Yaşam

Standart bedenin ölçüsü kaçtır?

Gününüzde alışveriş oldukça yaygınlaşmıştır. Alışveriş yaparken herkes kendi bedeninde ürün bulmayı beklemektedir. Alışveriş yapacağınız zaman beğenerek seçtiğiniz bir kıyafetin sizin bedeninize büyük mü veya küçük mü geldiğini gördüyseniz o kıyafetin standart beden olabilme ihtimali oldukça yüksektir. Severek seçtiğiniz kıyafetlerden bazıları standart beden şeklinde üretildiyse farklı seçimler yapmak durumunda kalabilirsiniz. Standart beden olarak üretilip, dizayn edilen her bir kıyafet tüm kişilerin bedenine uyacak şekilde ortaya çıkmaz.

Tek bir kalem de imal edilen bu kıyafetler piyasaya sürülünce tek bir kalıp ölçüsünde olacağı için bu ölçülerin vücudunuza uyup uymadığını anlayabilmek adına ilk etapta kendi vücut ölçülerinizi doğru bir şekilde ölçmeniz gerekir.

Beden Ölçüsü Nasıl Alınır?

Göğüs, bel ve basen, kıyafetler için en temel vücut ölçülerdir. Üç bölge için de en geniş alandan ölçüm yapmak gerekir. Bel ve basen ölçümü yaparken ayakta durup bacaklarınızı birbirlerine yapışık şekilde ölçüm yapmak en doğrusudur. Yaptığınız ölçüm sonunda bir santimetre gibi bir uzunluk eklemek suretiyle kıyafetlerin üzerinize oturduğunda oluşabilecek sıkma veyahut dar gelme gibi problemleri de engelleyebilirsiniz. Göğüs, bel ve basen bölgelerinde ölçüleri kendi başınıza alabileceğiniz gibi bacak, sırt ve kol gibi kısımlarda ölçü alırken birinden yardım istemelisiniz. Bu şekilde ideal sonuçlar elde edebilirsiniz.

Standart Beden Özellikleri Nelerdir?

Büyük moda markalarının bir çoğunluğu standart beden ölçü sistemiyle hareket ediyorlar. Bu sistem çeşidinde asıl sorun ise standart boyuttaki bedenlerin kişisel olarak sizlerin beden ölçülerine uyum sağlamayacak şekilde olmasıdır. Standart beden türü tamamen sizin özelinizde kıyafetlerin üretilip ortaya çıkması amacıyla üretilmemiştir.

Bu sistemin asıl amacı seri üretime yarar sağlamak ve kar amacı gütmektir. İlk etapta üretimini yapan markalar bu durumdan fayda sağlarlar. Firmaların tek bir seferde aynı ürünü üretmesinin maliyeti çok daha düşük olmaktadır. Dolayısıyla daha yüksek hacimde üretim sağlanması daha yüksek kar oranlarını ortaya çıkartır.

Standart beden üretimi konusunda bir diğer ayrıntı ise kıyafetlerin alıcılar tarafından satın alınmadan evvel üretilmesi olarak öne çıkmaktadır. Bu durum markaların kıyafetleri üretmeden önce kimin satın alacağını bilmediği anlamına gelir Müşterilerin kendi bedenlerine uygun beden bulabileceklerini ümit eden markalar bu sonuçtan emin olmadan adım atarlar. Giyim sektöründe işler genellikle bu standartta ilerler. Bu durum bazı avantajlar sağlayacağı gibi belli başlı dezavantajları da vardır.

Standart Beden Ölçüleri Nedir?

Standart beden kıyafetler üretilirken hangi ölçüler baz alınarak tasarlanacağı çoğunlukla ülkelere göre belirlenir. Büyük beden nüfusun ağırlıkta olduğu Amerika gibi bazı Avrupa ülkelerinde tasarlanan standart beden ölçüsü 38 bedenden başlar. Kilo artış oranının daha az olduğu ülkelerde standart bedenler 34 bedene kadar düşebilir.

Türkiye’de standartlarında üretilen standart beden kıyafetler 36 beden ile 40 beden arasında değişiklik gösterir. Standart beden kıyafetler üretilirken markalar bu bedeni ifade etmek için, ‘’ST’’ kısaltma harflerini kullanırlar. Bazı özel markalar kendi standart beden kavramını oluşturabilir ve daha farklı olabilir. Yani 42 beden kişiler de standart beden kavramına girebilirler.

Standart Beden Herkese Uyar mı?

Standart beden türü ölçüler değişken durumlar gösterir. 38 ile 42 beden aralığında ki bu ölçüler genel olarak bir çok kişiye uyum sağlamaktadır. Eşofman, kazak ve sweatshirt gibi kıyafet çeşitlerinde genel anlamda standart beden üretimi yolu tercih edilir. Tekstil firmaları için aynı ölçü kavramında ürün üretmek her zaman daha avantajlı olmaktadır. Bu durumun üretici ve tüketiciler açısından birçok farklı avantajı olabilmektedir.

Standart beden olarak üretimi yapılan her kıyafetin hangi ölçülere uyum sağlayacağı markalara göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, bir alışveriş yapacağınız durumda kendi bedeninizin ölçülerini bilip göz önünde bulundurmak gerekir. Standart beden satışı ve üretimi yapan firmaların izledikleri yol değişiklikleri de bu durumu beraberinde getirir.

Büyük beden veya toptan giyim üretimi söz konusu olduğu durumlarda da da standart beden türü ön plana çıkar. Yeni bir ürün satın aldığınızda, ölçülerine dikkat ederek hareket etmemiz doğru tercihlerde bulunmanızı kolaylaştırır. Beden ölçülerini alırken kol, göğüs ve basen bölgelerinin ölçüleri ayrı ayrı alınır.

Ölçüm aletinizi hassas şekilde tutmalısınız. Bu durum dikkat etmeniz gereken en önemli husustur. Ölçüm esnasında kaydırmamaya ve dikkatli davranmaya özen gösterin. Beden ölçünüzü kendiniz alıyorsanız hareket ederken ortaya çıkabilecek ölçüm kaymalarına dikkat etmelisiniz aksi taktirde üstünüze tam oturmayan kıyafetler alabilirsiniz.

Standart beden üretimi çeşidini benimseyen markaları tercih etmek yada etmemek tüketicinin kendi iradesiyle vereceği bir karardır.. Uzun soluklu kullanacağınız kıyafetler almak istiyorsanız mutlaka beden ölçülerini göz önünde bulundur tavsiye edilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Yaşam

İp atlamanın boy uzamasındaki etkileri nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam içerisinde olabilmek için kişilerin dengeli ve düzenli beslenmesi son derece önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenmek kişinin hayatı
Yaşam

Bu sözler sayesinde sevgiliniz size tekrar tekrar aşık olacak. Sevgilinin kalbini çelecek sözler nelerdir?

Sevgilimize ya da eşimize sevgimizi göstermek için normal veya özel günlerde onlara güzel sözlü mesajlar atmak isteriz. Bu sözler sayesinde