Beslenme

Yemeklere sadece 1 kaşık atmanız yeterli olacak! Yağ yakımını maksimuma çıkaran gıda açıklandı

Fazla kilolarından kurtulmak isteyen pek çok kişi sağlıklı sağlıksız gözetmeksizin her yolu denemektedir. Denenen bu yollardan bazıları etkili sonuçlar doğururken bazıları da tamamıyla kişinin vücudunu yormasına neden olmaktadır. Sağlıklı bir şekilde kilo verme sürecinde olunabilmesi için ilk olarak kişi sağlıklı beslenme düzeneğini zihnine oturtması gerekir. Sağlıklı beslenme düzeneğinin içerisinde hangi besinler yer alırken, hangi besini ne kadar tüketilmesi gerektiği önemlidir. Makro ve mikro besinlerin düzenli ve yeterli miktarlarda tüketilmesinin sonucunda kişi hem sağlıklı bir şekilde kilo verme sürecine girerken hem de vücut olarak kendini sağlıklı hissedecektir. Bu durum itibarıyla beslenme düzeneğine zayıflama yardımcı olacak besinlerin ilave edilmesi önemlidir. Bu konuda oldukça aktif bir rol oynayan ve sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan bu besini tüketmeyi ihmal etmeyin. İşte sağlık deposu olan o besin…

Keten Tohumu Nedir?

Keten tohumu, özellikle sağlık ve beslenme alanında son yıllarda popülerlik kazanmış olan, keten bitkisinden elde edilen bir besin maddesidir. Keten tohumları, omega-3 yağ asitleri, lif, protein, vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu için sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bir süper gıdadır.

Keten tohumu
Keten tohumu / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Faydaları saymakla bitmiyor!

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen kişiler öncelikle beslenme düzeneğine ve egzersizlerine önem vermesi gerekirken aynı zamanda beslenmesinin yanında da bir takım besinleri rutinine eklemesi gerekmektedir. Bu besinlerin başında da keten tohumu gelmektedir. İçeriğinde bulunan sağlıklı bileşenleri sayesinde kişinin sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda kişiyi uzun süre tok tutmaktadır. Metabolizmanın çalışmasına yardımcı olan keten tohumunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İçerisinde bolca bulunan sağlıklı yağlar ve lifli özelliği sayesinde kişinin sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • İçeriğinde bulunan Omega-3 bileşenleri sayesinde kişinin kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar. İçeriğinde bulunan sağlıklı yağlar sayesinde, kemiklerin güçlenmesine de yardımcı olmaktadır.
  • Büyük bir antioksidan kaynağı olan keten tohumu, kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken strese karşı kanser ve kalp hastalıklardan kişiyi koruma altına alır.
  • Sağlıklı yağları sayesinde kalp sağlığını koruma altına alan keten tohumu, kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Kan basıncının düşmesine yardımcı olan keten tohumu, damar sertleşmesi ve buna bağlı olarak felç riskine karşı kişiyi koruma altına almaktadır.
  • Keten tohumunun içerisinde çözünebilen ve çözünemeyen iki çeşit lif bulunmaktadır. İki çeşit bu lif özelliği sayesinde sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Çözünemeyen lifler bağırsaklarda bir kitle oluştururlar, oluşturulan bu lifler sindirim sisteminin buna bağlı olarak da bağırsakların çok daha aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan keten tohumu, yapılan araştırmalar sonucunda insülin seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olduğu belirlenmiştir.
  • İçerisinde bulunan çözünemeyen lifler sayesinde kişinin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan keten tohumunun, günlük olarak tüketilmesi bir hayli önemlidir. Tok tutucu özelliği sayesinde vücuda gereksiz yere kalori alımının önüne geçerken, kişinin sağlıklı bir vücuda kavuşmasına yardımcı olur.
  • Düzenli olarak tüketilen keten tohumunun cilt sağlığına bir hayli iyi geldiği de belirlenmiştir. Cildin sağlıklı ve pürüzsüz bir görünümde olmasını sağlayan keten tohumu, akne ve sivilce problemine karşı da kişiyi koruma altına almaktadır.

Keten Tohumunun Besin Değerleri

Keten tohumu, içerdiği besin değerleri ve faydaları açısından dikkat çekicidir. 100 gram keten tohumunda şu değerler bulunur:

  • Kalori: 534 kcal
  • Protein: 18.3 g
  • Yağ: 42.2 g
  • Karbonhidrat: 28.9 g
  • Lif: 27.3 g

Keten tohumu nasıl tüketilmeli?

Keten tohumunun etkilerini görebilmek için her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Düzenli olarak taze öğütülmüş keten tohumunun tüketilmesi kişinin sağlıklı bir şekilde kilo verme sürecinde olmasına yardımcı olurken aynı zamanda yukarıda saydığımız tüm faydalardan yararlanmasına da yardımcı olmaktadır. Taze çekilmiş keten tohumunu yemekleriniz içerisine ekleyebileceğiniz gibi yoğurda karıştırarak da tüketebilirsiniz. Her iki seçenekte de sağlığınıza yararlı olacaktır. Yalnızca keten tohumunu tüketirken dikkat etmeniz gereken husus, düzenli olarak tüketmeniz ve keten tohumunun her gün taze çekilmiş olmasıdır.

Keten Tohumunun Anavatanı ve Yetiştiği Bölgeler

Keten tohumu, keten bitkisinden elde edilir ve bu bitkinin anavatanı Orta Doğu ve Akdeniz bölgesidir. Keten, M.Ö. 5000 yıllarından beri tarımı yapılan ve tekstil sanayinde kullanılan bir bitkidir. Günümüzde, keten bitkisi ve dolayısıyla keten tohumu dünya genelinde birçok ülkede yetişmektedir.

Keten Tohumu Üretimi

Keten tohumu üretimi, özellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtasındaki ülkelerde yoğunlaşmıştır. Dünya genelinde en büyük keten tohumu üreticileri şunlardır:

  • Kanada
  • Rusya
  • Çin
  • Hindistan
  • Amerika Birleşik Devletleri

Keten Tohumu Yetiştiriciliği

Keten bitkisi, ılıman iklimli bölgelerde başarılı bir şekilde yetişebilir. Bitki, nemli ve verimli toprakları tercih eder. Keten tohumu üretimi için, keten bitkisinin ekimi ilkbahar başlarında yapılmalı ve bitki yaklaşık 100 gün içinde hasat edilmelidir.

Keten bitkisi, aynı zamanda döngüsel tarım uygulamalarında kullanılabilir. Bu sayede, toprağın verimliliğini koruyarak sürdürülebilir tarım yapılması mümkündür. Keten tohumu üretiminin yanı sıra, keten bitkisinin lifleri de tekstil ve kâğıt sanayinde kullanılmaktadır.

Sonuç

Keten tohumu, sağlık ve beslenme alanında popüler olan, omega-3 yağ asitleri, lif, protein, vitamin ve mineraller bakımından zengin bir süper gıdadır. Keten tohumunun sağlığa faydaları saymakla bitmez; kalp ve damar sağlığı, sindirim sistemi, kilo kontrolü ve diyabet riskinin azaltılması gibi pek çok alanda etkilidir. Keten tohumunu öğütülmüş, yağ ve un şeklinde tüketerek sağlık faydalarından yararlanabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Beslenme

Her alanda kullandığımız limonun besin değerleri ve kalorisi nedir?

Limon, turunçgillerden Güney Asya’ya özgü bir çiçekli bitkidir. Limon dünya çapında hem mutfakta hem de mutfak dışı amaçlarla, temizlikte kullanılır.
Beslenme

Balık haricinde Omega 3 içeren besinler nelerdir?

  • Eylül 26, 2022
Hafızayı güçlendirmeye ve dikkat eksikliğine büyük faydası olan Omega 3, çoklu yağlar arasında bulunur. Vücudun düzgün çalışması için son derece