Püf Noktası

Kararan duvar nasıl temizlenir? Rutubetli duvarları temizlemenin püf noktaları

Ev temizliği özellikle kış sonrası dönemlerinde en ince ayrıntısına kadar yapılan ve artık gelenek halini almış temizlik türleridir. Saatler süren ve kolları sonraki günlerde bile ağrıtan bu tip temizliklerde ise en yorucu kısımlar duvar temizlikleri olur. Ellere alınan bezler ile dakikalarca duvarları silmek ve geçmeyen lekelerin sinirleri germesi sonrası ise bu gelenek işkence acısı vermeye başlayabilir. İşte bu acının en yoğun hissedildiği yer olarak karşımıza kararan duvarlar çıkıyor.

Duvar neden kararır?

Duvarlarda meydana gelen kararmalar aslında rutubet olarak adlandırılan durumlardır. Oda içerisindeki sıcak ve soğuk havanın çarpışarak yoğuşması sonucu ortaya çıkan bu rutubetler genellikle ilkbahar aylarında görülen ve geleneksel yıllık temizlikleri işkenceye çeviren cinsten lekelerdir. Rutubet aynı zamanda negatif su basıncı dediğimiz durumdan dolayı da kaynaklanabilir ve bu rutubet beraberinde duvarda küf oluşumunu da getirir. Alt ve üst dairelerden akan sular duvarlarda birikerek rutubet oluşumuna yol açabilir. Ev içerisinde pek çok neden rutubet oluşumuna neden olabileceği gibi rutubet üzerine uygulanan geçici çözümler de durumu daha kötü hale getirir.

Duvarların kararmasına neden olan bir başka durum ise oda içerisinde is birikmesidir. Genellikle sigara içilen odalarda oluşan bu tip kararma lekeleri duvara yapışarak kararmalara yol açar ve kolay kolay geçmezler. İşin sonunun tavan ve duvarları boyamaya kadar gitmesi ile sonuçlanan bu duruma karşı alınabilecek önlemler ve kolay temizleme konusunda belirli püf noktalar ise her zaman olduğu gibi mevcut alternatifler.

Duvardaki kararmaları temizleme yöntemleri

Duvarlarda rutubet ya da is nedeni ile oluşan kirli görüntüden kurtulmak aslında düşünüldüğü kadar zor değil. Doğru yardımcılara sahip oldukça kolaylıkla geçen lekelerden kurtulmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Karbonat ve sirke

Karbonat ve sirke temizliğin her alanında kullanılan mucizevi bir ikili. Bu iki asidik yapıdaki malzemeyi kullanarak kurtulamayacağınız leke yok desek yeridir. Bu karışımı kullanarak duvarları temizlemek için yapmanız gereken 1 litre kadar su içerisine 1 çay bardağı sirke ve 1 paket karbonat karıştırmak. Ardından duvar silmeye uygun bir bezi bu karışım içerisine batırıp çıkararak sadece nemi kalacak şekilde sıkın. Duvarlardaki lekeleri kolaylıkla çıkaracağına şahit olacağınız bu karışımı her temizlikte uygulayarak duvarlarda oluşan kararmaları tamamen geçirebilirsiniz. Bu karışımı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta ise asit oranı yüksek olmasından dolayı duvar kağıtlarında kullanımının uygun olmadığı.

Eğer bir oda duvarı küflenirse veya nemli bir leke oluşursa, aşağıdaki adımlarla temizleyebilirsiniz:

  1. Duvarı nemli bir bez veya süngerle silin.
  2. Küf veya lekeleri çıkarmak için beyaz sirke veya karbonatlı su kullanabilirsiniz.
  3. Karbonatlı su hazırlamak için, bir litre suya iki yemek kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın.
  4. Sirke veya karbonatlı suyu lekenin üzerine uygulayın ve 10-15 dakika bekletin.
  5. Leke hala oradaysa, bir fırça veya sünger yardımıyla nazikçe ovalayın.
  6. Leke çıktıktan sonra duvarı nemli bir bezle silin ve kurumaya bırakın.

Not: Küflü veya nemli duvarlarla ilgili daha büyük sorunlar varsa, profesyonel bir nem uzmanına danışmak en iyisidir.

Nişasta

Nişasta su ile karıştığı zaman pürüzlü bir yapıya sahip bir karışım oluşur ve bu karışımı bulaşık teli görevi görecek şekilde kullanarak duvarlarda kuruyup kalmış kararmaları temizlemek mümkündür. Yapmanız gereken 1 litre su içerisine 2 yemek kaşığı nişasta eklemek ve iyice karıştırmak. Ardından bu karışımı bir bez kullanarak duvar temizliğinde kullanabilirsiniz.

Tuzlu su

Tuzlu su normal suya göre temizleme işlevi daha güçlü olan bir su çeşididir. Bu yöntemi kullanarak kolaylıkla duvarlardaki lekelerden kurtulabilir ve duvara kalıcı bir hasar vermemiş olursunuz. 3 su bardağı su içerisine 1 yemek kaşığı tuz atarak iyice karıştırın ve ardından bir süngerin sert kısmı ile bu karışımı dairesel hareketler kullanarak duvarınızda uygulayın. Eğer duvar boyanız su geçirmez ise ıslak, su geçiren bir yapısı var ise nemli şekilde süngeri uygulayabilirsiniz. Süngerden sonra hafif nemli bir bez ile duvarı silerek kararmalardan kurtulabilirsiniz.

Sabunlu su

Sabunun temizleyici kimyasal yapısını ılık su yardımı ile güçlendirebilir ve bu karışım ile duvarlarınızda oluşan kararma ve lekeleri temizleyebilirsiniz. Diğer alternatifler baz alındığında daha güçsüz görünen bu yöntem, çoğunlukla günlük temizlik ve geçici lekelerde yardımcı olabilecek bir çeşittir. Kuru bir bezi sabun karıştırdığınız ılık su içerisine daldırıp bekletin. 10 saniye sonra çıkardığınız bezi sıkarak nemli kalmasını sağlayın ve dairesel hareketler ile lekeye uygulayın.

Duvarda oluşan küf lekelerini temizlemek için en etkili yöntem bulundu!

Ev temizliği basite indirgenmemesi ve fırsat bulundukça yerine getirilmesi gereken bir temizlik türüdür. Sadece temiz görünümlü bir ve isteği için değil, aynı zamanda ev içerisinde meydana gelen bazı sorunların fiziksel salığımızı da ciddi anlamda tehdit etmesinden dolayı bu temizlik türünü mümkün oldukça hızlı ve kesin bir şekilde gerçekleştirmek gerekiyor. İşte bu gibi temizlik sorunlarından olan duvar küfleri de hem sağlık, hem temizlik konularında ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Duvarlarda küf oluşumu

Ev duvarlarında ve daha çok köşe tavanlarda karşılaştığımız rutubet ve küf gibi oluşumlar evimizin hem güzel görünümünü hem de sağlığımızı tehdit eder. Bu gibi oluşumlar daha çok oda içerisine sıkışan nemin duvarlara yapışması sonucu meydana gelir ve nem duvara iyice yerleştiği zaman burada açığa çıkan suyun zamanla duvarı çürütmesi sonucu küf oluşumu gözlemlenir. Küfler biriktiği zaman duvarım hem boyasına hem d e odanın temiz havasına zarar vermeye başlarlar. Küf ve rutubet kokusu ağır bir kokudur ve içerdiği metan gazı nedeni ile uzun süreli solumada akciğer sağlığına ciddi zarar verir.

Duvarda sıkışan suyun boyayı aşındırması ve çürüyen boyanın da havaya karışması gibi sonuçlar ile ciddi bir problem haline gelen küf sorunundan bir an önce kurtulmak için ise, kimyasal maddelerin oluşturabileceği dengesiz tepkimeler yerine doğal yöntemleri tercih etmek çok daha kesin sonuç verecek ve de sağlıklı olacaktır.

Duvarda oluşan küflere karşı en etkili yöntem

Evlerin her köşesinde karşımıza çıkabilen ve ciddi bir problem olan küf sorununa karşı en etkili yöntem, doğal ürünlerin kullanılmasıdır. Doğada bulunan ve asidik değeri yüksek olan bazı ürünlerin kullanılması, hem küf sorununun ortadan kaldırılmasına hem de kimyasal maddelerin havaya karışarak oluşturacağı risklere karşı koruma sağlamış olur. İşte duvarda oluşan küflere karşı etkili doğal yöntemler:

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, sağlıklı yağ asitleri bulunduran ve ciddi manada etkili bir temizlik ürünü sayılan bir doğal yağdır. Evin farklı noktalarında kullanılması ile temizliği destekleyen ve inatçı birçok temizlik sorununun kökten çözülmesini sağlayan çay ağacı yağı, küf ve rutubet gibi oluşumlardan kurtulmanıza da yardımcı olur. Ancak güçlü bir madde olan çay ağacı yağının az miktarda kullanılması önemlidir. Küçük bir sprey şişesi içerisine az miktarda çay ağacı yağı damlatın. Yaklaşık olarak bir çay kaşığı yeterli olacaktır. Üzerine ılık su ekleyin ve ağzını kapatarak iyice karışması adına sallamaya başlayın. Sonrasında çay ağacı yağını sprey şişesi ile duvardaki küfün üzerine 3-4 kez sıkın. Bir nemli bez yardımı ile küflü bölgeyi silin ve tekrar çay ağacı yağı sıkın. ardından 1-2 dakika kadar yağın etki etmesini bekleyin ve tekrar sıkın. bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra küflerden kurtulabilirsiniz.

Karbonat ve sirke karışımı

Kendi başlarına güçlü temizlik ürünleri sayılan karbonat ve sirke gibi malzemeleri birlikte kullanmak, zor bir temizlik türü olan küf temizliğini çok daha kolay hale getirecek. Küflerden kurtulmak için bir yemek kaşığı karbonat ile bir su bardağı sirkeyi bir sprey şişesi içerisine aktarın. Ardından üzerine bir su bardağı kadar su ekleyin ve tamamen karışana dek sallayın. Hazırladığınız karışımı çay ağacı yağı gibi nemli bez yardımı ile küfleri temizlemek için kullanabilirsiniz.

Boraks kullanımı

Boraks kullanımı kolay ve herhangi bir temizlik marketinde satılan temizlik ürünü olarak karşımıza çıkar. Boraks kullanarak küflerden kurtulmak mümkündür ancak yalnızca yeni oluşmaya başlamış küf sorunları üzerinde etkili  bir temizlik maddesi oluşturabilirsiniz. 4 litre su için 1 su bardağı boraks yeterli olacaktır. Eldiven kullanarak bir bezi borakslı su içerisine batırın ve bu ıslak bez ile duvarları ilin. Ardından kuru bir bez ile nemi almayı unutmayın.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Yumurta kabuklarının nasıl kullanabiliriz? Bu yöntemleri duyunca asla çöpe atmayacaksınız

Yumurta özellikle spor ile uğraşanlar için önemli bir besin kaynağı. Zengin yapısı ile hayatı hem kolaylaştıran hem lezzetli bir öğün
Püf Noktası

Demlikte kalan çaylarınızı neden çöpe dökmemelisiniz?

Geleneklerimiz arasında yer alma hakkını çoktan kazanmış olan ve hemen hemen her gün tüketimini gerçekleştirdiğimiz çaylar ile ilgili bilmemiz gereken