Püf Noktası

Bayram temizliği nasıl yapılır? Koltuk ve mutfak temizliği için püf noktaları

Yaklaşan bayram vesilesiyle, geleneksel bayram temizliği için zaman geldi çattı. Evinizin her köşesini temizlemek için tüm günü ayırmak zorunda olmayabilirsiniz. Hayatınızı daha pratik hale getirmeniz gerekiyorsa, aşağıdaki adımları takip ederek bu uzun süreli temizliği çok daha kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

1. Dağınıklığı Toplamak İşin Yarısıdır

Eşyaların düzenli ve sınıflandırılmış bir şekilde yerleştirilmesi, odanın düzenini sağlar. Aynı zamanda düzenli bir oda, hem temiz görünür hem de temizlemesi daha kolay olur. Evinizdeki her parçanın sınıflandırılması ve doğru yerleştirilmesiyle temizliği basit bölümlere ayırabilirsiniz. Bunun için temizliğe başlamadan bir gün önce evinizi genel anlamda toplayarak, temizlik gününün daha pratik geçmesini sağlayabilirsiniz.

Temizlik
Temizlik / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

2. Ev Temizliğinde Öncelik Sırası Belirle

Evinizde bir düzen sağladıktan sonra, odaları ayırarak bir öncelik sırası belirlemelisiniz. Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle mutfağı temizlemeye başlayabilir, ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlamalısınız.

3. Süpürme, Toz Alma ve Paspaslamada Sıralama Önemlidir

Önce süpürme, ardından toz alma ve en son olarak yerleri silme / paspaslama işlemi uygulamanızı öneririz. Böylece toz kaldırmamış ve temizlediğiniz yerleri yeniden kirletmemiş olursunuz. Bayram temizliğinde diğer detayları da göz önünde bulundurmalısınız.

Evi temizlemek
Evi temizlemek / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

4. Halıları Ortadan Kaldırmakla İşe Başlayın

Detaylı bir temizlik yaparken, odanızda bulunan halı ve kilimlerin altını temizlemeniz gerekir. Tüm kilim ve halıları temizlik başında kaldırmalı ve uygunsa yıkayabilir veya halı temizleme şirketlerine teslim edebilirsiniz.

5. Yıkanabilen Tekstilleri Belirlemekle İşe Başlayın

Koltuk örtüsü, perdeler, nevresimler, dantel veya masa örtüleri gibi tekstil ürünlerini temizliğin başında yıkayabilirsiniz. Makinede yıkanabilen parçaları renklerine göre ayırarak yıkadığınızda, temizlik bitiminde yeniden yerlerine serdiğinizde evinizdeki temizlik kokusunu uzun süre alabilirsiniz.

Ailece ev temizliği
Ailece ev temizliği / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

6. Pencere ve Ayna Temizliği Nasıl Olmalı?

En dıştan içe doğru temizlemeniz gereken evinizde pencere çerçevelerini ve camları temizlemekle başlayabilirsiniz. Cam ve ayna gibi su izi bırakan yüzeyleri temizlerken, kimyasal bir temizleyicinin ardından nemli bir bezle silebilir ve son olarak kuru bir bezle kurulayabilirsiniz. Farklı bezler kullanmanız, tüm işlemler için daha pratik olacaktır.

7. Koltuklar Nasıl Temizlenmeli?

Odaları süpürme işlemine başladıktan sonra odanızda bulunan mobilyaları temizleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle minderleri kaldırıp ardından kenar ve köşeleri süpürebilirsiniz. Öncelikle koltuk aralarında kalan toz ve artıkları almalısınız. Ardından, eğer süpürgenizde suyla temizleme özelliği yoksa, bir toz beziyle koltuklarınızı silebilirsiniz.

Temizlik yapmak
Temizlik yapmak / Görsel Kaynak: © Soru.com.tr

8. Mutfakta Detay Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Sirke ve suyla hazırlayacağınız doğal temizleyiciyle fırın içi, mikrodalga, su ısıtıcısı, kahve makinası gibi kir tutmaya elverişli ürünlerdeki kalıntıları temizleyebilirsiniz. Temizliğe başlamadan önce sirkeli karışımını bu yüzeylere uygulayarak yumuşamalarını bekleyebilirsiniz.

9. Lavabo, Evye ve Batarya Nasıl Temizlenir?

Banyo ve mutfak gibi lavabo, evye ve bataryaların bulunduğu odalarda kireç çözücü karışımlar kullanarak kolay bir temizlik sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda tıkanmış olan evyeler için lavabo açıcı malzemeler de kullanabilirsiniz. Kireç çözücü veya su lekesi tutmayan kimyasallar kullanarak lavabo, evye ve bataryaların gerektiği gibi parlamasını sağlayabilirsiniz.

Sonuç

Bayram temizliğini pratik ve etkili bir şekilde gerçekleştirmek için bu adımları izleyebilirsiniz. Bu süreçte düzeni sağlamak, öncelik sırası belirlemek ve doğru temizleme tekniklerini kullanmak önemlidir. Ayrıca, kullanacağınız temizlik ürünlerinin ve malzemelerin uygun ve etkili olduğundan emin olun.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da beğenebilirsin

Püf Noktası

Ocaktaki pas lekesi nasıl çıkar? Ev hanımlarının dikkatine

Hemen hemen her gün ocaklarımızda yemek pişiriyoruz. Sürekli olarak bu şekilde ocakta yemek pişirilmesi ise ocakların eskimesine ve kirlenmesine yol
Püf Noktası

Ev işi yaparken yorulanların dikkatine. Ev işleri için pratik yöntemler nelerdir?

Ev işi yaparken yorulmak oldukça normla bir durum. Ancak bazı pratik yolları bilirseniz, ev işlerini çok hızlı bir şekilde tamamlayabilir