Beslenme

Sütün içine zerdeçal atarsanız ne olur?

Kalsiyum zengini süt ve antibiyotik özellikli zerdeçal bir araya gelince vücutta bomba etkisi yaratıyor. Bu iki faydalı besin, beraber tüketildiğinde vücuda pek çok yarar sağlıyor. Zencefilgillerin önemli üyesi zerdeçal, ulaşımı kolay bir bitki. Özellikle çocuklar üzerindeki faydası herkesçe bilinen süt ise kemik gelişiminin en önemli parçası. Enfeksiyondan kurtulmaya ve hastalıklardan korunmaya yarar sağlayan bu ikiliyi tüketmek için pek çok neden var. İşte sütün içine zerdeçal katmak için sebepler.

Sütün faydaları

  • Migren ağrılarına ve eklem ağrılarına çok iyi gelen bu karışım, vücutta ağrı oluşumunu engelliyor. Ayrıca var olan ağrının da azalmasını sağlar. Regl ağrılarına da çok iyi etki eden bu karışımı adet dönemlerinde tüketmek mühim.
  • Antioksidan bir ikili olan süt ve zerdeçal, spor sonrası vücuda yoğun bir enerji sağlar.
  • Zerdeçallı süt, solunum yolları enfeksiyonunu iyileştirir ve oluşmasını engeller.
  • Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunan zerdeçallı süt, sindirimin iyileşmesine ve bağırsakların doğru çalışmasına yardımcı olur.
  • Kilo kontrolü yapan kişilerin mutlaka tüketmesi gereken bu karışım, yağ yakıcı etkiye sahip olduğundan kilo vermeyi destekler. Ek olarak zerdeçallı süt tüketildiğinde tok kalma süresi uzar.
  • Kalbi korur. Zerdeçallı süt kalp ve damar hastalıklarından koruyucu bir etki gösterir. Kalp krizi riskini azaltan bu karışım, kan dolaşımının iyileşmesini sağlar.
  • Cilt için oldukça faydalı olan zerdeçallı süt, cilde parlaklık verir ve cildi gençleştirir. Sivilceleri ve kırışıklıkları ortadan kaldırmasıyla önemli bir karışım olan zerdeçallı süt, egzamayı da sonlandırır.
  • İyi bir uyku uyumaya katkı sağlar ve zinde uyanmak için etken rol oynar.
  • Karaciğer yağlanmasını engeller ve karaciğer için detoks etkisi görür.
  • Alzheimer hastalığının oluşumunu önleyen zerdeçallı süt, beyin fonksiyonlarının doğru çalışmasını sağlar.
  • Zerdeçallı süt östrojen hormonunun seviyesini artırır. Hamile kalmayı destekler ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde yaşanmasını sağlar.
  • Zerdeçallı süt tüketimi kanser riskini de büyük oranda azaltır. Kolon, prostat ve meme kanserleri başta olmak üzere pek çok kanser türünün oluşumunu engeller. Ayrıca zerdeçallı süt kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntem olan kemoterapinin ağır ve ağrılı yan etkilerini ortadan kaldırır.

Zerdeçalın faydaları

  • İltihabı önler

Anti-enflamatuar özelliği bulunan zerdeçal, vücutta iltihap oluşumunu önüyor ve eğer iltihap varsa azalmasına destek veriyor. Birçok hastalığın en önemli sebeplerinden biri olan iltihaptan bu şekilde korunabilir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir 

Antioksidan içeriği sayesinde zerdeçal, vücuda direnç kazandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıkların en önemli nedeni olan bakterileri öldüren zerdeçal, özellikle viral enfeksiyonlara karşı kalkan görevi görür.

  • Sindirim sistemini düzenler 

Zerdeçal, yoğun lif kaynaklarından bir tanesidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için zerdeçal mutlaka tüketilmelidir. Gaz problemi yaşayan ve sürekli şiş hissedenlerin zerdeçal tüketmesi, bağırsaklarını çalıştırmaya yarar.

  • Depresyonu önler

Zerdeçal, içeriğindeki B6 vitamini sayesinde vücutta seratonin hormonunun salgılanmasını sağlar. İyi hissetmeyi sağlayan seratonin sayesinde kişi, depresyondan ve stresten uzak kalır. Sıcak suya veya sıcak süte zerdeçal eklendiğinde bu his daha da artacaktır.

Zerdeçallı sütün faydaları

  • Yağ yakımını hızlandırır 

Az yağlı süt tüketildiği taktirde yağ yakımı hızlanır ve kilo verme artışı yaşanır. Özellikle göbek çevresindeki yağların yakılmasına destek veren süt, günde en az 1 bardak tüketilmelidir.

  • Kemikleri güçlendirir 

İçeriğinde bulundurduğu yoğun kalsiyum sayesinde süt, kemik gelişimini ve sağlığını destekler. 1 litre sütte 10 kilo etteki kadar kalsiyum bulunur. Ayrıca diş sağlığı için de oldukça önemli olan süt, çürümeye karşı da savaşır.

  • Enerji verir

Süt tüketimi, vücuda gerekli olan enerjinin kazanılmasına destek olur. Özellikle beyne yüksek miktarda enerji veren süt, odaklanmayı ve hafızayı güçlendirir.

Zerdeçal besin değerleri

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (5 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori312 kcal15.6 kcal% 15.6
Karbonhidrat67.14 g3.0 g% 22.4
Lif22.7 g1.1 g% 90.8
Protein9.7 g0.5 g% 19.4
Yağ3.3 g0.2 g% 5.0
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini0.0 IU0.0 IU% 0.0
C Vitamini0.7 mg0.0 mg% 1.2
Potasyum2080.0 mg104.0 mg% 59.4
Kalsiyum168.0 mg8.4 mg% 16.8
Demir55.0 mg2.8 mg% 305.6

Süt besin değerleri

Besin Değeri100 gramda1 Su Bardağı (200 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori61 kcal122 kcal% 3.0
Karbonhidrat4.7 g0.9 g% 1.6
Lif0.0 g0.0 g% 0.0
Protein3.3 g6.6 g% 6.6
Yağ3.3 g6.6 g% 5.1
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini126.0 IU252.0 IU% 2.5
C Vitamini1.0 mg2.0 mg% 1.7
Potasyum152.0 mg304.0 mg% 4.3
Kalsiyum119.0 mg238.0 mg% 11.9
Demir0.1 mg0.2 mg% 0.6

Zerdeçal, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri ile bilinen bir baharattır. Bazı potansiyel faydaları şunlardır:

  1. İnflamasyonu azaltmak ve artrit semptomlarını hafifletmek.
  2. Beyin fonksiyonunu geliştirmek ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmak.
  3. Kalp sağlığını iyileştirmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak.
  4. Kanser riskini azaltmak.
  5. Sindirim sağlığını desteklemek ve sindirim problemlerini hafifletmek.
  6. Antioksidan özellikleri sayesinde hücre hasarını azaltmak ve yaşlanmayı yavaşlatmak.

Ancak, bu faydaların tamamı henüz kesin olarak kanıtlanmamıştır ve zerdeçalın herkes için uygun olmadığı durumlar vardır. Bu nedenle, herhangi bir sağlık koşulu için zerdeçal tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Kekik çayının faydaları. Kekik çayı nasıl demlenir?

Dünya genelinde 2019 yılında çıkan ve yaklaşık olarak 2 yıla yakın süren covit-19 nedeniyle insanlar sağlıklı yaşamaya ve sağlıklı besinler
Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması