Püf Noktası

Patatesleri yeşillenmeden nasıl saklamalıyız? Patatesi tomurcuklanmadan saklamanın püf noktaları

Yemeklerimizde kullandığımız ve tadının her farklı pişirme yöntemi ile değişerek karşımıza çıkan patates pişirilmesi kadar saklanması için de farklı yöntemler kullanılan bir bitki. Evlerde kilerlerde saklayıp yemeklerde kullanmak adına soyarak pişirebileceğiniz bu bitkiyi birkaç gün bekletmenizin ardından üzerinde yeşillenmeler ve çiçeklenmeler görebilirsiniz. Böyle bir durumda ise sahip olduğunuz patates kullanmaya uygun ve sağlıklı değildir. Uygun bir saklama yöntemi ile patatesleri yeşillenmeden saklayabilir ve dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Patates neden yeşillenir?

Patatesleri belli bir süre sakladıktan sonra üzerinde oluşan tomurcuklanmalar ve renklerinin yeşile dönmesi oldukça sık bir şekilde karşılaşabileceğimiz bir sorun. Bitkilerin normal şartlarda yeşermesi oldukça normal bir durum olarak karşımıza çıkıyor olsa da iş patatese geldiğinde bu durum değişebiliyor. Uzmanların ısrarla yeşeren patatesleri tüketmeyin uyarılarının sebebi ise patatesin yeşermesinden sonra ortaya çıkan solanin maddesinin açığa çıkması. Patateslerin kabuklarının yeşermesi içerdikleri klorofil miktarının zamanla artışa geçmesi neden ile olur. Bu klorofil miktarının artması ile yeşillenme önce kabukta görülmeye başlar. Daha sonra iç kısımlara da etki eder ve patates hem yeşillenmeye hem de tomurcuklar oluşturmaya başlar. Bu yeşillenmede artan klorofil solanin ismi verilen bir bileşenin de artmasına neden olur. Solanin ise insan sağlığı için oldukça riskli bir madde olmakla birlikte dozunun yüksek tutulması gıda zehirlenmesine yol açmaktadır. Satın aldığımız patateslerde solanin taraması yapılır ve genel olarak 0,2 mg seviyesinin altında bulunmaktadır. Yeşillendikten sonra ise patateslerde solanin 5 katına kadar çıkarak 1 mg seviyesinde ölçülmektedir. Bu tür bir artış ise sağlığınız için oldukça risklidir.

Solanin tüketmek neden zararlı?

Solanin maddesi aslında birçok sebze ve meyveden temin ettiğimiz bir bileşen ve asgari miktarda tüketiminin hiçbir zararı yok. Ancak dozun arttırılması sonucu gıda zehirlenmesi yaşatabilir ve baş dönmesi, mide bulantısı, ishal ve kusma gibi semptomların görülmesine neden olur. Bu gibi geçici reaksiyonların yanı sıra, kullanımdaki artış aynı zamanda felç, koma ve halüsinasyon görülmesi gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle patatesleri yeşillenmeden tüketmek önemlidir.

Patates
Patates

Patatesleri yeşillenmeden saklamak

Patatesleri yeşillenmeden kullanmak oldukça önemlidir fakat bu yeşillenmenin önüne geçilmesi de uğraş isteyen bir durumdur. Daha sonra kullanmak üzere saklayacağınız patateslerin yeşillenmesinin önüne geçmek için uygulayabileceğiniz yöntemler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Saklamadan önce kuru tutun

Patateslerin yeşermesine neden olan durumlardan biri tuttuğu nem olarak bilinir. Patateslerinizi temizledikten sonra saklamak istiyorsanız ilk bilmeniz gereken şey, bu temizliği su kullanmadan yapmanız gerektiği. Bunun için bir bulaşık süngeri ya da fırça kullanabilir ve patates üzerinde toplanmış olan çamur ve toprakları temizleyebilirsiniz. Sonrasında ise klorofil artışının gerçekleşmemesi için güneş almayan, serin ve kuru bir ortamda saklayın.

Çatlak ve yara bulunan patatesleri ayırın

Patatesleri temizlerken öncesinde çatlamış ya da üzerinde yaralar bulunan patatesleri mutlaka ayrı tutmaya özen gösterin. Bu tarzda derin yaraları, çatlakları, lekeleri ya da tomurcuklanma izleri bulunan patatesler diğerlerine göre nem ile daha hızlı temas edeceğinden daha hızlı bozulur. Bu patateslerin bozulması ise diğer patatesleri etkileyerek hepsinin bozulmasına neden olur. Bu şekilde bulunan patateslerinizden kullanılabilir olanları ise en kısa sürede kullanmaya özen gösterin.

Çuval, sepet ya da kutularda saklayın

Patateslerinizi saklarken plastik poşetlerden yardım istememeye özen göstermelisiniz. Mümkün oldukça hava alabilen çuval, sepet ya da kutulara koyun. Poşetlerin içerisinde sıkışan hava zamanla nemlendireceği için patatesler daha hızlı bozulur. Bu nedenle hava ile temasını kesmemek daha mantıklı olacaktır. Ayrıca zeminden alacağı soğuğu azaltmak için de bu kutu ya da sepetlerin tabanına kağıtlar serebilirsiniz. Kutu kullanacak olanlar için unutulmaması gereken bir diğer nokta ise kutulara minik hava delikleri açmak.

Patatesleri kat kat koyun ve nem geçişini kesin

Patateslerinizi saklayacağınız alana yerleştirirken uygulayabileceğiniz bir başka yöntem ise kat kat şeklinde yerleştirerek her katın arasın nemi kesecek malzemeler ile doldurmak ve nem geçişini etkileyerek bozulmanın yayılmasını önlemek. Bunun için parçalanmış kağıtlar ya da kese kağıtlarını taban olarak serme işlemi ile kullanabilirsiniz. Bu kağıtlar nemi çekerek patateslere geçmesini engelleyecektir.

Patatesleri diğer sebzelerden ayrı saklayın

Patatesler ile birlikte satın alınan ve çoğunlukla aynı ya da yakın yerlerde saklanan soğan ve sarımsaklar patateslerinizin erken olgunlaşmasına ve dolayısı ile daha hızlı bozulmaya başlamasına neden olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için patateslerinizi saklarken yanına başka sebzeler ya da meyveler koymaktan vazgeçmek en doğrusu olacaktır

Düzenli kontrol ile sağlıklı tutun

Patateslerinizi sakladıktan sonra haftada en az 1 kez kontrol ederek içerisinde yeşeren, çatlayan ya da tomurcuklananlar var ise bunları ayırmak daha uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda patateslerinizi kullanırken bu tarz semptomların ortaya çıkmış olup olmadığına da mutlaka dikkat edin.

Yanlış biliyormuşuz. Patatesi tomurcuklanmadan saklamanın püf noktaları

Patates, pek çok yemekte kullanılan ve çok sevilen bir sebzedir. İçerdiği yoğun nişastadan dolayı kilo vermeyi hedefleyenlerin kontrollü bir şekilde tüketmesi gereken patates, aynı zamanda tek başına da çeşit çeşit yapılabilir. Patatesin saklanması sanıldığından daha zor olabilmektedir. Tomurcuklanmadan saklanması gereken patates, tomurcuklandıktan sonra yumuşar ve tadı bozulmaya başlanır. Bu yazıda patatesin saklanmasıyla ilgili yanlış bilinenleri düzeltecek ve nasıl saklanması gerektiğini anlatacağız. İşte patates saklamanın püf noktaları.

  • Patatesleri ilk olarak nemli olmayan ve temiz bir fırça ya da bulaşık süngeri ile temizleyin

Patatesleri temizlemeden önce kesinlikle yıkamamalısınız. Ayrıca saklanma sürecinde de yıkamamalı ve nemden uzak tutmalısınız. Patatesin üzerindeki toprak ve diğer kalıntıları kuru bir fırça ya da bulaşık süngeri ile iyice temizlemeli ve bunu yaparken patatesin kabuk yüzeyinin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz. Kuru olmasının ve yıkanmamasının sebebi se patatesin ıslandığında çok daha kolay bozulmasıdır.

  • Yüzeyinde çatlak veya başka bir deformasyon olan patatesleri diğerlerinden ayrı yerde saklayın

Patatesleri temizlediniz. Dikkat edilmesi gereken nokta dış yüzeyinde çatlak veya herhangi bir deformasyon bulunan patateslerin ayrı tutulmasıdır. Bu şekilde olan patatesleri ayrı bir kapta tutmalısınız. Diğer patateslerin de zarar görmemesi için bu işlem gereklidir. Ayrıca üzerinde çatlak veya deformasyon bulunan bu patatesleri kısa süre içinde kullanmalısınız.

  • Patatesi yerleştirdiğiniz ortamın geniş ve boşluk olabilecek bir ortam olması gerekir

Patatesleri güzelce temizleyip deforme olmuş olanları ayırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta, patateslerin sıkışmadan aralarında boşluk olabilecek şekilde saklanmasıdır. Geniş bir alan bunun için yeterlidir. Dar bir alanda sakladığınız ve üst üste binen patatesler nemlenecektir ve kolay bozulacaktır. Patatesin nemini tutması için mutlaka aralarında boşluk bırakmalısınız. Bunun yanında patateslerin aralarına birbirlerine değmemelerini sağlayacak kadar bir araç koyabilirsiniz. Kese kağıdı bu işlem için işinizi görecektir.

  • Patatesleri bir çuvalda ya da kutuda saklayın 

Patatesleri bozulmadan saklamak için onları plastik poşetlerde saklamamalısınız. Plastik poşetler patateslerin bozulması için ortam hazırlar. Patatesi tomurcuk olmadan ve yumuşamadan saklamak için en ideal yöntem ise bir çuval ya da kağıt veya tahta bir kutuda saklamaktır. Ayrıca patatesleri sakladığınız kutuya birkaç delik açmanız sağlıklı bir şekilde saklamak için yeterli olacaktır.

  • Patatesleri soğan ile birlikte saklamak gibi bir hata yapmamalısınız

Patates ve soğan hatta ve hatta sarımsak genellikle aynı ortamda saklanılır. Bu patatesin bozulmadan saklanmasıyla alakalı çok büyük bir yanlıştır. Patates, soğan ve sarımsak ayrı ayrı ortamlarda saklanmalıdır. Soğan ile aynı veya yakın bir ortamda saklanan patates çabuk olgunlaşır ve hızlı bir şekilde tüketilmez ise bozulur. Çürümemesini ve sert bir biçimde kalmasını istediğiniz patatesleri mutlaka tek başına saklamalısınız.

  • Patatesleri karanlık ve serin bir ortamda saklamaya büyük özen gösterin

Patatesler genellikle açık havada ya da plastik poşetlerin içerisinde saklanır. Kesinlikle güneş almayan ve karanlık bir ortamda saklanması gereken patates ayrıca mutlaka serin ve rutubet içermeyen bir ortama ihtiyaç duyar. Nemli ve ışık alan bir ortamda saklanan patates hızla olgunlaşır ve çürür. Bunun için kapalı bir kutu veya kiler oldukça iyi birer seçenektir.

  • Patatesleri haftalık olarak kontrol edin

Patatesleri saklama yöntemlerini tek tek anlattık. Son aşamada ise patatesleri mutlaka bu koşullarda saklasanız bile hafta bir ya da iki kez kontrol etmelisiniz. Kontrol sırasında çürümüş, tomurcuklanmış veya çatlamış olan patatesleri eğer hala kullanılabilir durumda ise diğerlerinin yanından ayırmalı ve hızla tüketmeli, kullanılabilir durumda değilse de diğerlerinden ayırıp çöpe atmalısınız.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Sıkışmış fermuar nasıl açılır?

Sıkışan fermuar problemi hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı durumlar arasında yer alırken, sıkışan fermuarı fermuara zarar vermeden açabilmek
Püf Noktası Sağlık

İlaçsız baş ağrılarını giderme yolları nelerdir? 4 adımda baş ağrılarına veda

Baş ağrısı gün içerisinde yoğun iş temposundan, stresten ve buna bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık