Teknoloji

Savcılıktan gizli numara öğrenme dilekçesi nasıl yazılır? (Dilekçe örneği)

Teknolojinin gelişimi her ne kadar heyecanlandırıcı bir şey olsa da maalesef ki bazı kötü niyetli insanlar tarafından kötüye kullanıldığı her zaman bilinen ve önüne geçilmesini istediğimiz bir durum. bu gibi kötüye kullanımlardan biri olan gizli numara ile ısrarlı takip eğer sizin de başınıza geliyorsa, karşınızdaki kim olduğunu bilmediğiniz kişilerin kimliklerini açığa çıkarmak ve onlardan kurtulmak için savcılığa dilekçe ile başvurabilirsiniz.

Savcılıktan gizli numara öğrenme

Sizi sürekli arayan ve gizli numaradan rahatsız eden kişileri takip etmek ve kimliklerini açığa çıkararak bu ısrarlı takipçilerden kurtulmak adına izleyebileceğiniz birçok yol olsa da, bunlardan en kesin ve güvenlisi savcılığa dilekçe ile suç duyurusunda bulunmaktır. Öncelikle bilmelisiniz ki gizli numaradan birini sürekli rahatsız etmek suç teşkil eden durumlar arasında yer alır. eğer tanımadığınız biri tarafından gizli numara aracılığı le rahatsız ediliyorsanız, takip ediliyorsanız ya da tehdit ediliyorsanız hiç vakit kaybetmeden savcılığa suç duyurusunda bulunmanızı tavsiye ediyoruz.

Savcılıktan gizli numara öğrenme ile ilgili kanun kapsamı

Gizli numara kullanarak birini rahatsız etmek, Türk Ceza Kanunu’nun 123. maddesinde yer alan ‘Hürriyete karşı suçlar’ kapsamında yer almaktadır. Kişinin özel hayatına müdahale, özgürlüğüne kasti zarar, huzur ve sükunetini bozma ve kasten mağdur etme gibi suçları kapsayan bu durum karşısında hiç vakit kaybetmeden savcılık ile iletişime geçmeli ve dilekçe doldurarak suç duyurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bu durumda rahatsız edildiğinizi dile getirdiğiniz bir dilekçe hazırlamalısınız. Dilekçe hazırlandıktan sonra kanun kapsamında dilekçeniz savcılık tarafından işleme alınır.

Suç kapsamını iyice bilmeniz gerek

Her ne kadar doğrudan kanun ile hakkınız olsa da bu durumun suç sayılması için bazı durumların oluşmuş olması gerekmekte. Örneğin gizli numara sizi aradı, açtınız ve bir şeyler söyledikten sonra kapattı. Bu durum suç kapsamında değil. Ancak durumun sürekli olarak tekrarlanması ya da arayan şahsın tehdit veya hakaret içeren sözler sarf etmesi durumun suç kapsamına girmesine yol açıyor ve bu durumda şikayet hakkınız doğuyor. Suç kapsamına giren tüm durumlar ise şu şekilde karşımıza çıkmakta:

  • Arayan kişi tarafından müzik ya da ses dinletilmesi
  • Anlamsız mesajlar (cinsel içerikli, küfür ya da hakaret içeren veyahut huzur bozucu mesajlar)
  • Cinsel taciz ve hakaret içeren mesajlar
  • Tehdit içeren konuşmalar
  • Şantaj içeren konuşmalar
Telefon kuru kafa
Telefon kuru kafa / Kaynak: © Soru.com.tr

Savcılıktan gizli numara öğrenme dilekçe örneği

Eğer sizi arayan kişi yukarıda belirtilen suç kapsamına giren durumlardan birini uyguluyorsa, bu durumda içerisinde olduğunuz 6 aylık süreç içerisinde suç duyurusunda bulunma hakkınız vardır. Eğer ki 6 ay içerisinde suç duyurusunda bulunursanız, kişi suç kapsamında yargılanacaktır. Suç duyurusunda bulunduğunuz takdirde ise bir dilekçe hazırlamanız gerekmektedir. Hazırlayacağınız dilekçe içerisinde ise, olay örgüsünü açıkça ve herhangi bir olayı atlamadan, eksik olmayacak şekilde ve anlaşılır biçimde anlattığınız metin yer almalı. Ayrıca dilekçenizin içerisinde şahsın sizi aradığı saatler ve tarihler ile birlikte aradığı zamanlarda size sarf ettiği sözleri de açık bir dil ile belirtmelisiniz. Bunların yanında bir de operatörden konuşmaların ses kaydını bir belleğe aktarmalı ve sesli kanıt olarak sunmalısınız.

Dilekçe sonrası ne olur?

Savcılığa vereceğiniz dilekçe sonrasında size bir soruşturma numarası verilir ve işin buradan sonraki kısmı ile savcılık ilgilenir. e-Devlet üzerinden soruşturmayı takip edebilirsiniz ve soruşturma tamamlandıktan sonra savcılık tarafından bilgilendirilirsiniz. Savcılık bu aşamada operatörler ile iletişim içerisinde olarak gizli numaradan arayan şahsı tespit eder ve kanıtlar karşılaştırılarak suçu bulunup bulunmadığı kontrol edilir.

[Adınız] [Adresiniz] [Telefon numaranız] [E-posta adresiniz]

[Savcılık Adı] [Adresi]

Konu: Gizli numarası öğrenilmesi için dilekçe

Sayın Savcı,

Bu dilekçe ile gizli bir telefon numarasının öğrenilmesini talep etmekteyim. Bu numara, [belirtilen sebep] nedeniyle önemli bir şahıs tarafından kullanılmaktadır ve benim [belirtilen amaç] için öğrenmem gerekmektedir.

Bu numaranın öğrenilmesi, yalnızca adli makamlarca verilen yetkiler çerçevesinde mümkündür. Ben de bu yetkilerin kullanılmasını talep etmekteyim.

Bilgilerinizi ve desteğinizi rica eder, saygılar sunarım.

[İmzanız]

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Hobi Teknoloji

Spotify kodları nasıl kullanılır? Şarkılara, listelere ve şarkıcılara hızlıca ulaşın

Spotify, hayranların ve takipçilerin sosyal medyada şarkılara ve çeşitli içeriklere ulaşması için yeni seçenekler sunmaya başladı. Spotify kullanıcıları artık şarkılarını
Sosyal Medya Teknoloji

Facebook hesabı nasıl silinir?

  • Eylül 25, 2022
Sosyal medya kullanıcıları bazı sebeplerden dolayı hesaplarını dondurabildiği gibi silme işlemlerini de belirli adımlar üzerinden gerçekleştirebiliyor. Genel olarak Facebook kullanıcıları