Hurmanın çekirdekleri neden çöpe atılmamalı?
Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan hurma, herkes tarafından severek tüketiliyor. Hurma, sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda besin değeriyle de ön plana çıkıyor. Hurma yemenin vücuda pek çok faydası bulunuyor. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini artıran hurmanın çekirdekleri bile şifa deposu.
Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi: Hurma
Ramazan ayının olmazsa olmazı hurmanın çeşidine bağlı olarak boyutu ve rengi değişse de, faydaları asla değişmiyor. Hurma, yüksek besin değeri ile vücut için oldukça faydalıdır. Ancak hurmayı yedikten sonra çekirdeğini çöpe atıyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz. Çünkü hurma çekirdekleri yüksek oranda lif içeriyor. Yani hurmanın çekirdekleri de vücut için çok faydalıdır.
Hurma kurutulmuş olduğu için kalori değeri çoğu meyveden daha yüksektir. Hurmanın içerisindeki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Hurma, çok önemli bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. 100 gram hurmada 2,5 gr protein, 656 mg potasyum, 75 gr karbonhidrat, 43 mg magnezyum bulunur.
Sindirim Sisteminin Dostu: Hurma
Vücut sağlığınız için lifli gıdaları tüketmeniz gerekir. Hurma, ciddi oranda lif barındırır. Lifli olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
Yapılan bir çalışmada, 21 gün boyunca her gün hurma tüketen 21 kişi, dışkı sıklığında iyileşmeler yaşamış ve hurma yemedikleri zamana kıyasla bağırsak hareketlerinde önemli bir artış olmuştur. Hurma ayrıca kan şekerini dengede tutarak açlık ve tatlı krizlerini de engeller.
Hurma: Güçlü Bir Antioksidan Kaynağı
Hurma, antioksidan açısından da çok zengin bir besindir. Yapılan çalışmalarda, incir ve kuru erik gibi benzer meyve türleriyle karşılaştırıldığında, hurmanın en yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu kanıtlanmıştır.
Hurmada bulunan antioksidanlar cilt hücrelerini yeniler. Alzheimer ve bazı kanser türleri riskini azaltır. Diyabete iyi gelir.
Hurmanın Vücuda Sayısız Faydası
İçerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle hurma, birçok açıdan sağlık için faydalıdır. Hurma, çeşitli hastalıkların tedavisi için gerekse zayıflamak ve mevcut kiloyu korumak için büyük yarar sağlar.
- Hurma vücudu temizler.
- Kalp sağlığını koruma görevi üstlenir.
- Hurma hafızayı güçlendirir.
- Hurma cilt sağlığını korur.
- Hurma yemek kansere yakalanma riskini azaltır.
- Hurma şekeri dengeler ve diyabet hastaları için faydalıdır.
- Kemik sağlığını korumak için iyi gelir.
- Hurma gözleri kuvvetlendirir.
- Ruh sağlığını korur.
- Sindirim sistemini düzenleme konusunda çok etkilidir.
- Hurma tokluk hissi verir.
- Hurma çok yemek yemenizin önüne geçer ve kilo verdirir.
Günde Kaç Tane Hurma Yenmeli
Hurma, inanılmaz çok yönlü ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Kalorisi yüksek bir besin olan hurma, tatlı ihtiyacınızı gidermek konusunda harikadır.
Ancak hurmayı gün içinde ya da iftarda ölçülü olarak tüketmek gerekir. Hurmanın faydalarından yararlanmak için, günde 3 adet tüketmek yeterlidir. Ramazan ayında eğer oruç tutuyorsanız sahurda 1 adet, iftarda 1 adet şeklinde hurmayı tüketebilirsiniz. Ancak yüksek oranda şeker içerdiği için, diyabet hastalarının hurma miktarını uzmana danışarak belirlemesi gerekir.
Hurma belirtilen ölçüler dışında tüketilirse bazı sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Hurmanın fazla tüketilmesi, başta şişkinlik ve hazımsızlık olmak üzere farklı mide problemlerine yol açar. Sindirimi uzun süren hurma, kendinizi uzun süre tok ve rahatsız hissetmenize de neden olabilir.
Hurma Çekirdeğini Sakın Çöpe Atmayın
Hurmanın kendisi kadar çekirdeği de vücut için çok faydalıdır. Hurma çekirdeği, karaciğer ve böbrekleri koruyor, vücuttan toksinleri atıyor. Ayrıca böbrek taşının düşmesine yardımcı oluyor ve safra taşı tedavisinde de kullanılıyor.
Önemli uyarı: Hurma çekirdeği asla yutarak yenilmemeli. Hurma çekirdeği iyice öğütüldükten sonra tüketilmelidir.