İddia ediyoruz daha iyisini yemediniz. El açması tadında müthiş ‘ıspanaklı’ kol böreği nasıl yapılır?
Sabah kahvaltısına ya da akşam üzeri 5 çayına misafiriniz varsa kesinlikle bu böreği deneyin. Kısa süre içerisinde hazırlayabileceğiniz kol böreği lezzetiyle büyük bir şölen yaşamanıza neden olurken aynı zamanda çıtır dokusuyla da sizi mest edecek. Yormayan ve ekstra malzeme gerektirmeden evdeki malzemelerle kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu börek kurtarıcınız olacak. İşte mucize börek için gerekenler…
Malzemeler;
- 3,5 adet yufka
İç harcı için;
- 1 kg ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 200 gr peynir
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı sirke
Üzeri için;
- Kalan sos
- 1 adet yumurta
- Susam
- Çörek otu
Yapılışı;
İlk olarak böreğin iç harcını hazırlayarak işleme başlayabiliriz. İç harcı için 1 adet kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayalım. Doğrama işleminden sonra uygun bir tencerenin içerisine 2 – 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı alalım. Zeytinyağının üzerine doğradığımız soğanları ilave edelim ve güzelce kavuralım. Kavurma işleminden sonra, rengi dönen soğanların üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Soğan ve salça iyice kavrulduktan sonra ıspanaklarımızı iyice yıkayıp ve doğradıktan sonra tencerenin içerisine ilave edelim.
Ispanakları da tencereye koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatalım. Ispanaklar yumuşayana dek pişirmeye devam edelim. Ispanaklar piştikten sonra ocaktan alalım ve derin bir kabın içerisine alalım. Ispanakları uygun bir karıştırma kabının içerisine aldıktan sonra 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pul biber ve yaklaşık 200 gram lor peyniri ilave edelim ve tüm malzemeler birbirine karışana dek karıştırmaya başlayalım. İç harcını hazırladıktan sonra, böreğin sosunu hazırlamaya başlayabiliriz. Sosu için, uygun bir kasenin içerisine 1 su bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı un ve 3 yemek kaşığı sirkeyi alalım ve iyice karıştıralım. Karıştırma işlemini tamamladıktan sonra tezgahın üzerine yarım yufka serelim.
Yarım yufkanın üzerine hazırladığımız sosu güzelce yedirelim, sosu güzelce sürdükten sonra hazırladığımız iç harçtan yaklaşık 2 – 3 yemek kaşığı kadar koyalım ve yufkamızı rulo şeklinde saralım. Rulo formuna getirdiğimiz böreğimizi kendi etrafında çevirelim ve gül formunu verelim. Yuvarlak fırın tepsisinin alt tabanını güzelce yağlayalım ve böreğimizi tepsinin tam ortasına yerleştirelim. Akabinde diğer yufkalara da sos ve iç harcını koyarak rulo şekline getirelim ve tepsi içerisindeki gül böreğinin etrafına dolayalım. Tüm yufkalara bu işlemi uyguladıktan sonra kalan sosun içerisine 1 adet yumurta kıralım ve iyice çırpalım. Bir fırça yardımıyla iyice böreklerin üzerine sürelim ve önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 40 ile 45 dakika kadar pişirelim. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz.
Video: Ispanaklı Peynirli Kol Böreği Tarifi 😋 Hazır Yufkadan Elde Açılmış Gibi
https://www.youtube.com/watch?v=qwDJME4EPyM
Kol böreği, Türk mutfağının enfes lezzetlerinden biridir. Kol böreği yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
- Hamurun yoğrulması: Kol böreği hamuru, diğer böreklerin hamurundan daha farklıdır. Hamur, sert ve elastik olmalıdır. Bu nedenle hamurun yoğurulması çok önemlidir. Yoğurma işlemi, hamurun elastikiyetini artırmak için uzun süre devam ettirilmelidir.
- Yufkanın açılması: Yufka açma işlemi, kol böreği yapımında en önemli adımlardan biridir. Yufkanın açılması için hamurun dinlendirilmesi ve elle açılması gerekmektedir. Yufka, çok ince açılmalı ve geniş bir alanda yatırılmalıdır.
- İç harcın hazırlanması: Kol böreği, genellikle peynirli iç harçla yapılır. İç harç hazırlanırken, peynir, maydanoz, tuz, karabiber ve yumurta karıştırılmalıdır. İç harç, homojen bir kıvam alana kadar iyice karıştırılmalıdır.
- Börek katlama işlemi: Yufka üzerine iç harç konulduktan sonra, yufkanın kenarları içe doğru kapatılır ve rulo şeklinde sarılır. Rulo şeklinde sarılan yufka, helisel şekilde kıvrılır ve tepsiye yerleştirilir.
- Fırınlanması: Kol böreği, yüksek sıcaklıkta pişirilir. Fırınlanırken, böreğin üstüne eritilmiş tereyağı veya sıvıyağ sürülmelidir. Börek, altı ve üstü kızarana kadar pişirilmelidir.
- Servisi: Kol böreği, sıcak servis edilir. Dilimlenerek servis yapılabilir.
Kol böreği yaparken bu püf noktalara dikkat ederseniz, lezzetli bir kol böreği hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.