Akciğerleri yeniden doğmuş gibi yapan hangi mucizevi gıdayı mutlaka tüketmeliyiz?
İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde büyük ölçüde kişinin sağlığına olumlu etkileri bulunan aynı zamanda yemeklerin ya da salataların içerisine konulduğunda büyük bir lezzet şöleninin oluşmasına katkı sağlayan bu gıdanın faydaları saymakla bitmiyor. Bilhassa düzenli tüketildiğinde akciğerlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı sağlayan bu besin, başta akciğer iltihabı olmak üzere bir çok alanda etkilerini uzun süreli olarak göstermeye yardımcı olmaktadır. Pek çok yemeğin yanında tüketebileceğiniz lezzet seviyesi oldukça yüksek olan bu besini düzenli olarak tüketmeyi kesinlikle ihmal etmeyin. İşte sağlığa faydaları saymakla bitmeyen o besin ve akciğer üzerindeki etkileri…
Bu besin akciğer iltihabını adeta yok ediyor!
Oldukça lezzetli aromasıyla birçok yemeğin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi olan pancar içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kişinin uzun süre sağlıklı olmasına katkı sağlamaktadır. İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan pancarın, akciğer üzerine olan etkileri ise adeta dudak uçuklatıyor. Tabağın yanına renk katsın diye konulan esasında büyük bir şifa kaynağı olan pancarı doğru yöntemler ile hazırladığınızda lezzet keyfi oldukça yüksek yemekler arasında yerini alıyor. İçeriğinde bulunan mucizevi besin değerleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerali içerisinde barındıran pancarı düzenli olarak tüketmeniz son derece önemlidir. Pek çok alanda mucizevi etkileri ola pancarın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bilhassa büyüme noktasında içeriğinde bolca vitamin ve mineral barındıran pancar, büyümeyi, gelişmeyi tetikleyen unsurlarının yanı sıra kalp sağlığını da koruma altına alan oldukça besleyici bir gıdadır.
- Pancarın içerisinde bulunan manganez bileşeni kemiklerin güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı sağlayan pancarı düzenli olarak tüketmek son derece önemlidir.
- İçeriğinde bakır bileşeni açısından fazlaca zengin olan pancar, kişinin günlük olarak enerji seviyesinin çok daha yüksek olmasına katkı sağlamaktadır.
- Kalp hastalıkları noktasında oldukça güzel bir gıda olan pancar, kan basıncının dengelenmesine yardımcı olurken kalp sağlığını koruma altına almaktadır.
- Kan basıncının düşmesine yardımcı olan pancar aynı zaman tansiyon seviyesinin düzenlenmesine de katkı sağlamaktadır.
- Yapılan araştırmalar sonucunda çiğ pancarın pişmiş pancara oranla çok daha sağlıklı olduğu belirlenirken, pancarın çiğ oranda çok daha fazla mevcut olan vitamin ve minerali içerisinde barındırdığı hesaplanmıştır.
- Pancarın içerisinde yer alan bileşenler kanser hücrelerinin oluşmasına engel olurken aynı zamanda kansere karşı kişiyi korumaktadır. Pancarın kanser hastalığı üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda kanser hücrelerinin büyümesine engel olduğu bilinmektedir.
- Yapılan bir diğer araştırmalar sonucunda da pancarın kişiye oldukça fazla bir enerji verdiği gözlemlenmiştir.
- Pancar aynı zamanda diğer sebzeler gibi düşük kalori içerdiği için kişinin doygunluk seviyesinin artmasına yardımcı olurken, az kalorili olması nedeniyle kilo alma sürecine de engel olmaktadır.
- Pancar içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde vücut içerisinde bulunan iltihaplara karşı büyük bir önlem almaya yardımcı olmaktadır. Vücutta bulunan iltihabın temizlenmesine yardımcı olan pancar vücudun temizlenmesine de katkı sağlamaktadır.
- Lifli özelliği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına katkı sağlayan pancar, kişinin sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına da katkı sağlamaktadır.
- İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde beyin fonksiyonlarının çok daha sistematik çalışmasına katkı sağlamaktadır.
100 gram haşlanmış bir pancarın besin değerleri ise şöyledir;
- Kalori:44
- Lif: 2 gram
- Protein: 1.7 gram
- Manganez: Günlük ihtiyacınız olan miktarın %14’ü
- Bakır: Günlük ihtiyacınız olan miktarın %8’i
- Potasyum: Günlük ihtiyacınız olan miktarın %7’si
- Magnezyum: Günlük ihtiyacınız olan miktarın %6’sı
- C Vitamini: Günlük ihtiyacınız olan miktarın %4’ü
- B6 Vitamini: Günlük ihtiyacınız olan miktarın%4’ü
- Demir: Günlük ihtiyacınız olan miktarın %4’ü
Pancarın faydaları
İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudu serbest radikallerden korur.
Nitrat içeriği sayesinde kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını destekler.
İçeriğindeki lifler sindirim sağlığına katkıda bulunur.
Kan dolaşımını arttırarak beyin fonksiyonlarını iyileştirir.
İçeriğindeki folat, demir ve C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
İçeriğindeki doğal pigmentler sayesinde göz sağlığına katkıda bulunur.