Beslenme

Bu besin beyni saat gibi işletiyor. Beyin sağlığını korumak isteyen hangi gıdayı günde 3 tane yemeli?

Beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için, beyin sağlığını tetikleyen gıdaların tüketilmesi son derece önemlidir. Beyin sağlığını koruma altına alan ve beynin gelişimini destekleyen gıdalar kişinin hayatı çok daha aktif bir şekilde yaşayabilmesi için son derece önemli bileşenlerden bir tanesidir. Bu durum itibarıyla beynin çok daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bu gıdayı hayatınızdan eksik etmeyin! İşte o besin ve mucizevi faydaları…

Cevizin Ana Vatanı

Ceviz, dünya genelinde yetiştirilen bir meyve ağacıdır. Ancak, cevizin ana vatanı Orta Asya’dır. Çin, İran, Türkiye ve Afganistan gibi ülkelerde ceviz üretimi oldukça yaygındır. Türkiye, dünya genelinde en çok ceviz üretimi yapan ülkelerden biridir.

Ceviz Nerede Yetişir?

Ceviz, dünya genelinde birçok ülkede yetiştirilir. Türkiye, ceviz üretimi açısından oldukça önemli bir ülkedir. Türkiye’de en çok ceviz üretimi yapılan bölgeler arasında İzmir, Manisa, Aydın, Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya yer almaktadır.

Bu besin beyni çalıştırıyor!

Beynin sağlıklı ve sistematik çalışmasını sağlamak amacıyla kişinin beyin sağlığını destekleyecek gıdaları hayatından mümkün mertebe eksik etmemesi gerekiyor. Uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürülebilmesi için, beyin sağlığını destekleyici ve beynin çok daha sistematik bir şekilde çalışmasını sağlayan cevizi tüketmek son derece önemlidir. Cevizin içeriğinde yer alan bileşenler, beyin sağlığını kontrol altına almaya yardımcı olurken aynı zamanda beynin gelişimi için de oldukça önemlidir. Omega- 3 açısından zengin gıdalardan bir tanesi olan ceviz bilhassa gelişim çağındaki çocukların beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için son derece önemli gıdalardan bir tanesidir. Bu durumdan ziyade gelişim çağındaki çocuklar gibi yetişkinler için de son derece önemli bir besin olan ceviz; fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin olması dolayısıyla da büyük ölçüde kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesini tetiklemektedir. Cevizin içeriğinde bulunan bileşenler, kişinin çok daha sistematik bir şekilde düşünmesine yardımcı olurken, beyninin çok daha kapsamlı düşünme düzeyinin içerisine girmesine yardımcı olmaktadır.

Ceviz
Ceviz / Kaynak: © Soru.com.tr

Cevizin faydaları nelerdir?

  • Sağlıklı yağlar ve lifler açısından zengin olan ceviz içeriğinde buluna vitamin, mineraller sayesinde kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olan son derece kaliteli bir gıdadır. Diğer kuruyemişlere nazaran çok daha fazla antioksidan özelliği bulunan ceviz kişinin yaşamı boyunca sağlıklı olmasını sağlayan bileşenleri içerisinde barındırmaktadır.
  • Vücutta bulunan enflamasyonun azalmasına yardımcı olan ceviz aynı zamanda kişinin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Cevizin içeriğinde bulunan polifenoller strese karşı mücadeleyi destekleyen durumlardan bir tanesidir.
  • Bağırsak sağlığı üzerinde de son derece başarılı olan ceviz, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan oldukça mucizevi gıdalardan bir tanesidir.
  • Cevizin içeriğinde bulunan bileşenler kanserli hücrelerin tedavi edilmesine de yardımcı olmaktadır. Vücutta bulunan kanserli hücrelerin tedavi edilmesine yardımcı olan ceviz, kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesine zemin hazırlamaktadır.
  • Düzenli ve yeterli miktarda tüketilen ceviz kişinin kilo verme sürecini de destekleyen bileşenleri içerisinde barındırmaktadır. Cevizin içeriğinde bulunan bileşenler ile birlikte sağlıklı yağlar vücutta bulunan tüm toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olurken aynı zamanda vücutta bulunan fazla kilonun yakılmasına da yardımcı olmaktadır.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda bilhassa yüksek tansiyonu kontrol altına alabilmek için ceviz oldukça kaliteli ürünler arasında yerini almaktadır.

Cevizin besin değerleri nelerdir?

  • %65’i yağ
  • %3’ü su
  • %5- 15’i karbonhidrat
  • %15’i proteinden oluşur. 1 porsiyon ceviz yaklaşık 30 gram (14 adet)’dır ve 185 kaloridir.

Ceviz nasıl tüketilmelidir?

Ceviz kavrulmuş ya da çiğ haliyle herhangi bir besin değeri kaybetmeyen son derece sağlıklı bir gıdadır. Bu durum itibarıyla ara öğünlerde ceviz tüketebileceğiniz gibi salatalarınızın içerisine cevizi ekleyerek, cevizin içeriğinde bulunan tüm faydalardan da yararlanabilmeniz mümkün. Bu durum itibarıyla cevizi düzenli ve yeterli miktarda tüketmeniz son derece önemlidir. Faydalarından yararlanabilmek için cevizi, düzenli aralıklarla ve yeterli miktarda tüketmeye özen gösterin. Fazla tüketildiğinde kişide belli konularda reaksiyon göstermeye meyilli olan cevizi, yeterli miktarda tüketmek son derece önemlidir.

Ceviz, Türk mutfağında da sıklıkla kullanılan bir besindir. Salatalar, tatlılar, kekler ve kurabiyelerde kullanılabilir. Ceviz aynı zamanda sağlıklı bir atıştırmalık olarak da tüketilebilir.

Ceviz üreticileri, cevizin kalitesini artırmak için çeşitli yöntemler kullanırlar. Ağaçların budanması, toprak işleme ve gübreleme, verimli bir hasat elde etmek için önemlidir. Hasat edilen cevizlerin depolanması da önemlidir. İyi koşullarda depolanan cevizler, uzun süre tazeliğini koruyabilirler.

Sonuç olarak, ceviz, sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Cevizin ana vatanı Orta Asya olmasına rağmen, Türkiye gibi birçok ülkede de yetiştirilir. Ceviz, kalp sağlığı, beyin fonksiyonları, kilo kontrolü, antioksidanlar ve cilt sağlığı gibi birçok faydası olan bir besindir. Ceviz üreticileri, cevizin kalitesini artırmak için çeşitli yöntemler kullanırken, tüketiciler de cevizi sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebilirler. Sağlıklı bir yaşam için, cevizin faydalarından yararlanmanızı öneririz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir