Beslenme

Hangi besinler resmen zehir saçıyor? Bilhassa hamileler kesinlikle tüketmesin

Bazı besinleri sağlıklı olduğunu veya bizler için çok fazla zararlı olmadığını düşündüğümüz için sürekli olarak tüketiyoruz. Ancak tükettiğiniz bu besinlerin zararlarını öğrendikten sonra, direkt olarak çöpe atacağınızdan eminiz. Birçok farklı hastalığın baş göstermesine ileriki yıllarda or yaşam koşullarına girmemize neden olabilecek olan bu besinler, özellikle hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekiyor. Bu yazımızda sizlere, kesinlike evinize sokmamanız gereken besinlerden bahsedeceğiz.

Bu besinleri asla evinize almayın!

Ambalajlı ürünler ve sağlıksız yağlar ile hazırlanan besinler, birçok farklı hastalığın baş göstermesine neden oluyor. Bu durumdan dolayı da tüketmiş olduğunuz besinlere dikkat etmeli ve daha sağlıklı br hayat için bu tür besinlerden uzak durmanız gerekiyor. Gelin hep birlikte asla tüketmemeniz gereken besinleri inceleyelim.

Jelibon

Jelibon, oldukça masum duran abur cubur çeşitlerinden bir tanesidir. Ancak jelibonlar içerisinde yüksek miktarda glikoz yer almaktadır. Bu yüzden de bir paket jelibonda bile çok yüksek şeker oranı var. Bu yüzden de jelibon tüketmek, küçük yaşta obeziteye neden olabiliyor. Bunlara ek olarak içerisinde barındırmış olduğu zararlı koruyucular ve renklendiriciler nedeni ile jjelbon tüketmek, birçok farklı kanser hastalığının baş göstermesinde etkili olabilir. Bu yüzden de evinizde kesinlikle jelibon bulundurmamalısınız.

Donmuş paketli ürünler

Her marke veya bakkalda, iki farklı derin dondurucu bulunmaktadır. Bu derin dondurucularının bir tanesinde ise sağlık açısından oldukça zararlı ürünler satılmaktadır. Dondurulmuş ürünler, sağlık açısından oldukça risklidir. Özlelikle dondurulmuş börek veya pizza gibi ürünlerin tüketilmesi, vücuda gereksiz oranda kalori alımından başka hiçbir işe yaramayacaktır. Ayrıca dondurulmuş etlerin de kaç defa dondurulduğu bilinmediği için sağlıklı olup olmadığını kesin olarak bilemiyoruz. Bu yüzden de dondurulmuş pizza ya da börek gibi ürünleri almak yerine, evde kendiniz yapmanız her zaman için daha sağlıklı olacaktır.

Trans Yağlar

Trans yağlar, fast food ve hazır gıdalarda yaygın olarak kullanılır. Bu tür yağlar, sağlıksız kolesterol seviyelerini artırır ve kalp hastalıkları riskini artırır. Trans yağlar, margarin, bisküvi, kraker gibi birçok işlenmiş gıdada bulunabilir.

Isıl işlem görmüş et

Hemen hemen her evde tüketilen salam ve sosis gibi et çeşitlerinin tüketilmesi, kanser gibi ölümcül hastalıkların baş göstermesine neden olabilir. Çünkü bu etler, hazırlanmadan öne ısıl işleme tabii tutuluyor. Ardından ise tekrardan soğutuluyor. Bütün bu işlemlerde etlerin içerisindeki yararlı besin maddelerinin yok olmasına neden oluyor. Bununla birlikte ısıl işlem görmüş etlerin kaplamalarında kullanılan maddeler, resmen hastalık deposu. Raf ömrünü uzatılabilmesi için ısıl işlem görmüş etlere kimyasal koruyucu maddeler ekleniyor. Bu koruyucu maddeler ise kanser sebebidir.

Tatlandırıcılar

Tatlandırıcılar, şeker yerine kullanılan yapay bileşenlerdir. Ancak, bazı tatlandırıcılar, yüksek miktarda tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle aspartam, baş ağrısı, mide bulantısı ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Doğal tatlandırıcılar, bal veya agave nektarı gibi daha sağlıklı bir alternatiftir.

Mısır gevrekleri

Özellikle çocuklar tarafından sıklıkla tüketilen mısır gevrekleri besin değerleri açısından oldukça sağlıksız gıdalardır. Şeker bakımından oldukça yüksek bir orana sahip olan mısır gevrekleri, raf ömürlerinin uzatılması amacı ile koruyucu maddeler barındırmaktadır. Bu koruyucu maddeler ise bu tür gıdaların kanser sebebi olmasına neden oluyor. Bu yüzden evinizde kesinlikle mısır gevreği gibi besinlerin bulunmaması gerekiyor. Eğer bu tür bir gıda tüketmek istiyorsanız, yulaf tüketebilirsiniz. Bu sayede hem besin değeri açısından sağlıklı bir gıdayı tüketecek hem de kanser gibi risklerden korunmuş olacaksınız. Aynı zamanda lifli bir gıda olan yulaf, sindirim sisteminin çok daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlıyor ve hem kilo vermeye yardımcı oluyor hem de kabızlık gibi belirli sindirim sorunlarının önüne geçmenizi sağlıyor.

Pizza
Pizza

Asitli içecekler

Asitli içeceklerin en büyük zararı, midedeki asit dengesinin alt üst olmasına neden olmasıdır. Ayrıca asitli içeceklerde yer alan şeker oranı, insanın şeker hastası olmasına yetecek miktarda olmasıdır. Bununla birlikte asitli içecekler, böbrek yetmezliğine yol açmaktadır. Çünkü asitli içeceklerin böbrekler tarafından sindirilmesi oldukça zordur. Eğer illa ki asitli bir içecek tüketmek istiyorsanız, doğal maden sularını tercih edebilirsiniz. Aroma vermek için de yine evde kendiniz sıkmış olduğunuz meyveleri kullanmanızda fayda var. Çünkü meyveli soda diye satılan asitli içecekler de kola veya gazozdan farksızdır. Meyveli sodaların asitleri, normal suya karbondioksit eklenmesi ile oluşturulur. Aromalar ise meyve şurupları ile elde edilir. Bu yüzden de meyveli sodaların şeker oranları da bir hayli yüksektir.

Şekerli İçecekler

Şekerli içecekler, sağlığımıza zarar veren en yaygın besinlerden biridir. Özellikle hazır meyve suları, soda ve enerji içecekleri gibi içecekler, yüksek miktarda şeker içerirler. Yüksek şeker tüketimi, obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskini artırır.

Fast Food

Fast food, düşük besin değeri ve yüksek kalori içeriği ile bilinir. Bu tür yiyecekler, aşırı yağ, tuz ve şeker içerirler. Düzenli fast food tüketimi, kilo alma, kalp hastalıkları, diyabet ve sindirim sorunlarına yol açabilir.

Sonuç

Sağlıklı bir yaşam için, doğru beslenme oldukça önemlidir. Ancak, bazı besinler, sağlığımıza zarar verebilir. Şekerli içecekler, fast food, işlenmiş etler, trans yağlar, hazır gıdalar, alkol, kafein, yüksek tuzlu yiyecekler, margarin, tatlandırıcılar, gluten ve kırmızı et, sağlıksız ve zararlı besinlerdir.

Sağlıklı bir beslenme programı, doğal ve taze gıdaların tüketilmesini içermelidir. Ayrıca, sağlıklı yağlar, proteinler ve lifli gıdalar da önemlidir. İşlenmiş gıdalar, fast food ve hazır gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal