Parmaklarınızı yiyeceksiniz. Köfteli patlıcan kebabı nasıl yapılır?
Ev hanımlarının olduğu kadar, çalışan kadınların da en büyük derdi “Bugün ne pişirsem?” sorusudur. Türk mutfağında çeşit çeşit yemek vardır ancak her birinin yapılışı çok da kolay sayılmaz. Özellikle misafir ağırlanacak günlerde imdadınıza yetişecek nefis bir kebap tarifimiz var. Bu yemeği yiyen misafirleriniz mutlaka mutlu olacak ve tarif soracaklar. İşte nefis mi nefis, doyurucu mu doyurucu köfteli patlıcan kebabı tarifi.
Köfteli patlıcan kebabı için malzemeler
- 1,5 kilo patlıcan
Köftesi için
- 750 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- Bir tutam maydanoz
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için
- Domates
- Sivri biber
- 2 su bardağı su (400 ml)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için
- Sıvı yağ
Hazırlanışı
- İlk olarak yaklaşık 1,5 kilogram patlıcanı alacalı biçimde soyun.
- Patlıcanları 1’er parmak kalınlığında dilimleyin.
- Dilimlediğiniz patlıcanları içi su dolu geniş bir kaseye koyun.
- Üzerine tuz ekleyin ve sonra yaklaşık 15 dakika bu şekilde bekletin.
- Patlıcanları bir kağıt havlunun üzerine alın ve bir güzel kurutun.
- Patlıcanları kızartmak için bir tavada sıvı yağı kızdırın. Ardından içine patlıcanları atın.
- Patlıcanların her iki yüzünü de çevirip kızartın.
- Patlıcanların iki tarafı da kızarınca kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa koyun. Kağıt havlu, patlıcanlardaki fazla yağı alacaktır.
- Köfte harcı için 750 gram kıymayı uygun bir karıştırma kabına koyun.
- İçerisine 1 adet yumurta, rendelenmiş 1 tane soğan, 1 tutam ince kıyılmış maydanoz, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber ve 1 kaşığı tuz ilave edin.
- Tüm malzemeyi el ile bir güzel karıştırarak köfte harcını iyice yoğurun.
- Köfte harcından parçalar koparın ve elinizde yuvarlayıp şekillendirin.
- Köfteleri ayrı bir tabağa yerleştirin.
- Köfteli patlıcan kebabının sosu için uygun bir karıştırma kabına 2 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
- 2 su bardağı sıcak suyu yavaş yavaş ilave edin ve bu sayede salçayı eritin.
- 2 patlıcan bir köfte olacak şekilde patlıcanları tepsiye sıralı bir biçimde dizin.
- Patlıcanları ve köftelerin tamamını dizdikten sonra tepsinin ortasına domatesleri de yerleştirin.
- Daha sonrasında ise tepsinin kenarlarına uygun olan yerlere biberleri de yerleştirin.
- Son olarak hazırlamış olduğunuz salçalı sosu tepsinin üzerine iyice gezdirip her yerine gelecek şekilde dökün.
- 170 derece önceden ısıtılmış olan fırında kebabı kızarana kadar yaklaşık 60 dakika kadar pişmeye bırakın.
- Kızaran ve pişen kebabı sürenin sonunda fırından alın. Köfteli patlıcan kebabı servise hazır. Herkese şimdiden afiyet olsun!
- Görüntüsüyle de lezzetli tadıyla da misafirlerin de ev halkının da gönüllerine taht kuracak bu nefis yemeği herkes çok sevecek.
Köfteli patlıcan kebabı tarifinin videolu anlatımı için:
Patlıcanın Mevsimi
Patlıcanın mevsimi, Haziran ve Eylül ayları arasındadır. Bu aylarda patlıcanlar taze ve lezzetlidir. Ancak mevsimi dışında da patlıcan bulmak mümkündür. Bu durumda ise patlıcanın taze olup olmadığına dikkat etmek gerekir.
Patlıcanın Faydaları
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Patlıcan, bağışıklık sistemini güçlendiren bir sebzedir. İçerdiği yüksek miktardaki C vitamini sayesinde vücudun direncini artırır ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
Kansere Karşı Korur
Patlıcan, kansere karşı koruyucu özellikleri ile bilinir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller ve vücudu kansere karşı korur.
Sindirimi Kolaylaştırır
Patlıcan, sindirimi kolaylaştıran bir sebzedir. İçerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda bağırsakların düzenli çalışmasını da sağlar.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Patlıcan, kilo vermeye yardımcı olan bir sebzedir. İçerdiği lifler sayesinde tokluk hissi verir ve açlık hissini azaltır. Aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırır.
Kalp Sağlığını Korur
Patlıcan, kalp sağlığını koruyan bir sebzedir. İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp krizi riskini azaltır. Aynı zamanda kolesterol seviyesini de düşürür.