Püf Noktası

Evdeki hangi eşyalar bakteri ve mikrop yuvası? Temizlik yaparken dikkat

Ev temizliği yapılırken bazı eşyalara çok fazla dikkat edilmez. Ancak temizlikte dikkat edilmeyen bu eşyalar tam bir bakteri ve mikrop yuvasıdır. İnsan sağlığını büyük ölçüde tehdit altına alan eşyaların düzenli olarak temizlenmesi fazlasıyla önemli olan durumların başında gelirken, içerisinde yaşadığınız evinizin çok daha sağlıklı bir yere dönüşmesine yardımcı olmaktadır. Temizlik yaparken bu eşyaların temizliğine çok daha fazla dikkat edin!

Temizliğinden emin olmanız şart!

Evin en kirli ve bakteri yuvası olarak görülen yerleri şüphesiz tuvalet ve banyolardır. Sürekli olarak nemli bir ortamın olması, bakterilerin kısa süre içerisinde çoğalmasına neden olurken banyodan çok daha yüksek bakteriye sahip eşyalar ve alanlar bulunmaktadır. Bu ortamların derinlemesine temizlenmemesi kişinin sağlığını büyük ölçüde tehdit altına almaktadır. İşte sağlığı tehdit eden ve evin büyük bir bakteri yuvasına dönüşmesine neden olan o eşyalar;

1-Çamaşır makinesinin iç contası

İçerisinde kıyafetlerimizin temizliğini sağladığımız teknolojik aletlerden bir tanesi olan çamaşır makinelerinin iç yüzeylerinin durumu fazlasıyla vahim. Kıyafetlerimizin temizliğini sağlayan çamaşır makinelerinin ön bölmelerinde bulunan silikonlu yapısının iç kısmını kaldırdığınız orada birikmiş bir dünya kirin olduğunu gözlemlemek fazlasıyla mümkün. Çamaşır makinesinin iç contasının temizliğinin düzenli olarak yapmamanız durumunda, çamaşır makinesinin iç kısmında büyük ölçüde küf oluşurken, bu küf büyük bir sağlık tehdidi oluşturmaktadır.

Neler yapılmalı?

Bu durum itibarıyla çamaşır makinenizin sağlığı tehdit eden bir unsur oluşturmaması açısından düzenli olarak temizlemeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Bakteriler
Bakteriler / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

2- Televizyon kumandası

Ev içerisindeki en çok bakterilerin olduğu eşyalardan bir tanesi kumandalardır. Uzaktan kumandalar, herkesin elinin değmesi ve oradan oraya atılması durumunda fazlasıyla mikrobiktir. Televizyon kumandaların temizliği, ev temizliğinde sıklıkla atlanırken kumandaların yüzeyinde büyük ölçüde bakteri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda uzaktan kumandaların yüzeyinde bakteri, maya ve küf oranının klozet kapağından yüzde 20 daha riskli olduğu belirlenirken, televizyon kumandalarınızın temizliğini düzenli olarak yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Neler yapılmalı?

Uzaktan kumandaların sağlığınızı tehdit altına atmaması için her gün dezenfektanlı bir bez yardımıyla silmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

3- Bulaşık süngeri

Hemen hemen her mutfakta bulunan bulaşık süngeri kişinin sağlığını büyük ölçüde tehdit altına atacak mikrobu bünyesinde barındırmaktadır. Bulaşıkların yıkanmasını sağladığımız bulaşık süngerlerinin sürekli olarak ıslak ve nemli kalması, bakterilerin sürekli olarak üremesine ve etrafa yayılmasına neden olmaktadır. Bakteri ve mikroplar ıslak alanda çok daha fazla büyümeye meyilli olmaları dolayısıyla, bulaşık süngerlerinin yüzeyleri son derece sağlıksızdır. Bu durumun önüne geçmek için mutfağınızda bulaşık süngeri yerine çok daha hızlı kuruma kapasitesi olan temizlik ürünlerini kullanmanız sağlığınız açısından çok daha etkili bir tercih olacaktır. Bulaşık süngerini her gün değiştirmeyecekseniz kesinlikle kullanmayın.

Mutfakta kullanılan sünger ve bezler, üzerinde biriken yiyecek artıkları ve nemli ortamlar nedeniyle mikropların üremesi için uygun bir zemin sağlar.

Neler yapılmalı?

  • Sünger ve bezleri düzenli olarak değiştirin.
  • Kullanım sonrası iyice durulayıp, havadar bir ortamda kurumaya bırakın.
  • Bezlere kaynar su dökmek veya mikrodalgada ısıtmak, bakterilerin ölmesine yardımcı olur.
Duş
Duş / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

4- Duş başlığı

Sürekli olarak su ve sabuna maruz kalan duş başlıkları fazlasıyla bakterinin olduğu bölümlerden bir tanesidir. Islak ve nemli bir yapıda olması dolayısıyla bakterilerin sürekli olarak çoğalmasına neden olan bir yüzey olmasıyla duş başlıklarında fazlasıyla mikrop bulunmaktadır. Bilhassa duş başlıklarının kendi kendine temiz olduğunu varsaymamız en büyük düştüğümüz yanılgılardan bir tanesidir. Temizliği sağlanmayan duş başlıkların temizliğini düzenli olarak sağlamanız fazlasıyla önemlidir.

Neler yapılmalı?

Bu durum itibarıyla duş başlığınızı bakterilerden arındırmak için uygun temizlik malzemeleriyle duş başlığınızı temizlemeyi ihmal etmeyin.

5- Diş fırçaları

Diş fırçalarını koyduğumuz diş fırçalıkları tam bir bakteri yuvasıdır. Her gün düzenli olarak dezenfekte edilmesi gereken alanlardan bir tanesi olan diş başlıkları, mikrop oranı en yüksek olan alanlardan bir tanesidir. Diş fırçalarından süzülen sular, diş fırçalıkların içerisinde bakteri oluşumunun fazlasıyla olmasına neden olurken, diş fırçanızı koyduğunuz yerin temizliğinden emin olmanız gerekmektedir.

Ağız bakımı sırasında diş fırçalarına bulaşan bakteriler, fırça kaplarında da birikir.

Neler yapılmalı?

  • Diş fırçalarını üç ayda bir değiştirin.
  • Fırça kaplarını haftada bir temizleyin ve dezenfekte edin.
  • Fırçaları kullanım sonrası iyice durulayıp, havadar bir ortamda kurumaya bırakın.

6- Tuvalet fırçaları ve klozet kapakları

Tuvalet fırçaları ve klozet kapakları, doğal olarak bakteri ve mikropların barındığı alanlardır.

Neler yapılmalı?

  • Tuvalet fırçalarını düzenli olarak değiştirin ve temizleyin.
  • Klozet kapaklarını haftada en az bir kez temizleyin ve dezenfekte edin.

7- Halılar ve koltuklar

Halılar ve koltuklar, toz, kir ve bakterilerin kolayca nüfuz ettiği alanlardır.

Neler yapılmalı?

  • Halıları ve koltukları düzenli olarak süpürün ve temizleyin.
  • Halıları yılda en az bir kez profesyonel temizliğe götürün.
  • Koltuk kılıflarını ve yastık kılıflarını sık sık yıkayın.

8- Kesme Tahtaları

Kesme tahtaları, çiğ et ve sebzelerle temas etmesi nedeniyle mikropların üremesi için uygun bir ortamdır. Ayrıca, kesikler ve çizikler, mikropların gizlenip çoğalabileceği alanlar yaratır.

Öneri: Kesme tahtalarını yıkadıktan sonra iyice kurulayın ve düzenli olarak dezenfekte edin. Ayrıca, farklı kesme tahtalarını et ve sebze için kullanarak çapraz kontaminasyonu önleyin.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Sıkışmış fermuar nasıl açılır?

Sıkışan fermuar problemi hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı durumlar arasında yer alırken, sıkışan fermuarı fermuara zarar vermeden açabilmek
Püf Noktası Sağlık

İlaçsız baş ağrılarını giderme yolları nelerdir? 4 adımda baş ağrılarına veda

Baş ağrısı gün içerisinde yoğun iş temposundan, stresten ve buna bağlı olarak pek çok nedenden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık