Beslenme

Keten tohumunun yararlarını duyunca yanınızdan eksik etmeyeceksiniz. Keten tohumunun yararları nelerdir?

Sindirim sistemi başta olmak üzere insan sağlığına pek çok faydası bulunan keten tohumunun, yararları ne yazık ki tam manasıyla bilinmiyor. Büyük bir antioksidan kaynağı olan keten tohumu, vücudun temel ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin yerine getirilmesine de yardımcı olmaktadır. Bilhassa Hindistan’da sıklıkla kullanılan keten tohumunun faydaları nelerdir, insan sağlığı üzerinde nasıl etkilere sahiptir? Keten tohumuna dair tüm detayları haberimizden öğrenebilirsiniz. İşte bin bir deva keten tohumu…

Keten tohumu, çiçekli bitki ailesinden olan keten bitkisinin tohumudur. Lübnan, Mısır, İtalya, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerde yetişir. Keten tohumunun farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bazı çeşitlerinde siyah renkli, bazılarında ise kahverengi renkli olabilir. Keten tohumu, sağlığa birçok faydası bulunan bir besindir.

Keten tohumu nedir?

Vücudun çalışma prensibine yardımcı olan yağları içerisinde bulunduran keten tohumu, fonksiyonel çalışma prensibinin gelişmesine yardımcı olurken, beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olmaktadır. Hastalıklardan korunmaya yarayan keten tohumu, kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak vücuda bulaşabilecek bakteri ya da enfeksiyonların önüne geçmektedir. Keten tohumu, her yıl bir sene yaşayan mavi renkte yetişen çiçeğin bir bitkisidir. Keten tohumları, yassı renkte olurlarken yüzeyleri parlak ve kaygan bir yapıdadır.

Keten tohumu, içerisinde birçok besin öğesi bulundurur. Özellikle lif, protein, omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve demir açısından zengindir. Ayrıca keten tohumu, lignan adı verilen bitkisel bir bileşik açısından da oldukça zengindir.

Keten tohumunun faydaları nelerdir?

  • Antioksidan açısından zengin keten tohumu, pek çok hastalığın tedavi edilmesin kullanılan ve oldukça revaçta olan bir çeşit bitkisel tohumdur.
  • Kalp sağlığı açısından zengin olan keten tohumu lif ve omega-3 alımını arttırdığı için kalp ve kolesterol sağlığı açısından büyük bir doğal kaynaktır. Vücudun kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olan keten tohumu, vücutta bulunan kötü kolesterolün iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Vücudu koruma altına alarak vücut içerisinde oluşabilecek iltihaplanmalara karşı büyük bir önlem alan keten tohumu, bağışıklık sisteminin güçlenmesine hastalıklara karşı büyük bir direnç göstermeyi sağlamaktadır.
  • Sindirim sisteminin güçlenmesine ve sindirim sistemiyle alakalı oluşabilecek problemlerin büyük ölçüde giderilmesine yardımcı olan keten tohumu, suda çözünmeyen ve yemek yenildikten sonra bile herhangi bir şekilde bağırsaklar tarafından sindirilemeyen lif kaynağına sahiptir. Bu özellikte olması dolayısıyla, sindirim sisteminde mütemadiyen kalan keten tohumu, sindirim sisteminde meydana gelebilecek problemlerin önüne geçerek oluşabilecek kabızlık probleminin giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Yapılan araştırmalar sonucunda saptanan bilgiler doğrultusunda keten tohumu, radyasyon dolayısıyla vücutta oluşan hastalıkların iyileşmesine ve onarılmasına yardımcı olmaktadır.

Kolesterolü Düşürür

Keten tohumu, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca lif içeriği de yüksek olduğundan, kan dolaşımını düzenleyerek kalp sağlığını korur.

Sindirimi Düzenler

Keten tohumu, içerdiği lifler sayesinde sindirimi düzenler. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununu çözer.

Kansere Karşı Korur

Keten tohumu, içerdiği lignanlar sayesinde kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Özellikle meme kanseri ve prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

İltihapları Azaltır

Keten tohumu, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde iltihapları azaltır. Özellikle romatoid artrit ve astım gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.

Diyabet Riskini Azaltır

Keten tohumu, içerdiği lifler sayesinde kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.

Keten tohumu nasıl tüketilebilir?

Keten tohumu tüketirken dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu durumların en başında, çiğ bir şekilde keten tohumunun tüketilmemesi gerekmektedir. Çiğ ya da henüz olgunlaşmamış keten tohumunun tüketilmesi vücutta toksinlerin oluşmasına neden olabilecekken sağlık açısından da belli başlı problemlerin yaşanmasına neden olabilir. Aynı zamanda keten tohumuna ısı uygulamaktan yani pişirmekten kaçınmanız, keten tohumu içerisinde yer alan vitaminlerden çok daha fazla yararlanmanıza yardımcı olmaktadır. Keten tohumunu en güzel ve en verimli tüketmek istiyorsanız şu yöntemleri tercih edebilirsiniz;

  • Sabahları yulaflı bir kahvaltı hazırlıyorsanız, hazırladığınız yulafın ya da herhangi bir gevreğin üzerine keten tohumu dökebilirsiniz.
  • Sabah kahvaltısında hazırladığınız omlet üzerine keten tohumu dökerek, tüketiminizi arttırabilirsiniz.
  • Yoğurt içerisinde karıştırarak keten tohumunu tüketebilirsiniz.
  • Salatalara eklediğiniz keten tohumu sayesinde keten tohumunun faydasından yararlanarak, salata içerisinde doğal yağ dengesini kurabilirsiniz.
  • Smoothie tüketmeyi sevenler, içeceklerinin içerine keten tohumunu da ekleyebilir.

Keten tohumunun besin değerleri nelerdir?

  • enerji: 37.4 kalori
  • protein: 1.28 g
  • yağ: 2,95 g
  • karbonhidrat: 2.02 g
  • lif: 1,91 g
  • kalsiyum: 17.8 mg
  • magnezyum: 27.4 mg
  • fosfor: 44.9 mg
  • potasyum: 56.9 mg
  • folat: 6.09 mikrogram (mcg)
  • lutein ve zeaksantin: 45.6 mcg

Keten tohumunun vücuda yaydığı herhangi bir zararı var mıdır?

Keten tohumu her doğal içerikte olduğu gibi bazı ilaç ya da alerjik problemi olan insanlarda bir takım yan etkilerin yaşanmasına neden olabilmektedir. Keten tohumunu tüketmeden evvel bu durumları yaşayan insanlar uzman bir doktordan görüş almaları önemlidir;

  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
  • Kolesterol ilaç kullananlar
  • Hamile kadınlar ve emziren anneler
  • Keten tohumuna alerjisi olanlar

Keten Tohumu Nereden Satın Alınır?

Keten tohumu, marketlerde, aktarlarda ve online satış sitelerinde kolaylıkla bulunabilir. Satın alınırken dikkat edilmesi gereken nokta ise, organik olanlar tercih edilmelidir. Organik keten tohumları, kimyasal gübreler ve pestisitler kullanılmadan yetiştirilir ve daha sağlıklıdır.

Sonuç

Keten tohumu, sağlığa birçok faydası olan bir besindir. İçerdiği omega-3 yağ asitleri, lif, magnezyum ve demir gibi besin öğeleri sayesinde, kolesterolü düşürür, sindirimi düzenler, kansere karşı korur, iltihapları azaltır ve diyabet riskini azaltır. Ancak tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Organik olanlar tercih edilmeli ve bol su ile birlikte tüketilmelidir. Keten tohumunu, salataların üzerine serperek veya kahvaltıda yoğurt veya süte ekleyerek kolaylıkla tüketebilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için keten tohumunu düzenli olarak tüketmenizi öneririz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Akşam yemeği menüsü nasıl olmalıdır? Karbonhidratsız beslenme şart

Kilo vermenin kilit noktası olan akşam yemeğiyle ilgili, Dr. Ayşegül Çoruhlu altın değerinde bilgiler verdi. İşte akşam yemeğinin nasıl olması
Beslenme

Sarımsak ve balın inanılmaz faydaları. Sarımsağı balla yemenin faydaları nelerdir?

Sarımsak ve bal çok eski çağlardan beridir kullanılan iki üründür. Özellikle faydaları bakımından tıpta çok kullanılmışlardır. Sarımsak eski dönemlerde doğal