Hangi maddeler saydamdır?
Uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan her şey madde olarak adlandırılır. Maddeler tanecikli yapıdadırlar. Maddenin bir diğer adı ise özdektir. Uzayda yer alan her madde ışığı geçirme özelliğine sahip değildir. Maddeler ışığı geçirip geçirmemesine göre;
- Saydam
- Saydam olmayan (opak)
- Yarı saydam
Maddeler olmak üzere üç farklı çeşitte incelenir.
Saydam Madde Maddeler Nasıl Tanımlanır?
Uzayda yer alan her madde ışığı geçirmez. Ve maddeler ışığı geçirip geçirmeme özelliğine göre üç farklı grupta incelenir. Bu gruplardan birincisi saydam maddelerdir. Saydam maddeler ışığın büyük bir kısmını geçiren maddelerdir.
Saydam maddelerin ışığı geçirme özelliği sayesinde arkasında bulunan cisimleri görmek mümkündür. Bu yüzden saydam maddelerin gölge oluşturmadıkları bilinir. Bu maddelerin ışık konusundaki geçirgenlik seviyeleri oldukça önemlidir. Ve buna bağlı olarak birçok kullanım alanı mevcuttur.
Bir maddenin saydam olup olmadığı çıplak gözle bile hemen anlaşılabilecek bir konudur. Penceremiz kapalı olduğunda hatta perdelerin bile kapalı olduğu durumda güneş ışığının odamızı aydınlatıp ısıtması bizlere camın saydam yani ışığın büyük bir kısmını direkt olarak geçiren bir madde olduğunu gösterir.
Saydam Madde Örnekleri Nelerdir?
Saydam madde örnekleri;
- Su, buz ve alkol
- Hava ve su damlası
- Cam ve gözlük camı
- Naylon ve şeffaf poşet
- Elmas ve pırlanta
- Kolonya ve parfüm
- Gliserin
- Mercek
- Asetat kağıdı
- Cam bardak
- Araba farı
- Lam ve lamel
- Streç film
- Şeffaf bant
- Şeffaf silikon
- Bilgisayar ekranı
- Lens
- Oksijen gazı, ozon gazı, karbondioksit gazı, azot gazı, helyum gazı,neon gazı, hidrojen gazı ve çeşitli diğer gazlar
- Şeffaf bilye ve misket
- Gözün saydam tabakası
- Saat camı
- Cam bardak ve sürahi
- Pencere camı
- Poşet dosya
Saydam Olmayan (Opak) Maddeler Nasıl Tanımlanır?
Maddeler ışığı geçirip geçirmeme özelliğine göre üç farklı grupta incelenir. Bu gruplardan ikincisi saydam olmayan (opak) maddelerdir. Saydam olmayan (opak) maddeler, ışık ışınlarını hiç geçirmez.
Bu sebeple opak maddelerin arkasındaki cisimler görünmez. Ve dolayısıyla opak maddeler gölge oluşturur. Saydam olmayan (opak) maddeler ışık ışıklarını asla geçirmedikleri ve yansıtmadıkları için birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Etrafımızda gördüğümüz bir çok madde saydam olmayan (opak) maddeye örnektir.
Saydam Olmayan (Opak) Madde Örnekleri Nelerdir?
Saydam olmayan (opak) madde örnekleri;
- İnsan
- Tahta ve plastik eşyalar
- Kitap ve defter
- Karton, mukavva ve kağıt
- Taş ve toprak
- Duvar ve tuğla
- Demir Bakır ve kurşun
- Mermer ve çelik
- Kapı
- Seramik
- Çimento
- Çelik Kapı, tel kapı, pimapen
- Koltuk
- Kıyafet
- Ayakkabı
- Perde, halı ve kilim
şeklindedir. Etrafımızda gördüğümüz, yani uzayda hacmi ve kütlesiyle var olan maddelerin çoğu saydam olmayan (opak) madde sınıfına girer. Ve bu sebeple saydam olmayan (opak) maddelere verebileceğimiz yüzlerce örnekten sadece bir kaç tanesini yukarıda belirttik.
Yarı Saydam Maddeler Nasıl Tanımlanır?
Maddeler ışığı geçirip geçirmeme özelliğine göre üç farklı grupta incelenir. Bu gruplardan üçüncüsü yarı saydam maddelerdir. Yarı saydam maddeler, saydam maddeler ile saydam olmayan (opak) maddeler arasında bir düzeyde ışık geçirgenliğine sahiptir denilebilir. Yarı saydam maddeler üzerine düşen ışık ışınlarının hepsini geçirmez.
Üzerine düşen ışık ışınlarının sadece bir kısmını içinden geçirir. Bu nedenle yarı saydam maddelerin arkasındaki maddeleri çıplak gözle çok net bir şekilde görmek mümkün değildir.
Yarı saydam maddelerin arkasındaki cisimler; saydam maddelerin arkasındaki cisimler kadar net görünmezken, saydam olmayan (opak) maddelerin arkasındaki cisimler kadar hiç görünmez de değildir. Yani kısaca yarı saydam maddelerin arkasındaki cisimlerin net olmayak bir şekilde görülebileceğini anlayabilmek mümkündür.
Saydam maddelerin içinden geçen ışık ışınları düz bir şekilde geçerken, yarı saydam maddelerin içinden geçen ışık ışınları düz bir çizgi halinde geçmez. Bu ışık ışınları birçok kez yön değiştirerek geçer ve saçılır. Yarı saydam maddelerin arkasındaki cisimlerin net görünmemesinin sebebi bu olaydır. Yarı saydam maddelerin ışığı az geçirmeleri sebebiyle oldukça yaygın kullanım alanları mevcuttur.
Yarı Saydam Madde Örnekleri Nelerdir?
Yarı saydam madde örnekleri;
- Yağlı kağıt ve buzdolabı poşeti
- Tül perde
- Buzlu-buğulu cam
- Buzlanmış cam
- Bulut ve sis
- Zümrüt ve yakut taşı
- Otomobil cam filmi
- Renkli ve renksiz bant
- Puslu cam
- İnce gömlek veya tişört
- Renkli ve renksiz araba farı
- Renkli cam
- Sıvı sabun, yumuşatıcı ve diğer deterjanlar
İncelenen Bu Üç Farklı Madde Türüne Eşit Miktarda Işık Işını Gönderilirse Işık Işınlarının Cisimlerle Karşılaştığında İzleyeceği Yol Nasıldır?
Maddeler ışığı geçirip geçirmeme özelliğine göre üç farklı grupta incelenir. Bunlar saydam, saydam olmayan (opak) ve yarı saydam maddelerdir. Aynı ışık kaynağından üç farklı madde türüne aynı ışık gönderildiğinde;
- Saydam madde ışık ışınlarını direkt olarak geçirir.
- Saydam olmayan (opak) madde ışık ışınlarını asla geçirmez.
- Yarı saydam madde ışık ışınlarının hepsini değil bir kısmını geçirir.
Maddelerin izleyeceği yollar bu şekildedir.