Beslenme

Çiğ bademin faydaları nelerdir? Çiğ bademin besin değerleri

İçerisinde doğal yağlar bulunan kuruyemişlerin insan sağlığına pek çok faydası olduğu bilinmektedir. Bu kuruyemişleri tüketirken elbette porsiyon kontrolünün de bir hayli önemi bulunurken aynı zamanda kuruyemişleri çiğ tüketmek de önemlidir. Sağlıklı beslenemeye özen gösterenler ve temiz içerikli besinleri tüketmeye çalışanların öğünlerinde mutlaka yer verdiği badem, kişinin enerjisinin yerinde olmasını sağlarken, kişinin tok kalmasına da yardımcı olmaktadır. Sağlıklı beslenen insanların ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye çalışanların sıklıkla tükettiği çiğ badem, son dönemlerde popüler olan kuruyemişler arasında yer alırken çiğ bademin tüm faydalarını sizler için derledik…

Badem, genellikle Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde bol miktarda yetişmektedir. Bademin yetiştirildiği bölgelerdeki toprak ve iklim koşulları, bademin kalitesini ve lezzetini etkiler. Türkiye badem üretiminde dünya lideri ülkeler arasında yer almaktadır.

Çiğ bademin faydaları nelerdir?

  • Çiğ bademin tüketilmesi kan basıncının dengelenmesine yardımcı olurken, yüksek tansiyon problemi yaşayan pek çok kişinin tansiyon düzeyinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede tansiyon problemi yaşayan insanların çiğ badem tüketmesi, sağlıklarını yeniden kazanmaları için oldukça önemlidir.
  • Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olan çiğ badem, içerisinde doymamış yağ asitleri bulundurmasından dolayı kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan çiğ badem, kişinin kolesterol seviyesinin sağlıklı bir boyuta ulaşmasını sağlamaktadır.
  • Tansiyon probleminin iyileşmesine yardımcı olan çiğ badem, kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olduğu için kalp ve damar hastalıklarına karşı da büyük bir şifa deposu görevi üstlenmektedir.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan çiğ badem, diyabet problemi yaşayan insanların şeker seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kısa sürelerde açlık durumu yaşayan insanların, iştahlarının kontrollerini yapmaya yardımcı olurken kişinin uzun süre tok kalmasına da yardımcı olmaktadır. Bu özelliği sayesinde ara öğünlerde çiğ badem tüketmek etkili ve sağlıklı bir ara öğün görevi görmektedir.
  • Bilhassa kilo vermek isteyenler için en ideal çözümlerden bir tanesi olan çiğ badem uzun süre tok tutucu özelliği sayesinde kişinin tokluk seviyesinin yükselmesine yardımcı olurken, vücuda gereksiz kalori alımının önüne geçmektedir.
  • İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kemiklerin gelişimini desteklerken, kemik sağlığı açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
  • Çiğ badem, vücuda belli ölçüde enerji sağlarken, beyin gelişimini de aynı oranda desteklemektedir. Dolayısıyla çiğ bademin tüketilmesi, beyin sağlığı açısından da oldukça önemlidir.
  • İçerisinde bulunan E vitaminleri dolayısıyla, saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlayan çiğ badem saç dökülme problemlerinin de önüne geçmektedir.

Çiğ bademin besin değerleri nelerdir?

100 gr çiğ bademin içerisinde şu besin değerleri bulunmaktadır;

  • 3.7 gram karbonhidrat
  • 18.7 gram protein
  • 54.1 gram yağ
  • 20.0 IU A vitamini
  • 0.8 miligram C vitamini
  • 835 miligram potasyum
  • 250 miligram kalsiyum
  • 4.1 miligram demir

Bir avuç çiğ bademde ortalama olarak 28 gr gelmektedir. 28 gr çiğ bademde de 161 kalori bulunmaktadır.

Badem
Badem

Çiğ badem nasıl muhafaza edilmeli?

Yanlış muhafaza edilme sonucunda oldukça kısa sürede bayatlayan kuruyemişlerin, muhafaza ortamları uzun süre taze kalmaları açısından oldukça önemlidir. Kuruyemişlerin genelinde aynı muhafaza metodu uygulanabilirken, çiğ bademi de serin ve kuru, hava alamayan bir şekilde muhafaza etmek önemlidir. Çiğ badem başta olmak üzere hiçbir kuruyemişi poşet içerisinde muhafaza etmeye çalışmayın. Poşet içerisinde muhafaza edilmeye çalışılan kuruyemişler kısa sürede bayatlarken aynı zamanda poşetin hava alan yapısı dolayısıyla ortamda bulunan diğer tüm kokuları üzerine alarak, bademin tadını değiştirmektedir. Çiğ bademi uzun süre sağlıklı ve lezzetli bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız, içerisi temiz ve hava almayan bir cam kavanoz içerisinde muhafaza etmeyi deneyebilirsiniz. İçerisi hava almayan kavanozlarda muhafaza edilen çiğ bademler bayatlama riski olmadan ve tadında herhangi bir değişiklik olmadan özünü korumaya devam edecektir. İnsan sağlığına pek çok faydası bulunan çiğ bademi siz de ara öğünlerinizde tüketmeyi deneyerek, sağlıklı bir hayata adım atabilirsiniz.

Sonuç

Bademin faydalarının yanı sıra, badem ağacının kendisi de birçok fayda sağlar. Badem ağacı, diğer ağaçlara göre daha az su tüketir ve çevreye daha az zarar verir. Ayrıca, badem ağacı toprak erozyonunu önleyerek, toprağın daha verimli kalmasına yardımcı olur. Badem ağacı, pek çok ürünün yapımında kullanılan ahşap malzeme sağlar.

Badem, Türkiye’de bol miktarda yetişen bir ürün olduğundan, badem sektörü de ülkemiz için önemlidir. Türkiye, badem üretiminde dünya lideri konumunda olması nedeniyle badem ticareti de oldukça önemlidir. Badem, içinde barındırdığı vitamin ve mineraller nedeniyle oldukça değerli bir üründür.

Sonuç olarak, badem hem lezzeti hem de sağlık açısından oldukça faydalı bir kuruyemiştir. Ülkemizde bol miktarda yetişen badem, pek çok sağlık problemine iyi gelirken, aynı zamanda birçok ürünün yapımında da kullanılır. Bademin faydalarından yararlanmak için, günlük olarak tüketilmesi önerilir. Ancak, badem tüketirken aşırıya kaçmamak ve badem alerjisi olan kişilerin doktorlarına danışması önemlidir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Bezelye saklarken bunlara nelere dikkat etmeli?

Sebze ve meyveleri mevsimi geçse bile hala tazesini tüketmek isteriz. Zamanı olmasa da bazı meyve ve sebzeleri tüketmek gibisi yok.
Beslenme

Hasta olmak istemiyor musunuz? Canan Karatay’dan özel tarif: Bunu için gerisine karışmayın

Yaz aylarının yerini kış aylarına bırakmasına son derece az bir zaman kalırken, mevsim geçişlerinde hasta olmamak ve daha güçlü bir