Püf Noktası

Boşa çöpe atılan şifa kaynağı. Mandalina kabuklarının şaşırtan faydaları nelerdir?

Günlük vitamin ihtiyacımızı karşılamak ve sağlığımızın devamlılığını sağlamak adına meyveler büyük önem tutan yiyeceklerdir. Doğanın bizlere sunduğu meyveler lezzetli tatlarıyla sofralarımızdaki yerlerini alırken bizlere enerji verip daha sağlıklı olmamızı sağlamakta ve bizi hastalıklara karşı korumaktadır. Kış meyvesi denince akla ilk gelen besinlerden biri olan mandalina da içerdiği vitamin ve mineral oranlarıyla oldukça dikkat çeken bir meyvedir. Mandalinanın en az kendisi kadar kabukları da çok faydalı çıktı.

Mandalina Kabuklarını Sakın Çöpe Atmayın

Şimdiye dek mandalina kabuklarını bir çok kişi çöpe atıyordu. Oysa bu çok büyük bir hata. Çöpe atılan mandalina kabuklarının faydalarına aşağıda yer verilmektedir.

Öksürük

Mandalina ve kabuklarında bulunan antioksidanlar sayesinde öksürüğü oluşturan nedenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kuruttuğunuz mandalina kabuklarını sıcak suyun içine koyup demleyin 2 hafta serin yerde muhafaza ettikten sonra suyunu süzerek içebilirsiniz.

Mandalina kabuğu
Mandalina kabuğu / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Sindirim Problemleri

Sindirim sistemini düzenleyici vitaminleriyle mandalina kabukları içinde bulundurduğu bu vitaminler sayesinde düzenleyici etkisi yaratır ve sindirim sorunlarına çözüm olur. Toz haline getirdiğiniz mandalina kabuklarını yemeklerinize çok az miktarda koyarak kullanabilirsiniz.

Bronşit

Yemeklerden önce 2 çorba kaşığı mandalina kabuğunun üzerine 1 kahve fincanı sıcak su ekleyerek tükettiğinizde bronşit sorunlarınızı iyileştirici etkisi vardır. İçerdiği çeşitli antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde akciğerlere hava taşıyan kanalcıkları açarak iç zarların iltihaplanmasını önlemeye yardımcı olur.

Mandalina kabuklarını atmayın
Mandalina kabuklarını atmayın / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Mandalina Kabuklarının Başka Kullanım Alanları

Kek ve Kurabiyelere Aroma

Birkaç tane mandalina kabuğunu toz şeker ile rondodan geçirerek elde edebileceğiniz bu aroma verici ile mandalina kabuklarını değerlendirebilirsiniz.

Reçel Yapabilirsiniz

Mandalina kabuklarından harika reçeller yapabilirsiniz. Limon kabuklarını da ekleyerek kahvaltılarınızı zenginleştirebilir, sevdiklerinize tatlı bir yolla C vitamini takviyesi yapabilirisiniz. Mandalina kabuğu reçeli için tükettiğiniz mandalina ve limonların kabuklarını istediğiniz boyutta kesin. Ardından bir tencereye alıp 4 çay bardağı toz şekeri üzerine döktükten sonra 3-4 saat bekletin. Beklettikten sonra 5 çay bardağı sıcak suyu ekleyip şerbet kıvamına gelene kadar kaynatın. Sıcakken kavanoza koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Reçeliniz hazır!

Oda Parfümü

Mandalina kabuklarının kullanım alanlarından biri olan koku ise en bilindik ve yaygın bir bilgidir. Kurutulan mandalina kabukları küçük bir mumluğun içine alınır. Ardından bir kenarından tutuşturulan mandalina kabuğu çıkardığı duman ile bulunduğunuz mekana çok hoş bir koku salgılar.

Mandalina Kabuğu Çayı

Mandalina kabuklarını kurutarak demleyeceğiniz bu çay bir lif ve vitamin deposudur. Düzenli tüketildiğinde dokuların sağlığını da koruyan bu çay kolesterolü dengede tutar. Ayrıca gebelik dönemlerinde sabah bulantılarına karşıda içilebilen bu çay soğuk algınlığı, nezle, grip, gibi hastalıklardan da korunmanıza yardımcı olur.

Mandalinanın kabuklarını atmayın
Mandalinanın kabuklarını atmayın / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

Sonuç

Mandalina kabuklarının faydaları, değerlendirme yöntemleri ve kullanım alanları göz önüne alındığında, bu doğal şifa kaynağından yararlanarak daha sağlıklı ve enerjik bir yaşam sürdürmemiz mümkün olacaktır. Bu nedenle mandalina kabuklarını çöpe atmayıp değerlendirmek ve bu doğal kaynağı kullanarak yaşam kalitemizi artırmak önemlidir.

Unutmayın, doğanın sunduğu her ürünün bir amacı ve kullanım alanı vardır. Mandalina kabukları gibi pek çok doğal kaynağı kullanarak daha sağlıklı bir yaşam sürdürmemiz ve çevreye katkıda bulunmamız mümkündür. Bu yazıda bahsedilen faydaları ve kullanım alanlarını deneyerek mandalina kabuklarının değerini keşfedebilir ve aynı zamanda çevreye olan duyarlılığınızı artırabilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Yumurta kabuklarının nasıl kullanabiliriz? Bu yöntemleri duyunca asla çöpe atmayacaksınız

Yumurta özellikle spor ile uğraşanlar için önemli bir besin kaynağı. Zengin yapısı ile hayatı hem kolaylaştıran hem lezzetli bir öğün
Püf Noktası

Demlikte kalan çaylarınızı neden çöpe dökmemelisiniz?

Geleneklerimiz arasında yer alma hakkını çoktan kazanmış olan ve hemen hemen her gün tüketimini gerçekleştirdiğimiz çaylar ile ilgili bilmemiz gereken