Püf Noktası

Salça lekesi nasıl çıkar? Kıyafet, masa örtüsü ve halıdaki ‘salça lekelerini’ çıkarma yolları

Mutfakta vakit geçiren ve yemek yapan birçok kişinin karşılaştığı salça lekesi bazen can sıkıcı olabiliyor. Halıda, kıyafette, tişörtte ya da kumaşta oluşan salça lekeleri birçok alternatif yöntemle çıkabiliyor. İşte salça lekesi nasıl çıkar ve çözüm yolları:

Salça Lekesi Nasıl Çıkarılmalıdır?

Salça lekesinin daha kolay çıkması için kurumadan ve leke daha derine işlemeden çıkarmaya çalışmak gerekir. Salça bir yere döküldüğü zaman direkt olarak salçayı almak ve sonrasında leke dağılmadan da salçayı çıkarmaya çalışmak gerekmektedir. Salça lekesini dağıtmadan çıkarmak da lekenin kalıcı olmaması için oldukça önemlidir. Salça sade olduğunda daha kolay çıksa da salçanın farklı bazı malzemeler ile karışmış olması daha zor çıkmasına sebep olabilir.

Kıyafetten Salça Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Kıyafetlere dökülen salçayı bulaşık deterjanı ile silerek çıkarmak mümkündür. Dökülen salçanın üzerine bir miktar tuz dökerek salçanın derine işlemeden bulaştığı bölgeden çıkarılması da mümkündür. Her ne kadar renkli kıyafetlerde kullanılması uygun olmasa da beyaz ürünlerde çamaşır suyu da salça lekesinin çıkarılması için oldukça etkilidir. Salça lekesini çıkarmak için ürünleri ters çevirmek ve lekenin üzerine tersten soğuk su dökmek de önemlidir. Sonrasında yine deterjan ile salça lekesinin olduğu yeri çitilemek ve lekenin çıkmasını sağlamak gerekir.

Salça lekesi
Salça lekesi / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Halıdan, Kumaştan ve Masa Örtüsünden Salça Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Halıya dökülen salçanın temizlenmesi oldukça kolaydır. Öncelikle halıya dökülen salçayı bir peçete yardımı ile almak ve sonrasında da limon kolonyasını lekeli alana dökmek gerekir. Üzerini bir peçete ile kapatmak ve kolonyanın leke yüzeyinde yayılarak çıkmasını sağlamasını beklemek gerekir. Peçeteyi kaldırdıktan sonra bulaşık deterjanı yardımı ile salça lekesini tamamen temizlemek mümkündür.

Çamaşır makinesinde kullanılan toz deterjanı halıdaki salça lekesinin üzerine döküp üzerine sıcak su dökerek de çıkarmak mümkündür. Bunun için 10-15 dakika beklemek ve sonrasında ıslak bir bez ile bölgeyi temizlemek gerekir. Kıyafetlerden salça lekesini çıkarmak için ise lekenin üzerine deterjan dökmek ve sonrasında bekleyerek üzerine ılık su dökmek gerekir. Biraz bekledikten sonra bölgeyi ıslak bir bez ile temizlemek gerekir. Kurumuş salça lekesi daha zor çıktığı için mutlaka erkenden dökülen salçayı fark etmek ve müdahale etmek gerekir. Salça lekesi için en etkili ürün bulaşık deterjanıdır ve bulaşık deterjanının kullanılması oldukça önemlidir.

Tişörtte salça lekesi
Tişörtte salça lekesi / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Salça Lekesi Tamamen Çıkar mı?

Salça, özellikle mutfakta zaman geçiren kişiler için sıkça kullanılan bir üründür ve kişilerin üzerlerine sıçraması ya da dökülmesi de mümkündür. Bu nedenle salça lekesinin nasıl çıktığı ve bu lekeden kurtulmanın mümkün olup olmadığı da merak edilerek araştırılmaktadır. Salça lekesinden yalnızca salçadan oluşuyorsa kurtulmak mümkündür. Fakat salçanın içerisinde yağ ya da herhangi bir baharat vs. bulunuyorsa bu lekelerden kurtulmak daha zordur.

Salça lekesi döküldüğü takdirde çıkması için en etkili yöntem bulaşık ya da çamaşır deterjanıdır. Bu deterjanları lekenin üzerine dökmek ve üzerine de az miktarda sıcak su dökmek gerekir. Sonrasında bir süre beklemek ve temiz ıslak bir bez ile lekenin olduğu bölgeyi çitilemek salça lekesinin çıkmasını sağlar. Eğer yağlı bir salça lekesi ise bunun daha uzun süre beklemesi ve lekenin derine işlemeden çıkarılması gerekir. Salça lekesini yaklaşık 15-20 dakika içerisinde tamamen temizlemek mümkündür.

Özet

Salça lekesi nasıl çıkar sorusuna yanıt olarak, çeşitli yöntemlerle kıyafetlerden, halılardan, kumaşlardan ve tişörtlerden salça lekesini çıkarmak mümkündür. Önemli olan lekenin kalıcı olmaması için hızlı ve doğru müdahalede bulunmaktır. Deterjan ve su yardımıyla salça lekesini temizlemek en etkili yöntemler arasında yer alırken, beyaz ürünlerde çamaşır suyu da kullanılabilir.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Vazelinle çizik giderme işlemi nasıl yapılır?

Mobilyalarda meydana gelen çizik problemi pek çok kişinin en muzdarip olduğu konular arasında yer alırken, mobilyalarda bulunan çizikleri yok etmek
Püf Noktası

Tükenmez kalemi silmenin yöntemi var mıdır?

Tükenmez kalem, pek çok resmi evrakta kullanılan, çıkarılmayacağı düşüncesi ile yazarken iki kez düşünülen bir kalem türüdür. Tükenmez kalem ile