatlaklar için doktora gitmeye gerek duymazlar. Ancak çatlaklar, sandığınızda çok daha ciddi bir durumun habercisi olabilirler. Özellikle şiddetli ağrılar ve şişlikler durumunda doktora görünmeniz şarttır. Bunun için kulak-burun-boğaz bölümüne gitmeniz gerekiyor.
Hastalığın nedenine bağlı olarak tedavi şekli belirlenir. Eğer gerekli görülürse dermatoloji bölümlerine de gidebilirsiniz. Kanser gibi ciddi vakalarda ise doktorunuz size gerekli yerlere yönlendirecektir. Dil, hem beslenme hem de konuşma açısından çok değerli bir organımızdır. Bu yüzden çatlakları küçümsememeniz gerekir. Dil yarıkları, zamanla daha da büyüyebilir ve ağzınızın içini fazlasıyla etkileyebilir.
Vitamin Takviyesi Dil Çatlaklarına İyi Gelir Mi?
Dil çatlaklarının nedenlerinden biri de vitamin eksikliğidir. Vücudunuza yeteri kadar vitamin almadığınız zaman bu durum kendini mutlaka belli eder. Vitamin eksikliklerinden doğan belirtiler, size bu durumun habercisidir. Biotin eksikliği yaşayan bireylerde dil yarıklarının oluştuğu gözlemlenmiştir. Ancak sorunun bu nedenden dolayı meydana geldiğini anlayabilmek için doktora gidip gerekli testleri yaptırmanız gerekir.
Testler sonucunda biotin eksikliği yaşadığınız gözlemlenirse vitamin takviyesi kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak ilaç kullanımının yanı sıra bazı ürünlerin tüketimine de dikkat etmeniz gerekir. Karnabahar, tavuk eti, yumurta gibi gıdalar, biotin bakımından son derece zengindirler. Bu gıdalardan tükettiğiniz zaman da dil çatlaklarını kapatabilirsiniz.
Dil Çatlaklarına Karşı Karbonat Kullanımı
Karbonat, evinizde kullanabileceğiniz çok güçlü bir antibakteriyeldir. Dil çatlaklarınız var ise karbonat kullanarak bu sorunu ortadan kaldırma şansınız vardır. Bu ürün, yarıkların sakinleşmesine yardımcı olur.
Ayrıca yeni yarılmaların meydana gelmesine de engel olur. Hem dudağın hem de dilin nemli kalmasını sağlar. Diliniz için kullanabileceğiniz en doğal ilaçlardan biridir. Karbonatı dil çatlaklarınız için kullanmak istiyorsanız, 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat dökmeniz gerekiyor. Daha sonra karbonatla suyu güzelce karıştırın. İyileşmenin hızla meydana gelebilmesi için bu karışımı günde iki defa kullanın. Sabahları ve geceleri karbonatlı su ile gargara yapın. Gargara sayesinde ağzınızın içerisindeki mikropları öldürebilirsiniz.
Oksijenli Su Dil Çatlaklarına İyi Gelir Mi?
Oksijenli su, yarık dilin içerisinde ve çevresinde bulunan dokuların çıkarılmasını sağlar. Aynı zamanda yine bu bölgedeki ölü derileri temizler. Yaraların iyileşmesini sağlayan oksijenli su, antiseptik özelliğe sahiptir.
Bu karışımı elde edebilmek için 1 yemek kaşığı kadar oksijenli suyu ve 1 yemek kaşığı suyu karıştırmanız gerekir. Oksijenli suyu ağzınıza dökmeniz gerekir. Daha sonra 30 saniye beklemelisiniz. Bekleme bittikten sonra suyu tükürmeniz gerekiyor. Suyu yutmamaya gayret edin. Oksijenli su sayesinde ağzınızın içerisini rahatlıkla temizleme şansınız olur. Oksijenli suyu birkaç gün kullanmanız yeterlidir. Günde en az 3 defa uygulanmalıdır.
Aloe Vera Jeli Dil Çatlaklarına İyi Gelir Mi?
Dildeki çatlaklar için kullanabileceğiniz en etkili ürünlerden biri de aloe vera jelidir. Bu jel, dil çatlaklarından kurtulmak için tercih edebileceğiniz en doğru bitkisellerden biridir. Ağız içerisindeki hassas dokuların korunmasını sağlar. Bunun yanı sıra tat tomurcuklarının da artmasına yardım eder. Her gün çeyrek bardak kadar aloe vera suyu içmelisiniz. Ayrıca bu su ile ağzınızı yıkamayı da ihmal etmemelisiniz.
Bu jeli ağız etrafına uygulamak istiyorsanız da pamuklu bir çubuk kullanmanız yeterlidir. Bu çubuğu bir süre ağız etrafında bekletmeniz gerekir. Ardından soğuk suyla durulama yapın. Bu uygulamayı günde 2 defa yapmanız yeterlidir. Aloe vera jeli sayesinde çatlakların kendiliğinden yok olduğunu görebilirsiniz.
Gliserin Dil Çatlaklarına İyi Gelir Mi?
Dil çatlaklarının sakinleşmesini sağlayan gliserin, bu etkisi sayesinde çok fazla kullanılır. Bunun yanı sıra daha fazla çatlaklık oluşmasına da mani olur. Dudağın ve ağzın nemli kalmasını sağlayarak çatlakları iyileştirir. Gliserini sakinleştirici olarak kullanabilmeniz mümkündür.
Bu üründen faydalanabilmek için dilinize gliserin sürmeniz gerekmektedir. İyileşme gerçekleşene kadar bu işleme devam etmeniz önemlidir. Günde 2 kez kullandığınız gliserin, çok hızlı ve güçlü bir etki ortaya çıkaracaktır.
Dil yarıklarının acısını dindirerek yaraların kapanmasında yardımcı bir rol oynar. Gliserin, uzmanlar tarafından önerilen bir üründür. Bu yüzden rahatlıkla dilinize sürebilirsiniz. Ancak dil yarıkları kanser belirtisi ise bu gibi uygulamaları denemeden doktora gitmeniz gerekiyor.
Alkol Ve Tütün Kullanımı Dil Çatlaklarına Yol Açar Mı?
Alkol ve tütünün ne kadar zararlı olduklarını bilmeyen yoktur. Tütün, dil üzerinde çatlaklara neden olabilecek enfeksiyonlara sahiptir. Ayrıca mevcut çatlakların genişlemesine ve iltihaplanmasına yol açar. Alkol de aynı şekilde çatlak oluşumunu tetikler. Bu maddeler, vücudun susuz kalmasına da neden olurlar. Vücudun susuz kalması da aynı şekilde dil çatlaklarına neden olur. Eğer dilinizde çatlak oluşumu meydana geldiyse alkolü ve tütünü hemen bırakmanız gerekir. Aksi halde çatlakların daha büyük bir boyut kazanmalarına neden olabilirsiniz.
Folik Asit Eksikliği Dil Çatlaklarına Neden Olur Mu?
Folik asit eksikliği de dilde yarık oluşmasına neden olabilir. Bu eksiklikten meydana gelen dil çatlakları son derece acılıdır. Ağrılı bir dil probleminin ortaya çıkmaması için folik asit alımı yapmanız gerekir.
Folik asit eksikliği, genellikle aşırı alkol tüketiminden ve kötü beslenmeden dolayı meydana gelir. Uzun süreli antibiyotik kullandığınız zamanlarda da folik asit eksikliği ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu tür bir eksiklik durumlarında yapraklı sebzeler, karaciğer, baklagiller, tavuk eti, turunçgiller ve yumurta tüketmeniz gerekir. Özellikle de hamilelik dönemlerinde bu aside olan ihtiyaç daha da fazlalaşır. Eğer hamilelik döneminde dil yarıkları meydana gelirse folik asit desteği almanız gerekir. Bu destek hem anne hem de bebek sağlığı için gerekli görülmüştür.
Dil Çatlaması Tehlikeli Bir Hastalık Mı?
Dil çatlaması, birçok insanın başına gelebilecek olaylardan biridir. Bundan dolayı dil yarıkları ile karşı karşıya kaldığınızda çok fazla paniklemenize gerek yoktur. Ancak bu durumu görmezden gelmemeniz de gerekir. Çünkü dil kanserinin belirtileri arasında dil çatlakları da vardır. Bu çatlakların durumunu iyi gözlemlemeniz gerekir. Özellikle de ne tür bir derinliğe sahip olduklarına iyi bakmalısınız.
Ayrıca bazı çatlaklar çok fazla acı ve ağrı verir. Eğer böyle bir durum içerisindeyseniz, zaman kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir. Böyle ufak durumları önemsememek, dilinize daha fazla zarar verebilir. Genel sağlığınızın bu sorundan etkilenmemesi için erken teşhis ve tedavi yapılması önemlidir. Aksi halde yeme, içme ve konuşma faaliyetlerinizi yerine getiremeyebilirsiniz.